Polestar Forum banner

Rozważając Polestar 2 - jakieś rady?

11K views 67 replies 30 participants last post by  Dude  
#1 ·
Widziałem kilka wątków o skrzypieniu/grzechotaniu: To jedyna rzecz, która sprawia, że się waham. To doprowadza mnie do szału. Czy jest to powszechne we wszystkich lub większości Polestarów? Bo to wykluczyłoby go z gry. Może to wydawać się błahe lub głupie, ale to dla mnie duża sprawa.

#3 ·
Miałem kilka grzechotek, ale większość została usunięta. Okna wciąż dają mi trochę hałasu, ale w CO jest bardzo sucho (zwykle tak jest :) )
Samochód jest super solidny i prawdziwy samochód dla kierowcy. Uwielbiam swój.
I osobiście nie wydałbym 7-10 tys. na gwarancję. W samochodzie elektrycznym stosunkowo niewiele może się zepsuć.
Teraz, bez ulgi podatkowej i niskich cen używanych, wskoczyłbym na to bez wahania.

#4 ·
Miałem P2 z 2022 roku tylko z Pilotem. Bardzo solidny samochód - zero skrzypień, grzechotów, wibracji ani nic w tym rodzaju. Świetne prowadzenie (jak na swoją wagę), ale w środku jest trochę mały. W zależności od tego, z czego się przesiadasz i długości nóg, przestrzeń na nogi i stopy kierowcy jest dość ciasna - dobra na krótkie wycieczki, ale pozostawia niewiele miejsca na zmianę pozycji podczas dłuższych jazd. Jest znacznie mniejszy niż BMW serii 3 lub klasy C, więc o ile nie jesteś zbyt wysoki i możesz znaleźć wygodną pozycję za kierownicą, to świetny mały samochód.

#9 ·
W zależności od tego, skąd przyjeżdżasz i długości nóg, przestrzeń na nogi kierowcy jest dość ciasna - dobra na krótkie wycieczki, ale pozostawia niewiele miejsca na zmianę pozycji podczas dłuższych jazd.
Obecnie jeżdżę hybrydą Lincolna z 2016 roku, którą kupiłem w 2017 roku. Na zdjęciach wyglądają podobnie, ale się dowiem.
Zastanawiałem się nad kupnem kolejnej hybrydy, ale mamy w domu panele słoneczne, które produkują dodatkowe 40 kWh dziennie, ponad to, co zużywa dom, i zainstalowałem ładowarkę EV 40A, kiedy dostałem ID.4. Zasadniczo moje "tankowanie" byłoby darmowe, a jeśli zdecyduję się na dłuższą podróż samochodem, mogę wynająć samochód. Zasięg P2 pozwoliłby mi na dojazdy do pracy i z powrotem przez tydzień, utrzymując go w zakresie ładowania od 40% do 80%.

#5 ·
Mam P2 z 2023 roku z pakietem Performance, Pilot, Plus i to niesamowity samochód. To nasz drugi EV, ponieważ moja żona ma Volvo C40 Recharge z 2023 roku, ale to mój codzienny kierowca. Gdybym był na twoim miejscu, poszedłbym do dealera i wziął od nich gwarancję/CPO itp. Nie żałuję decyzji o zakupie w pełni wyposażonego samochodu, ponieważ jestem dynamicznym kierowcą i prowadzi się jak gokart. Żadnych pisków ani grzechotów, ponieważ jest to dobrze zbudowany, solidny samochód. Jeśli możesz ładować w domu, to też wygrana.

#6 ·
RE: "Widziałem kilka wątków na temat skrzypienia/grzechotania: To jedyna rzecz, która mnie waha. To doprowadza mnie do szału. Czy jest to powszechne we wszystkich lub większości Polestarów? Ponieważ to wykluczyłoby go z gry. To może wydawać się błahe lub głupie, ale dla mnie to duży problem."

Polestar miał pewne problemy z oprogramowaniem, które miały wpływ na moduł TCAM, gdzie przestawał działać i trzeba było go zresetować... ale jestem pewien, że problem ten został rozwiązany jakiś czas temu.

Jeśli chodzi o "skrzypienie i grzechotanie". Żaden samochód nie jest wolny od skrzypienia/grzechotania. Żaden samochód. Ale na podstawie własnych doświadczeń i od 2 innych właścicieli P2, których znam... P2 jest solidny jak skała. Żadnego skrzypienia, żadnego grzechotania. Nie oznacza to, że niektórzy ludzie mogli mieć skrzypienie, ale jestem w 100% pewien, że NIE jest to problem z Polestarem.

#15 ·
RE: "Widziałem kilka wątków na temat skrzypienia/grzechotania: To jedyna rzecz, która mnie waha. To doprowadza mnie do szału. Czy jest to powszechne we wszystkich lub większości Polestarów? Ponieważ to wykluczyłoby go z gry. Może się to wydawać błahe lub głupie, ale to dla mnie duża sprawa."

Polestar miał pewne problemy z oprogramowaniem, które miały wpływ na moduł TCAM, gdzie się wyłączał i trzeba było go zresetować... ale jestem pewien, że ten problem został rozwiązany jakiś czas temu.

Jeśli chodzi o "skrzypienie i grzechotanie". Żaden samochód nie jest wolny od skrzypienia/grzechotania. Żaden samochód. Ale na podstawie własnych doświadczeń i od 2 innych właścicieli P2, których znam... P2 jest solidny jak skała. Żadnego skrzypienia, żadnego grzechotania. Nie oznacza to, że niektórzy ludzie mogli mieć skrzypienie, ale jestem w 100% pewien, że NIE jest to problem z Polestarem.
Zgadzam się z 99% tego, co powiedziałeś, z wyjątkiem tego, że tcam wciąż jest problemem. Zdecydowanie o wiele mniej niż kiedyś, ale wciąż mniej niż doskonały wynik.

Dla jasności, jestem w 15 miesiącu i dosłownie nie słychać żadnego skrzypienia ani grzechotania. Czuje się dobrze i prowadzi niesamowicie. Brak problemów z tcam. Jedyne problemy, jakie miałem, to problemy z ładowaniem w niektórych dcfc, które zostały rozwiązane po 2.1 i później, oraz luźny port usb-c.

Kocham mojego Polestara bardziej niż jakiekolwiek materialne dobro, które kupiłem.
Dzięki za informację zwrotną (wszyscy). Jestem w hrabstwie Ventura, ale Beverly Hills (tam jest salon, prawda?) jest tuż przy 101, więc to żaden problem.

Myślę, że mogę pojechać w ten weekend i zrobić jazdę próbną. Postanowiłem to zrobić, nie widząc go nigdy osobiście. Myślę, że powinienem zobaczyć jeden i nim pojeździć, zanim zaangażuję się w 100%.
Mój Polestar to jedyny samochód, którego nie testowałem przed zakupem, ale okazał się moim ulubionym samochodem w historii.

#7 ·
Mogę pomyśleć o kilku rzeczach, na które warto zwrócić uwagę. Mam MY22 z Pilot, Plus, Performance i skórą (to był załadowany samochód demonstracyjny, który mogłem kupić używany z LA PS space). Po około miesiącu użytkowania pojawiło się skrzypienie z tylnej części amortyzatora podczas jazdy po nierównościach. Myślę, że to powszechny/znany problem w samochodach z pakietem Performance, ale oddałem go do serwisu, nasmarowali go i od ponad sześciu miesięcy jest cicho.

Inni członkowie mogą się wypowiedzieć, jeśli się mylę, ale o ile pamiętam, model 2021 nie miał pompy ciepła. To prawdopodobnie mniejsze zmartwienie tutaj, w SoCal, ale sprawia, że samochód jest bardziej wydajny w chłodniejszą pogodę. Ponadto pakiet Performance w samochodach MY23 zawiera ulepszenie oprogramowania Performance, podczas gdy w przypadku samochodów MY21 i MY22 PP trzeba je kupić osobno.

Jestem również skłonny do kupowania od Polestar ze względu na dodatkową gwarancję. Chociaż zgadzam się, że niewiele może pójść źle z EV, jeśli napotkasz jakiekolwiek problemy z akumulatorem/silnikiem, naprawa może kosztować $$$$.

Gdzie w SoCal się znajdujesz? Ja jestem w SFV w LA.

#8 ·
Gdzie w SoCal się znajdujesz? Jestem w SFV w LA.
Dzięki za opinie (wszystkim). Jestem w hrabstwie Ventura, ale Beverly Hills (tam jest salon, prawda?) jest tuż przy 101, więc to żaden problem.

Myślę, że mogę pojechać w ten weekend i zrobić jazdę próbną. Zdecydowałem się na to, nie widząc go nigdy osobiście. Myślę, że powinienem zobaczyć jeden i nim pojeździć, zanim zaangażuję się w 100%.

#11 ·
Tak! Idź się przejechać jednym! A jeszcze lepiej, wypożycz go z Hertz na kilka dni, to właśnie sprawiło, że się w nim zakochaliśmy!
Przejedź się jednym z pakietem plus, to najważniejsze, i jedź nim z opd w standardzie! Opd to istota P2! Nikt nie robi tego lepiej i naprawdę poprawia jazdę, zarówno szybką, jak i wolną!
Powodzenia!
Stwierdziłem, że standardowa implementacja jazdy jednym pedałem w P2 nie jest tak wydajna, jak w trybie niskim, gdzie można jechać na luzie. YMMV

#14 ·
Czy byłby jakiś nierozsądny dostawca gwarancji na używane samochody, który mógłby zaoferować 2 lata ochrony za mniej niż 7 tys. dolarów? Nie jestem pewien w USA, poza automatycznymi połączeniami o treści „próbowaliśmy się z tobą skontaktować w sprawie przedłużonej gwarancji na twój samochód”. Mój mąż jest Amerykaninem i dostawał te połączenia, dopóki nie pozbył się swojego amerykańskiego numeru, mimo że nie posiada samochodu od 2014 roku!

Należy również pamiętać, że istnieje 8-letnia gwarancja na układ napędowy, która obejmuje najdroższe części samochodu.

Jeśli chodzi o przestrzeń - w przypadku każdego samochodu musisz go przetestować przed zakupem. To, co pasuje do mnie, może nie być odpowiednie dla ciebie. Dla jasności, mam 1,88 m wzrostu, ważę 104 kg, jestem graczem w rugby/typu siłowni. Pasuję idealnie i uważam, że samochód jest bardzo wygodny. Poza tym jestem w Wielkiej Brytanii, więc samochody z kierownicą po prawej stronie będą się nieco różnić od tych z kierownicą po lewej stronie. Na przykład mam problem z wersjami VW Polo poprzedniej generacji z kierownicą po prawej stronie, ale nie miałem problemów z wynajmem wersji z kierownicą po lewej stronie w Hiszpanii. Skrzynia pedałów jest inna i nie mogę zmieścić lewej stopy między sprzęgłem a konsolą środkową w samochodach z kierownicą po prawej stronie!

Mój samochód jest wciąż bardzo nowy i nie zauważyłem żadnych skrzypień ani grzechotów.

#18 ·
Zdecydowanie musisz przetestować jazdę próbną i sprawdzić skórę. Jeśli pokonujesz zakręty z niewielką prędkością, zauważysz, że skóra jest naprawdę śliska, a siedzenia mają bardzo małe trzymanie boczne. Osobiście unikałem skóry celowo z tego powodu.

Pamiętaj, że tutaj w CA jest 2000 dolarów z CA, możliwe 7500 dolarów z rządu federalnego, jeśli weźmiesz leasing (wliczone w koszt przez polestar). Sprawdź wszystkie dostępne rabaty, aby upewnić się, że faktycznie oszczędzasz pieniądze, kupując używany samochód

#19 ·
Zdecydowanie musisz odbyć jazdę próbną i sprawdzić skórę. Jeśli pokonujesz zakręty z niewielką prędkością, przekonasz się, że skóra jest naprawdę śliska, a siedzenia mają bardzo małe trzymanie boczne. Osobiście unikałem skóry celowo.

Pamiętaj, że tutaj w Kalifornii jest 2000 dolarów od CA, możliwe 7500 dolarów od rządu federalnego, jeśli weźmiesz w leasing (wliczone w koszt przez polestar). Sprawdź wszystkie dostępne rabaty, aby upewnić się, że faktycznie oszczędzasz pieniądze na używanym samochodzie
Kontrargument. Skóra jest piękna, sprawia, że kabina wydaje się o 30% większa, wygląda na 25% droższą, a wentylowane siedzenia są 👌. Na szczęście kierowca dostaje ~14-calowy okrągły uchwyt "o kurwa" zamontowany bezpośrednio przed siedzeniem, niezależnie od materiału siedzenia.

#23 ·
+1 dla skóry. Naprawdę sprawia, że ​​pojazd wydaje się o wiele bardziej ekskluzywny.
Całkowicie się zgadzam. Ostatnio wynająłem podstawowy model P2 z Hertz podczas podróży służbowej. Było w porządku. Żadnych problemów... ciemne wnętrze i brak szyberdachu. Porównując do mojego P2, który jest wyposażony w skórę (z jasnym wnętrzem) i panoramiczny szyberdach, różnica pod względem "przewiewności" jest bardzo zauważalna.

#22 · (Edited)
Moja skromna rada: Zanim zagłębisz się w wrażenia z jazdy, spędź trochę czasu siedząc w kabinie w przestrzeni/salonie wystawowym. Ustaw siedzenie, kierownicę i lusterka tak, jakby samochód był Twój i zamierzasz odbyć długą podróż, i zastanów się nad swoim dopasowaniem do samochodu. Myślę, że to dobra rada dla każdego samochodu, ale szczególnie dla kilku rzeczy, które zirytowały ludzi na tym forum.
  • Czy czujesz się komfortowo? Oprócz pozycji za kierownicą, weź pod uwagę siedzenie, kierownicę i inne materiały w kabinie.
  • Czy widoczność jest dla Ciebie w porządku, zwłaszcza do tyłu?
  • Czy Twoje prawe kolano lub noga opiera się o środkowy plastik? Czy będzie Ci to przeszkadzać podczas długiej jazdy?
  • Czy możesz żyć z układem uchwytów na kubki?
  • Czy wszystko, czego będziesz potrzebować, aby dotknąć, jest wygodnie w zasięgu wzroku i ręki?
  • Wyświetlacz kierowcy jest nieco mały. Czy musiałeś iść na złe kompromisy w pozycjach siedzenia lub kierownicy, aby utrzymać go widocznym przez kierownicę?

#28 ·
Jak powiedziałem, przecinek jest nieprawidłowy. Przejdź do strony LAX Hertz i przekonaj się sam. Podobnie jak w standardowym Tesli... jak można się spodziewać.

Cena przed podatkiem i opłatami wyniesie około 300 USD/tydzień (lub mniej).
Pozwolę ci założyć, że to błąd, z twoją kartą kredytową. Nie zamierzam wpisywać swojej.

#29 ·

Myślę, że Aston Martin DB11 z Hertz w Londynie na tydzień będzie kosztował około 4 tys. dolarów. może trochę więcej 😅😅.

#31 ·
P2 na tydzień w Sacramento kosztowało 430 $ od Hertz, kiedy właśnie sprawdzałem. Ale nigdy nie założyłbym, że rzeczywista cena jest niższa niż podana... Jeśli w innej lokalizacji jest napisane 3 tys. $, Hertz pobierze 3 tys. $

Być może pracowity weekend lub brak zapasów sprawiają, że pokazują 3 tys. $... Jakby nie mieli samochodu, ale za 3 tys. $ go znajdą.

#36 ·
P2 na tydzień w Sacramento kosztowało 430 $ od Hertza, kiedy właśnie sprawdzałem. Ale nigdy nie założyłbym, że rzeczywista cena jest niższa niż podana... Jeśli w innej lokalizacji widnieje 3 tys. $, Hertz pobierze 3 tys. $

Być może pracowity weekend lub brak zapasów sprawia, że pokazują 3 tys. $... Jakby nie mieli samochodu, ale za 3 tys. $ go znajdą.
Jak pisałem powyżej, P2 wynajęte od Hertza @LAX na tydzień, począwszy od 3 lipca, kosztowało około 320 $, nie licząc podatków i opłat.

#33 ·
Mam tutaj w Wielkiej Brytanii wersję Long Range Single Motor 23 i uwielbiam ją - całkowicie zaśmiałem się z "mojej ulubionej rzeczy", ponieważ to zdecydowanie prawda również w moim przypadku.
W Wielkiej Brytanii Polestar pozwala zarezerwować bezpłatną jazdę próbną, a samochód został przywieziony do naszego domu, kluczyki zostały przekazane na kilka godzin i powiedziano nam, żebyśmy się dobrze bawili. Po przejechaniu kilkoma innymi samochodami, odbyliśmy drugą jazdę próbną z dziećmi, aby sfinalizować transakcję - czy oni nie oferują czegoś takiego w USA?
Nie pamiętam też, żebym widział skórę w opcjach dla Wielkiej Brytanii, ale technologia charcoal weave, którą mamy, jest świetna i bardzo łatwa do utrzymania w czystości. Jeśli możesz dostać panoramiczny dach, to zrób to, po prostu sprawia, że w środku jest wspaniale.
Mam 1,88 m wzrostu i uważam, że jest super wygodny; od czasu do czasu byłem nawet w porządku z tyłu przez godzinę.

#35 ·
Szczerze mówiąc, polecam minimum pakiet pilot. Funkcje jazdy autonomicznej i bezpieczeństwa są tego warte.

Pakiet plus jest miły, ponieważ dodaje trochę luksusu, ale nie uznałem go za konieczny - standardowe materiałowe siedzenia i materiał na desce rozdzielczej są naprawdę świetne. Ma już standardowo podgrzewane przednie siedzenia. Nie podoba mi się szklany szyberdach w pakiecie plus, ponieważ nie ma osłony i na stałe przepuszcza słońce, chociaż jest przyciemniony. Największym plusem pakietu plus jest pompa ciepła, ale nawet ona nie jest naprawdę konieczna, jeśli masz dobre środowisko ładowania/dostępność.

Możesz absolutnie pominąć ulepszone głośniki - standardowe głośniki są fenomenalne. Nie zastanawiaj się nad tym dwa razy.

Dostałem pakiet performance tylko dlatego, że leasing był lepszą ofertą, ale nie jest to konieczne - wersja z dwoma silnikami bez performance ma już ~400+ KM i będzie jechać jak szalona, ale lubię złote pasy bezpieczeństwa i ulepszone zaciski, które są w performance. To sprawia, że uśmiecham się.

#37 ·
Ostatnio dostałem w pełni wyposażony samochód zastępczy i potwierdziło to moją decyzję, aby wziąć tylko pakiet Pilot.

Samo 360 sprawia, że Pilot jest tego wart, chociaż nie wiem, czy w USA jest to nadal funkcja dostępna tylko w pakiecie Pilot, a Pilot i tak jest teraz standardem w wersji z dwoma silnikami.

Chociaż Performance na początku mnie nie pociągało, Plus był tym, po którym nie byłem pewien, czy będę za nim tęsknił, ponieważ pomysł szklanego dachu wydaje się fajny. Ale po jeździe samochodem zastępczym cieszę się, że go nie wziąłem. Słońce świeci na ciebie i było ciepło, mimo że na zewnątrz nie było bardzo gorąco (około 26 stopni).

#38 ·
To byłby drugi EV - pierwszy to VW ID.4, którego kupiłem dla drugiej połówki. Ten byłby dla mnie. Zawsze kupowałem używane (pozwól komuś innemu wziąć na siebie początkowy spadek wartości). ID.4 dostałem 6 miesięcy temu, za 10 000 $ mniej niż nowa cena katalogowa, z przebiegiem 2500 mil. Szukam używanych pojazdów Polestar 2 dostępnych w mojej okolicy. Jestem w SoCal i jest tu dealer.

Dealer Polestar vs. losowy dealer: Jest około 7 000 - 10 000 $ różnicy w cenie katalogowej, ale zakup z certyfikatem u dealera Polestar oferuje 24 miesiące dodatkowej gwarancji. Wydaje się, że może być to dla mnie warte zachodu.

Pakiety: Wiem, że chcę Pilot, Plus i Leather. Zastanawiałem się nad Performance - nie nad tym, czy go chcę, ale czy to byłoby coś, co wykluczyłoby samochód. Obawiam się wpływu na ubezpieczenie, jaki może mieć dla mnie pakiet Performance.

2021 vs 2022 vs 2023: Nie widzę ogromnej różnicy w wyglądzie ani funkcjach. Czy jest coś jeszcze, co mogłoby mnie skłonić w jedną lub drugą stronę? Elektronika? Ulepszenia baterii?

Widziałem kilka wątków o skrzypieniu/grzechotaniu: To jedyna rzecz, która mnie waha. To doprowadza mnie do szału. Czy jest to powszechne we wszystkich lub większości Polestarów? Ponieważ to wykluczyłoby go z gry. Może to wydawać się błahe lub głupie, ale dla mnie to duża sprawa.
Posiadam P2 z 2022 roku z Pilot, Plus i skórzaną tapicerką. Bardzo podobna strategia zakupu - udało mi się znaleźć ten samochód z przebiegiem zaledwie 1000 mil.
Jeśli chodzi o pakiet Performance: złote pasy bezpieczeństwa to kwestia gustu. Chociaż nie ma w nich nic złego.
Kupiłem Performance OTA i polecam to jako zakup po zakupie.

Oczywiście, kup najnowszy samochód z najmniejszym przebiegiem, jaki możesz znaleźć (z wybranymi opcjami), więc miejmy nadzieję, że będzie to 2023. Nie ma żadnej różnicy między modelami 22, 22 i 23. Model 2024 jest inny.

Mam kolegę w pracy, który ma ID.4 i uwielbia mój samochód….