Rozmawiając z #3, pomysł bezprzewodowego CarPlay polega na tym, że wykorzystuje on połączenie danych komórkowych telefonu, co może być problemem, jeśli polegasz na Wi-Fi w swoim domu, ponieważ masz słaby lub żaden zasięg komórkowy. Ale jeśli jesteś w obszarze dobrego zasięgu komórkowego, Twój telefon powinien nadal być połączony z Internetem, jeśli po prostu go podniesiesz i użyjesz. Bezprzewodowy CarPlay używa również Bluetooth do nawiązania połączenia.
Mam bardzo słaby zasięg komórkowy w moim domu, więc mój telefon korzysta z domowego Wi-Fi. Następnie, gdy bezprzewodowy CarPlay się łączy, tracę połączenie Wi-Fi z moim domem i w ogóle nie mam połączenia z Internetem w telefonie, dopóki nie pojadę w miejsce z prawdziwym zasięgiem komórkowym. W międzyczasie Tidal wyloguje mnie, ponieważ próbuję go używać bez połączenia z Internetem.
Wyobrażam sobie, że sytuacja, którą miałeś, mogła się również zdarzyć, ponieważ sieć telefonu zazwyczaj korzysta albo z Wi-Fi, albo z danych komórkowych. Ale w trybie CarPlay w pewnym sensie używa obu, a być może aplikacja Tesla jest napisana w taki sposób, że nie może poradzić sobie z tą sytuacją, a może telefon wpadł w stan, w którym w jakiś sposób zapomniał o połączeniu komórkowym.
Bezprzewodowy CarPlay, jak wszystkie funkcje telefonu do radia samochodowego, jest miły, gdy działa. Ale to rodzaj hacka na sposób, w jaki telefon normalnie działa i wszyscy wiemy, że radia są zawodne. Nigdy nie używałem go w samochodzie, w którym naprawdę działał w 100% czasu. Jest lepiej niż kilka lat temu, kiedy musiałem przechodzić przez jakiś śmieszny proces Bluetooth, aby co kilka tygodni ponownie nawiązać konfigurację. Ale gdybym miał wybór, za każdym razem wybrałbym przewodowy CarPlay.