Polestar Forum banner

Problemy z Asystentem Google i problem z CarPlay

844 views 7 replies 6 participants last post by  Rex4  
#1 ·
3. ⁠Odkryłem, że włączenie Carplay tworzy połączenie Wi-Fi między Twoim iPhonem a Twoim samochodem. To musi być coś od Apple. Problem polega na tym, że uniemożliwia to przeglądanie Internetu przez telefon. Odkryłem to, próbując włączyć ładowanie w ładowarce Tesla Supercharger. Nie mogłem uruchomić aplikacji Tesla, ponieważ mój telefon był połączony z Wi-Fi Polestar Carplay. Kiedy wyłączyłem to połączenie Wi-Fi, aplikacja Tesla działała bez zarzutu. Czy dobrze interpretuję ten problem?

#2 ·
Rozmawiając z #3, pomysł bezprzewodowego CarPlay polega na tym, że wykorzystuje on połączenie danych komórkowych telefonu, co może być problemem, jeśli polegasz na Wi-Fi w swoim domu, ponieważ masz słaby lub żaden zasięg komórkowy. Ale jeśli jesteś w obszarze dobrego zasięgu komórkowego, Twój telefon powinien nadal być połączony z Internetem, jeśli po prostu go podniesiesz i użyjesz. Bezprzewodowy CarPlay używa również Bluetooth do nawiązania połączenia.

Mam bardzo słaby zasięg komórkowy w moim domu, więc mój telefon korzysta z domowego Wi-Fi. Następnie, gdy bezprzewodowy CarPlay się łączy, tracę połączenie Wi-Fi z moim domem i w ogóle nie mam połączenia z Internetem w telefonie, dopóki nie pojadę w miejsce z prawdziwym zasięgiem komórkowym. W międzyczasie Tidal wyloguje mnie, ponieważ próbuję go używać bez połączenia z Internetem.

Wyobrażam sobie, że sytuacja, którą miałeś, mogła się również zdarzyć, ponieważ sieć telefonu zazwyczaj korzysta albo z Wi-Fi, albo z danych komórkowych. Ale w trybie CarPlay w pewnym sensie używa obu, a być może aplikacja Tesla jest napisana w taki sposób, że nie może poradzić sobie z tą sytuacją, a może telefon wpadł w stan, w którym w jakiś sposób zapomniał o połączeniu komórkowym.

Bezprzewodowy CarPlay, jak wszystkie funkcje telefonu do radia samochodowego, jest miły, gdy działa. Ale to rodzaj hacka na sposób, w jaki telefon normalnie działa i wszyscy wiemy, że radia są zawodne. Nigdy nie używałem go w samochodzie, w którym naprawdę działał w 100% czasu. Jest lepiej niż kilka lat temu, kiedy musiałem przechodzić przez jakiś śmieszny proces Bluetooth, aby co kilka tygodni ponownie nawiązać konfigurację. Ale gdybym miał wybór, za każdym razem wybrałbym przewodowy CarPlay.

#3 ·
3: CarPlay używa dodatkowego połączenia Wi-Fi z samochodem, ponieważ ma ono znacznie większą przepustowość niż Bluetooth, dzięki czemu uzyskujesz lepszą jakość dźwięku itp. Z definicji jednak nie może to bezpośrednio zakłócać połączenia internetowego, w przeciwnym razie nie byłbyś w stanie niczego strumieniować, otrzymywać aktualizacji map itp., ponieważ wszystko to pochodzi z Twojego telefonu. To znaczy, CarPlay po prostu wyświetla Twój telefon na ekranie - nie korzysta z połączenia internetowego samochodu. Osobiście nie spotkałem się jeszcze z problemem podczas korzystania z CarPlay, ale nie próbowałem używać żadnej aplikacji, której nie ma na ekranie samochodu. Z ciekawości Rex4, kiedy mówisz, że wyłączasz to połączenie Wi-Fi, co tak naprawdę robisz?

#7 ·
1: Myślę, że to ogólnie problem z oprogramowaniem mikrofonu, który jest krótko korygowany przez miękkie resetowanie. To dziwne, ponieważ CarPlay nadal używa mikrofonu samochodowego, gdy jest aktywny (jak zakładam), a jednak generalnie nie napotyka tego samego problemu. Może używają różnych interfejsów API? Powiem, że po ostatniej aktualizacji znacznie rzadziej spotykam się z tym w GA.

3: CarPlay używa dodatkowego połączenia Wi-Fi z samochodem, ponieważ ma ono znacznie większą przepustowość niż Bluetooth, dzięki czemu uzyskujesz lepszą jakość dźwięku itp. Z definicji nie może to jednak bezpośrednio zakłócać połączenia internetowego, ponieważ w przeciwnym razie nie byłbyś w stanie niczego strumieniować, otrzymywać aktualizacji map itp., ponieważ wszystko to pochodzi z Twojego telefonu. To znaczy, CarPlay po prostu wyświetla Twój telefon na ekranie - nie korzysta z połączenia internetowego samochodu. Osobiście nigdy nie spotkałem się z problemem z CarPlay, ale nie próbowałem używać żadnej aplikacji, której nie ma na ekranie samochodu. Z ciekawości Rex4, kiedy mówisz, że wyłączasz to połączenie Wi-Fi, co tak naprawdę robisz?
Po prostu klikam „Zapomnij sieć” w ustawieniach Wi-Fi, aby wyłączyć połączenie Wi-Fi Carplay

#4 ·
Połączenie Wi-Fi CarPlay nie koliduje z połączeniem internetowym Twojego telefonu. Wszystkie aplikacje w telefonie będą działać niezależnie od tego, czy są wyświetlane przez CarPlay. Mam trzy samochody, jeden ma fabryczny bezprzewodowy CarPlay, a w pozostałych 2 mam dongle (jeden Carlinkit i na Polestar Ottocast) i jest tak samo we wszystkich.

#5 ·
Czy ktoś z was, którzy używają CarPlay, musi łączyć go za każdym razem, gdy wsiada do samochodu?

Sparowałem swój telefon przez Bluetooth i powiedzieli, że aby CarPlay działał, trzeba wyłączyć go w ustawieniach Wi-Fi samochodu. Zrobiłem to wszystko i mogę się połączyć i z niego korzystać, aż do następnego razu, gdy wsiądę do samochodu. Jeśli byłem za długo poza samochodem, nie jest już połączony i muszę przejść przez proces przejścia do ekranu Bluetooth i dotknięcia ikony CarPlay obok iPhone'a.

#6 ·
Istnieje znany problem z systemem iOS 18.4/18.4.1, który powoduje, że bezprzewodowy CarPlay przestaje działać prawidłowo. Objawia się to tym, że telefon nie może połączyć się z internetem lub zgłasza, że połączenie Wi-Fi używane do połączenia samochodu z telefonem nie może połączyć się z internetem.

Ten problem nie dotyczy wyłącznie Polestar i będzie musiał zostać rozwiązany przez przyszłą aktualizację systemu iOS. Niektóre osoby zgłosiły, że usunięcie profilu Bluetooth dla samochodu z telefonu rozwiązuje ten problem (jeśli chcesz to zrobić, upewnij się, że usuwasz profil Bluetooth dla połączenia CarPlay, a nie klucza cyfrowego!)

U mnie, jeśli wyłączę i włączę Wi-Fi w telefonie, a następnie ponownie połączę Bluetooth w samochodzie, mogę ponownie uzyskać dostęp do internetu przez CarPlay. Również jeśli zobaczysz wyskakujące okienko informujące, że Wi-Fi w samochodzie nie połączy się z internetem i polecisz mu użycie komórkowego, znów będzie działać prawidłowo. Chociaż trzeba to robić przy każdym uruchomieniu, co jest dość irytujące!

Oto link do dyskusji na ten temat na forach dla deweloperów Apple: