Polestar Forum banner

Kolejny użytkownik OrBit, po prostu dzielę się kilkoma przemyśleniami

1 reading
13K views 47 replies 19 participants last post by  molexy  
#1 · (Edited)
Więc łącznie około 205 USD (co obejmuje również 13% HST w Ontario)

#3 ·
Po przeczytaniu o tym wszystkim przez tak długi czas, zdecydowałem się pociągnąć za spust i przejść do zrobienia DIY. (Głównie dlatego, że w następny weekend będę jechał przez noc do miasta oddalonego o ~900 km)

Włączyłem światło Pixel, aktywne światło doświetlające zakręty, Pilot Assist + Adaptive Cruise i zmieniłem ogranicznik prędkości w moim MY23 tylko z pakietem plus.

Ogranicznik prędkości: Działa! (Wiem, że to brzmi głupio, ale przetestowałem to przy 100 km/h - najniższym dozwolonym ustawieniu - i kiedy wciskam pedał po osiągnięciu 95, to uczucie, a raczej brak uczucia przyspieszenia, jest po prostu takie dziwne. Udało mi się osiągnąć 101 km/h z pedałem w podłodze i jadąc w dół)

Światło Pixel: Tak jak inni pisali, działa świetnie. Kiedy testowałem to wcześniej dzisiaj wieczorem, droga była dość pusta, ale kiedy przejeżdżał obok mnie jeden lub dwa samochody, światło po prostu działało pięknie. Zastanawiam się, ile samochodów może obsłużyć jednocześnie, ponieważ pamiętam, że widziałem coś o maksymalnej obsługiwanej liczbie samochodów, które są zaciemniane przez światła.

Pilot Assist + Adaptive Cruise: Na krętych i słabo oznakowanych drogach automatyczne sterowanie wydaje mi się bardzo zrobotyzowane i nienaturalne, ale dla pasażera nie było to prawie tak natrętne, może spróbuję tego więcej i przyzwyczaję się do tego? Adaptacyjny tempomat jest w porządku, nie miałem okazji jeździć za wieloma samochodami, ale z mojego doświadczenia z jazdą samochodem zastępczym powiedziałbym, że to po prostu przeciętny ACC, nic zbyt szalonego dobrego ani złego.

Jak to zrobiłem:
Od dawna śledzę ten wątek tutaj: Adaptacyjne reflektory pikselowe w USA i Kanadzie. Jest tam kilka doskonałych artykułów, więc tutaj wchodzę w szczegóły. Poszukaj odpowiedzi od Amphicar770 & Nathan23 (przy okazji dzięki wam wszystkim)
Poszedłem drogą DIY i użyłem VIDA i pin crackera OrBit. Żadnych czkawek. Pracuję w IT i używałem wiresharka w mojej codziennej pracy, ale moim zdaniem, jeśli potrafisz wymyślić, jak zdobyć VIDA, jesteś więcej niż wystarczająco mądry, aby postępować zgodnie z instrukcjami i używać wiresharka do przechwytywania tego, czego potrzebujesz.

Uwagi dodatkowe:
  1. Kiedy zamawiasz 3-dniową VIDA i test diagnostyczny używany do pobierania kodów PIN, pobierają od Ciebie podatek lokalny. To powszechna praktyka, ale mnie zaskoczyła (biorąc pod uwagę, że wszystko jest w USD, a ja jestem w Kanadzie i nadal pobrali ode mnie prawidłowe 13% HST)
  2. Po otrzymaniu nazwy użytkownika i hasła VIDA, poczekaj może 10 minut przed próbą zresetowania hasła. Nie mogłem zalogować się do portalu przez dobre 5 minut i panikowałem, czy ja (lub Polestar) coś zepsułem. (W e-mailu jest coś w stylu "ZRESETUJ HASŁO W CIĄGU 60 MINUT OD OTRZYMANIA TEGO E-MAILA!!!")
  3. Połączenie OrBit jest czasami zawodne, stwierdziłem, że najbardziej niezawodną metodą jest włączenie samochodu w tryb jazdy, wrzucenie na park, otwarcie drzwi przednich kierowcy, zamknięcie ich, a następnie naciśnięcie połącz na OrBit.
  4. Kiedy próbujesz przesłać konfigurację do samochodu, wydaje się, że resetuje niektóre rzeczy w ABS. Byłem przerażony, gdy mój samochód powiedział "awaria układu hamulcowego, natychmiast się zatrzymaj" z samochodem przełączającym się na N sam z siebie. (Mieszkam w mieszkaniu, a parking nie jest płaski, myślałem, że sturlam się z powrotem w samochód kogoś innego haha.) Jednak hamulec wydaje się działać dobrze nawet z tym komunikatem, mogłem trzymać hamulec i słyszeć, jak olej hamulcowy jest wysyłany tam, gdzie powinien, światła hamowania włączają się jak zwykle, a samochód nie ruszył się ani trochę.
    Wygląda na to, że to normalne zachowanie, ponieważ flashowałem samochód co najmniej 10 razy i za każdym razem tak robi.
  5. Dla ACC stwierdziłem, że ustawienia poziomu 2 nie działają, po prostu powiedziałyby niedostępne, gdy próbujesz je włączyć. Poziom 1 działał dla mnie dobrze. Nie zawracałem sobie głowy zabawą z inteligentną kontrolą prędkości na zakrętach, może powinienem.
  6. Niektóre miejsca mówiły, że nie potrzebujesz 3-dniowej VIDA, aby wykonać test diagnostyczny, może zmarnowałem 80 dolarów, ale nie mogłem znaleźć sposobu na uzyskanie danych logowania VIDA bez kupowania subskrypcji. (Test diagnostyczny jest zamawiany i wykonywany w oprogramowaniu VIDA, stąd potrzeba zestawu danych logowania)
  7. Istnieje konfigurowalny element "easy ingress egress" (łatwe wchodzenie i wychodzenie). Zabiłbym za tę funkcję (rozpieszczony przez mój poprzedni pojazd), ale nie działa ona zbyt konsekwentnie, jeśli jest włączona. Siedzenie przesunęło się tylko raz do tyłu, aby wyjść w moich licznych próbach i nawet nie wróciło do pozycji do jazdy po zapięciu pasów i wrzuceniu biegu Drive.
  8. Inny konfigurowalny element "Video Allowed" (wideo dozwolone), który rzekomo umożliwia odtwarzanie wideo podczas jazdy. Podczas moich testów spowodowało to tylko zamknięcie aplikacji YouTube po tym, jak samochód zaczął jechać w górę drogi (zamiast "niebezpieczne w użyciu podczas jazdy, oto przycisk, aby zamknąć tę aplikację")
Pytanie:
  • Użyłem 106:12 i 109:06, aby włączyć światła pikselowe, czy ktoś wie, dlaczego samochód nadal resetuje się tylko do świateł mijania? Czytałem, że 106:12 (LED typu B) powinien sprawić, że automatyczne światła drogowe pozostaną włączone?
  • Easy ingress egress i Video allowed during driving brzmią naprawdę słodko, @Power6 czy uważasz, że te 2 są możliwe w P*2? (Siedzenie poruszyło się raz podczas moich testów, więc jest jakaś nadzieja, prawda?)
  • Czy można/należy dostosować specyfikację opon? (Moje zimówki to 225/55R18 i jest to jedna z opcji w OrBit)
Nie mam pojęcia, dlaczego zdecydowałem się napisać to małe podsumowanie, ale zapraszam do rozpoczęcia dyskusji na temat OrBit, samochodu, świateł lub czegokolwiek związanego. Zapraszam również do używania tego jako AMA, z przyjemnością odpowiem na wszelkie pytania.

W związku z tym, jeśli ktoś w GTA lub południowo-zachodnim Ontario chce zmienić część swojej konfiguracji, ale nie chce robić DIY, mieszkam w Waterloo i prawdopodobnie mogę pomóc :)

Edycja:
Chyba zapomniałem dodać ważnej informacji: koszt.

3-dniowa VIDA: 93,95 $
Test diagnostyczny: 5,65 $
OrBit 1-rok: 100 $
Kabel OBD-Ethernet: 4 dolary z Taobao (w zasadzie chiński Amazon)

Czyli łącznie około 205 USD (co obejmuje również 13% Ontario HST)
Super fajny post/wpis! Wielkie dzięki. Mogę się z tobą skontaktować, kiedy spróbuję.

• Love
Reactions: Elcinkayi
#4 ·
#6 ·
Kolejną wspaniałą cechą Orbit jest to, że można kupić używany brelok Volvo i zaprogramować go jako dodatkowy dla swojego PS. To samo w sobie pokrywa koszty w porównaniu do kupowania nowego kluczyka od dilera.
Kolejną wspaniałą cechą robienia tego jest to, że nie musisz już tak naprawdę ukrywać tego całkowitego wstydu, jakim jest oryginalny brelok Polestar 2.
Ale świetna wskazówka!
Jeśli/kiedy dostanę Orbit, zrobię dokładnie to. Następnie ukryję metalowy kluczyk gdzieś na zewnątrz i wyjmę baterię z 1 breloka, owinę go folią i ukryję gdzieś w samochodzie. Wtedy, jeśli ktoś kiedykolwiek ukradnie telefon/kluczyki lub moja żona coś zrobi i je zgubi (NIGDY BYM TEGO NIE ZROBIŁ! 🤫), nadal mógłbym wsiąść do samochodu i nim jechać.

#7 ·
This post has been deleted
#14 · (Edited)
Dodane funkcje za pośrednictwem Orbit do mojego modelu 2022 P2 LRDM (model amerykański) bez pakietu i chciałem udostępnić moje ustawienia na wszelki wypadek (Zaktualizowano 26 grudnia 2024):

Do aktywacji ACC i Pilot Assist te ustawienia działały:
023 TEMPOMAT - 04 Adaptacyjny tempomat stop & go, poziom 1
145 ASYSTENT JAZDY W KORKU - 04 Z asystentem jazdy w korku, poziom 3

Uwaga: Jeśli dodasz ACC/PA do modelu P2 bez pakietu, przyszłe aktualizacje OTA mogą generować komunikaty o błędach ABS, które mogą uniemożliwić działanie pojazdu, dopóki błędy te nie zostaną usunięte przez Orbit lub Vida. Najlepiej przywrócić ustawienia fabryczne przed jakąkolwiek aktualizacją OTA lub przed sprzedażą P2. Najnowsza wersja Orbit 1.0.9 rzekomo dodaje funkcję przywracania ustawień fabrycznych, gdy aktualizacja OTA jest już w kolejce, bez anulowania aktualizacji OTA. Jeszcze tego nie próbowałem. Byłoby to szczególnie ważne, jeśli aktywowałeś ACC/PA, a następnie sprzedajesz samochód. Jeśli nie przywrócisz ustawień fabrycznych, następny właściciel może otrzymać nieprzyjemny komunikat o błędzie po zainstalowaniu kolejnej aktualizacji OTA.

Do aktywacji świateł Pixel plus doświetlania zakrętów/świateł obrotowych te ustawienia działały::
109 AKTYWNE ŚWIATŁA DROGOWE – 06 ze światłami AHB3 (adaptacyjnymi) Pixel
256 DOŚWIETLANIE ZAKRĘTÓW - 03 ze światłami doświetlającymi zakręty w trybie wysokim i niskim

Również pomyślnie sparowano/dodano używany kluczyk Volvo za pomocą Orbit. To samo w sobie zapłaciło za licencję o wartości 325 USD.

#25 ·
Po przeczytaniu o tym przez tak długi czas, zdecydowałem się pociągnąć za spust i przejść do zrobienia DIY. (Głównie dlatego, że w następny weekend będę jechał przez noc do miasta oddalonego o ~900 km)

Włączyłem światło Pixel, aktywne światło doświetlające zakręty, Pilot Assist + Adaptive Cruise i zmieniłem ogranicznik prędkości w moim MY23 tylko z pakietem plus.

Ogranicznik prędkości: Działa! (Wiem, że to brzmi głupio, ale przetestowałem to przy 100 km/h - najniższym dozwolonym ustawieniu -, a kiedy wciskam pedał po osiągnięciu 95, to uczucie, a raczej brak uczucia przyspieszenia, jest po prostu tak dziwne. Udało mi się osiągnąć 101 km/h z pedałem w podłodze i jadąc w dół)

Światło Pixel: Tak jak inni pisali, działa świetnie. Kiedy testowałem to wcześniej dzisiaj wieczorem, droga była dość pusta, ale kiedy przejeżdżał obok mnie jeden lub dwa samochody, światło po prostu działało pięknie. Zastanawiam się, ile samochodów może obsłużyć jednocześnie, ponieważ pamiętam, że widziałem coś o maksymalnej obsługiwanej liczbie samochodów, które mogą być zaciemnione przez światła.

Pilot Assist + Adaptive Cruise: Na krętych i słabo oznakowanych drogach automatyczne sterowanie wydaje mi się bardzo zrobotyzowane i nienaturalne, ale dla pasażera nie było to prawie tak natrętne, może spróbuję tego więcej i przyzwyczaję się do tego? Adaptacyjny tempomat jest w porządku, nie miałem okazji jeździć za wieloma samochodami, ale z mojego doświadczenia z jazdy samochodem zastępczym powiedziałbym, że to po prostu przeciętny ACC, nic zbyt dobrego ani złego.

Jak to zrobiłem:
Od dawna śledzę ten wątek tutaj: Adaptacyjne reflektory pikselowe w USA i Kanadzie. Jest tam kilka doskonałych artykułów, więc nie będę wchodził w szczegóły. Poszukaj odpowiedzi od Amphicar770 & Nathan23 (przy okazji dzięki wam wszystkim)
Poszedłem drogą DIY i użyłem VIDA i pin crackera OrBit. Żadnych problemów. Pracuję w IT i używałem wireshark w mojej codziennej pracy, ale moim zdaniem, jeśli potrafisz dowiedzieć się, jak zdobyć VIDA, jesteś wystarczająco mądry, aby postępować zgodnie z instrukcjami i używać wireshark do przechwytywania tego, czego potrzebujesz.

Uwagi dodatkowe:
  1. Kiedy zamawiasz 3-dniową VIDA i test diagnostyczny używany do pobierania kodów PIN, pobierają od ciebie podatek lokalny. To powszechna praktyka, ale mnie zaskoczyła (biorąc pod uwagę, że wszystko jest w USD, a ja jestem w Kanadzie i nadal naliczyli mi prawidłowe 13% HST)
  2. Po uzyskaniu nazwy użytkownika i hasła VIDA, poczekaj może 10 minut przed próbą zresetowania hasła. Nie mogłem zalogować się do portalu przez dobre 5 minut i panikowałem, czy ja (lub Polestar) coś zepsułem. (W e-mailu jest coś w stylu "ZRESETUJ SWOJE HASŁO W CIĄGU 60 MINUT OD OTRZYMANIA TEGO E-MAILA!!!")
  3. Połączenie OrBit jest czasami zawodne, stwierdziłem, że najbardziej niezawodną metodą jest włożenie samochodu w tryb jazdy, wrzucenie na parkowanie, otwarcie drzwi kierowcy, zamknięcie ich, a następnie kliknięcie połącz na OrBit. Nie jestem pewien, dlaczego było to zawodne ostatnim razem, ale kolejne próby połączyły się bez żadnych problemów.
  4. Kiedy próbujesz przesłać konfigurację do samochodu, wydaje się, że resetuje niektóre rzeczy w ABS. Byłem dość przestraszony, gdy mój samochód powiedział "awaria układu hamulcowego, natychmiast się zatrzymaj" z samochodem przełączającym się na N samoczynnie. (Mieszkam w mieszkaniu, a parking nie jest płaski, pomyślałem, że sturlam się do samochodu kogoś innego haha.) Jednak hamulec wydaje się działać dobrze nawet z tą wiadomością, mogłem trzymać hamulec i słyszeć, jak olej hamulcowy jest wysyłany tam, gdzie powinien, światła hamowania zapalają się jak zwykle, a samochód wcale się nie ruszył.
    Wygląda na to, że to normalne zachowanie, ponieważ flashowałem samochód co najmniej 10 razy i za każdym razem tak się dzieje.
  5. Dla ACC stwierdziłem, że ustawienia poziomu 2 nie działają, po prostu wyświetla komunikat "niedostępne", gdy próbujesz je włączyć. Poziom 1 działał dla mnie dobrze. Nie zawracałem sobie głowy zabawą z inteligentną kontrolą prędkości na zakrętach, może powinienem.
  6. Niektóre miejsca mówiły, że nie potrzebujesz 3-dniowej VIDA, aby wykonać test diagnostyczny, może zmarnowałem 80 dolarów, ale nie mogłem znaleźć sposobu na uzyskanie danych uwierzytelniających VIDA bez kupowania subskrypcji. (Test diagnostyczny jest zamawiany i wykonywany w oprogramowaniu VIDA, stąd potrzeba zestawu danych uwierzytelniających)
  7. Jest konfigurowalny element "easy ingress egress" (łatwe wchodzenie i wychodzenie). Zabiłbym za tę funkcję (rozpieszczony przez mój poprzedni pojazd), ale nie działa ona zbyt konsekwentnie, jeśli jest włączona. Siedzenie przesunęło się do tyłu tylko raz, aby wyjść w moich licznych próbach, i nawet nie wróciło do pozycji do jazdy po zapięciu pasów i wrzuceniu biegu D.
  8. Kolejny konfigurowalny element "Video Allowed", który rzekomo umożliwia odtwarzanie wideo podczas jazdy. Podczas moich testów spowodowało to tylko zamknięcie aplikacji YouTube po tym, jak samochód zaczął jechać w górę drogi (zamiast "niebezpieczne w użyciu podczas jazdy, oto przycisk, aby zamknąć tę aplikację")
Pytanie:
  • Użyłem 106:12 i 109:06, aby włączyć światła pikselowe, czy ktoś wie, dlaczego samochód nadal resetuje się tylko do świateł mijania? Czytałem, że 106:12 (typ B LED) powinien sprawić, że automatyczne światła drogowe pozostaną włączone? Nie resetują się, po przekręceniu w Auto, automatyczne światła drogowe pozostają włączone po wyłączeniu i włączeniu samochodu. 106:12 i 109:06 to w tym sensie poprawne ustawienia.
  • Łatwe wchodzenie i wychodzenie oraz wideo dozwolone podczas jazdy brzmią naprawdę słodko, @Power6 czy uważasz, że te 2 są możliwe w P*2? (Siedzenie poruszyło się raz podczas moich testów, więc jest jakaś nadzieja, prawda?)
  • Czy można/należy dostosować specyfikacje opon? (Moje zimówki to 225/55R18 i jest to jedna z opcji w OrBit)
Nie mam pojęcia, dlaczego zdecydowałem się napisać to małe podsumowanie, ale zapraszam do rozpoczęcia dyskusji na temat OrBit, samochodu, świateł lub czegokolwiek związanego. Zapraszam również do używania tego jako AMA, z przyjemnością odpowiem na wszelkie pytania.

Przy okazji, jeśli ktoś w GTA lub południowo-zachodnim Ontario chce zmienić część swojej konfiguracji, ale nie chce robić DIY, mieszkam w Waterloo i prawdopodobnie mogę pomóc :)

Edycja:
Chyba zapomniałem dodać ważną informację: koszt.

3-dniowa VIDA: 93,95 $
Test diagnostyczny: 5,65 $
OrBit 1 rok: 100 $
Kabel OBD-Ethernet: 4 dolary z Taobao (w zasadzie chiński Amazon)

Czyli łącznie około 205 USD (co obejmuje również 13% HST w Ontario)

#27 ·
Pytanie dotyczące włączenia doświetlania zakrętów. Czy skręcają one zarówno ze światłami drogowymi, jak i mijania? Mój jest ustawiony na oba, ale skręca tylko na światłach drogowych. Jeśli wyłączę światła drogowe, aktywnie skręca na światłach mijania przez ułamek sekundy, ale wraca do nieruchomych świateł. Zamierzam wypróbować ustawienia na inne, takie jak tylko światła mijania itp.

#28 ·
Pytanie dotyczące włączenia świateł doświetlających zakręty. Czy skręcają one zarówno ze światłami drogowymi, jak i mijania?
Moje jest ustawione na oba, ale skręca tylko na światłach drogowych, jeśli wyłączę światła drogowe, aktywnie skręca na światłach mijania przez ułamek sekundy, ale wraca do nieruchomych świateł. Zamierzam wypróbować ustawienia na inne ustawienia, takie jak tylko światła mijania itp.
Zakładam, że tylko drogowe, ponieważ mijania i tak są włączone na pełnej mocy. Światła przeciwmgielne zaświecą się na wolnych, ciasnych zakrętach jako światło doświetlające zakręt.

#36 ·
Dziękuję Harvey.

Czy dobrze rozumiem proces wymiany kluczy (usuwanie i dodawanie nowych kluczy) z orbit, że trzeba kupić 3-dniową subskrypcję vida, aby odczytać numer VIN?
Nie odczytujesz numeru VIN, tylko pobierasz kody PIN CEM i VGM do przeprogramowania różnych modułów w samochodzie. Niekoniecznie potrzebujesz ViDA, aby uzyskać te kody PIN, ale to tańsza opcja. Jeśli chcesz wydać znacznie więcej pieniędzy, możesz zlecić OrBit pobranie kodów PIN. Mając to na uwadze, potrzebujesz tych kodów PIN do większości funkcji programowania OrBit.

#39 ·
Chodzi mi o to, że VIN to dane publiczne, więc jeśli tylko tego potrzebują, żeby mi dać klucze, to zapisuję się.
o rany, właśnie sprawdziłem moją historię czatów i ten gość został zbanowany... Nie wiem, jak teraz znaleźć kogoś, kto mógłby to zrobić

#43 ·
VIDA jest bardzo uciążliwa, ale jeśli się na to zdecydujesz, możesz również uzyskać dostęp do listy części i instrukcji napraw! (Wszystkie są podzielone na sekcje i podsekcje, ręcznie zapisałem niektóre w formacie pdf. Gdybym chciał zapisać wszystkie dostępne rzeczy, zajęłoby to minimum 5 godzin