Polestar Forum banner

EnelX juice box opuszcza Amerykę Północną!

1.5K views 11 replies 6 participants last post by  Ovation  
#1 ·
Właśnie otrzymałem e-mail od enelX juice box

Kończą działalność i uczą się Ameryki Północnej

"Szanowny Interesariuszu Enel X Way USA, LLC,

Po wnikliwej analizie, Enel X Way North America podjęła decyzję o zamknięciu swojej działalności związanej z elektromobilnością w USA i Kanadzie, prowadzonej przez lokalną spółkę zależną Enel X Way USA, ze skutkiem od 11 października 2024 r. Do zarządzania sprawami firmy i zapewnienia, że zamknięcie zostanie przeprowadzone z najwyższą starannością i profesjonalizmem, zostanie powołana doświadczona firma zewnętrzna. Wyznaczona firma będzie odpowiedzialna za zarządzanie pozostałymi zobowiązaniami i bezpośrednią komunikację z klientami i partnerami w sprawie zamknięcia.

Decyzja ta jest zgodna ze strategicznym podejściem Grupy Enel do elektromobilności, które dąży do dalszego wzrostu poprzez oferowanie pakietów, w tym prywatnych rozwiązań ładowania, swoim klientom energii elektrycznej, a także poprzez rozwijanie publicznej infrastruktury ładowania w krajach, w których prowadzi działalność detaliczną w zakresie energii elektrycznej. Natomiast Enel North America nie posiada bazy klientów detalicznych energii elektrycznej i działała w segmencie elektromobilności tylko poprzez sprzedaż sprzętu i oprogramowania do ładowania.

Ponadto dynamika rynku pojazdów elektrycznych w USA zmieniła się w ciągu ostatniego roku i, podobnie jak wiele innych firm, Enel X Way North America odczuła wpływ wysokich stóp procentowych, które zwiększyły koszty skalowania działalności związanej z infrastrukturą ładowania w ramach utrzymującej się niepewności, w której oczekiwania dotyczące wzrostu sprzedaży pojazdów elektrycznych nie zostały spełnione.

Oto, co musisz wiedzieć:

Sprzęt do ładowania w gospodarstwach domowych (JuiceBox) zachowa fizyczną zdolność do ładowania pojazdów.

Całe oprogramowanie Enel X Way zostanie wycofane. Komercyjne stacje ładowania stracą funkcjonalność w przypadku braku ciągłości oprogramowania.

Aplikacja Enel X Way i wszystkie inne aplikacje Enel e-mobility w Ameryce Północnej zostaną wycofane i usunięte ze sklepu App Store.

Obsługa klienta Enel X Way jest natychmiast niedostępna. Wszelkie pytania i roszczenia związane z Enel X Way należy kierować na adres juiceboxnorthamerica.com.

Decyzja o zamknięciu Enel X Way USA, LLC i związane z tym skutki nie dotyczą klientów Enel X Way w innych krajach poza USA i Kanadą.

Enel X Way North America rozumie, że jej decyzja ma konsekwencje dla tych, którzy wybrali jej rozwiązania do ładowania. Zapytania dotyczące wszelkich nierozstrzygniętych spraw, w tym kont klientów, zamówień lub zobowiązań, można kierować na adres juiceboxnorthamerica.com.

Ameryka Północna pozostaje kluczowym obszarem dla Grupy Enel, gdzie będzie nadal koncentrować inwestycje w odnawialne źródła energii na dużą skalę i reagowanie na zapotrzebowanie.

• • •

Enel X Way USA, LLC · 360 Industrial Road · San Carlos, CA 940070 · USA"

#5 ·
Nadal bym się od tego odsunął… mają niezaktualizowane zabezpieczenie w swoim chipsecie Wi-Fi, którego dostawca chipsetu nie naprawi, i nie mają już wsparcia technicznego ani gwarancji!

#6 ·
Nadal bym się od tego odsunął… mają niezapatchowaną lukę w zabezpieczeniach w swoim chipsecie Wi-Fi, której producent chipsetu nie naprawi, i nie mają już wsparcia technicznego ani gwarancji!
Czy Wi-Fi można wyłączyć? Jeśli tak, to czy nie powinno być po prostu "głupim" EVSE (jak mój FLO X5)?

#10 ·
🤣 Oprogramowanie powinno działać, ale bez obsługi klienta. Tak naprawdę wyglądało moje doświadczenie przez cały czas, z tym że oprogramowanie nie działa od ponad roku. Działa dobrze jako "głupia ładowarka"... ale chłopie, przepłaciłem za taki przywilej.

Powinni sprawdzić, czy mogą zabrać mój EVSE, a następnie zwinąć kabel tak ciasno, jak to możliwe... a potem wepchnąć go prosto w ich tyłek.

Dobry cholerny rozbrat. Juicebox nie był wart zachodu.

#11 ·
🤣 Oprogramowanie powinno działać, ale brak obsługi klienta. To w zasadzie moje doświadczenie przez cały czas, z wyjątkiem tego, że oprogramowanie nie działa od ponad roku. Działa dobrze jako „głupia ładowarka”… ale chłopie, przepłaciłem za taki przywilej.

Powinni zobaczyć, czy mogą wziąć mój EVSE, a następnie zwinąć kabel tak ciasno, jak to możliwe… a następnie wepchnąć go prosto w ich tyłek.

Dobre cholerne pożegnanie. Juicebox nie był wart zachodu.
Oprogramowanie nie będzie działać, jeśli wyłączą serwery, do których oprogramowanie musi mieć dostęp, aby działać. Nawet Enel X mówi, że nie będzie działać, gdy je wyłączą, jeśli nie znajdą kupca. Ale tak, Juicebox ssie. W trakcie przechodzenia na uniwersalny złącze ścienne Tesla, więc mam znacznie mniejszą szansę, że to się powtórzy.