Polestar Forum banner

Fizyka 101 dla właścicieli EV

76K views 132 replies 42 participants last post by  JRRF  
#1 · (Edited)
Nie byłem pewien, czy powinienem to napisać, ponieważ obawiałem się, że zostanie to odebrane jako pedantyczne. Nie jest to zamierzone, po prostu widziałem wiele mylących stwierdzeń w postach, więc pomyślałem, że może to być dobre przypomnienie tego, co wszyscy już wiemy. Jeśli nadarzy się okazja, zanim ten wątek zostanie całkowicie wykolejony, mogę dodać kilka postów na temat tego, co to oznacza dla ładowania akumulatorów i uruchamiania silników elektrycznych. I może część 2: Dystans, Prędkość, Przyspieszenie, Moment obrotowy, Moc i Energia.

Część 1: Napięcie, Prąd, Moc, Energia i Rezystancja

Napięcie służy do wyrażania różnicy potencjałów elektrycznych. Można to porównać do ciśnienia w rurze wodnej. Potencjał (zwykle mówimy napięcie) jest zwykle oznaczany dużą literą U, a jednostką miary potencjału jest wolt, oznaczany dużą literą V. Duża litera V jest używana, ponieważ zostało to zdefiniowane przez Allessandro Volta.

Prąd służy do wyrażania przepływu ładunku elektrycznego. Można to porównać do przepływu z rury wodnej. Prąd jest zwykle oznaczany dużą literą I, a jednostką miary prądu jest amper, oznaczany dużą literą A. Ponownie duża litera A jest używana, ponieważ zostało to zdefiniowane przez André-Marie Ampère.

Moc (elektryczna) służy do wyrażania szybkości przesyłania energii elektrycznej. Moc jest zwykle oznaczana dużą literą P, a jednostką miary mocy jest wat, oznaczany dużą literą W. Zgadnijcie co, duża litera W jest używana, ponieważ zostało to zdefiniowane przez Jamesa Watta. Moc elektryczną oblicza się po prostu jako iloczyn napięcia i prądu (P = U x I).

Energia służy do wyrażania zdolności do wykonywania pracy (jak w przypadku poruszania samochodu). Energia jest zwykle oznaczana dużą literą E, a standardową jednostką miary energii jest dżul, ale dla energii elektrycznej wolimy używać kilowatogodziny, oznaczanej jako kWh. Energia elektryczna jest obliczana jako iloczyn mocy i czasu (E = P x t), aby wyrazić energię w kWh, moc musi być w kW, a czas w godzinach. Energia to nie moc podzielona przez czas, więc jednostką nie jest kW/h.

Rezystancja służy do wyrażania oporu przepływu prądu elektrycznego. Rezystancja jest oznaczana dużą literą R, a standardową jednostką miary rezystancji jest om. Om (lub Ω) został zdefiniowany przez Georga Ohma. Rezystancję oblicza się jako stosunek napięcia do prądu (R = U / I). To jest prawo Ohma, zwykle zapisywane jako U = I x R. Powyżej widzieliśmy, że moc oblicza się jako P = U x I, więc możemy połączyć te dwa równania, aby obliczyć straty mocy w rezystorze jako P = R x I x I.

Uwagi:
Małe k w kW lub kWh nie jest jednostką, ale po prostu mnożnikiem. W przypadku małego k jest to mnożnik 1000. Inne przykłady to duża litera M dla 1 000 000 i mała litera m dla 0,001. Duża litera K jest zarezerwowana dla jednostki temperatury, tak, zdefiniowanej przez Lorda Kelvina. Więc jeśli widzisz KW zamiast kW, to jest to (bezsensowny) Kelvin-Watt.

Powyższe zostało uproszczone do użytku w systemach DC (takich jak nasze baterie) i uśrednionych systemach AC (takich jak nasze silniki). Może to być znacznie bardziej skomplikowane w przypadku systemów AC, biorąc pod uwagę przesunięcie fazowe między prądem a napięciem.

Część 2: Baterie

Baterie są skomplikowane. Nie, pozwólcie, że to przeformułuję, baterie są bardzo, bardzo skomplikowane.

Bateria służy do przechowywania energii elektrycznej. W akumulatorze energia elektryczna jest faktycznie zamieniana na energię chemiczną podczas ładowania i z powrotem na energię elektryczną podczas rozładowywania. Można więc stwierdzić, że akumulator służy do przechowywania energii chemicznej. I to jest różnica w stosunku do kondensatora. Kondensator służy również do przechowywania energii elektrycznej, ale gromadzi elektrony podczas ładowania i uwalnia elektrony podczas rozładowywania bez transformacji. Dlatego kondensator jest bardziej wydajny i może ładować się i rozładowywać szybciej. Ale nawet dzisiejsze superkondensatory nie mogą przechowywać wystarczającej ilości energii (na litr) do użytku w EV. Dlatego trzymamy się baterii.

Komórka ma napięcie komórki. Istnieje wiele różnych chemii baterii, a chemia określa napięcie komórki. Chociaż napięcie komórki w ogniwach w zestawie akumulatorów w użyciu zależy również od stanu naładowania, prądu, temperatury i kilku innych czynników. To skomplikowane.

Akumulator EV jest zbudowany z ogniw, te ogniwa są przekształcane w moduły, a moduły w pakiet. Moduły są umieszczane w szeregu (szeregowo), a ciągi są łączone równolegle. Liczba ogniw w każdym ciągu określa napięcie pakietu U [wolt], całkowita liczba ogniw określa pojemność energetyczną pakietu E [kWh].

Ważnym wskaźnikiem wydajności dla technologii akumulatorów jest gęstość energii. Jest to albo gęstość energii grawimetrycznej, wyrażona jako stosunek energii do objętości (Wh/litr), albo gęstość energii wolumetrycznej, wyrażona jako stosunek energii do masy (Wh/kg). W przypadku zastosowań w pojazdach elektrycznych, tutaj odbywa się duża część rozwoju, poszukując lżejszych, mniejszych akumulatorów dla tej samej energii. Gęstość grawimetryczna akumulatorów kwasowo-ołowiowych była zbyt niska, aby można je było stosować w pojazdach elektrycznych, znacznie wyższa gęstość grawimetryczna akumulatorów litowo-jonowych umożliwiła „rzeczywiste” pojazdy elektryczne.

Stan naładowania (SoC) akumulatora to stosunek energii w akumulatorze do pojemności akumulatora. Zatem SoC nie ma jednostki miary i jest zwykle wyrażany jako procent. Jednak zarówno energia zawarta w akumulatorze, jak i pojemność akumulatora mogą być definiowane na różne sposoby, obliczenia SoC w dużej mierze zależą od tych definicji. Na przykład producent definiuje górne i dolne bufory, czyli pojemność, która nie jest wykorzystywana do przedłużenia żywotności baterii jako kompromis. Czy wspominałem, że to skomplikowane?

Baterie z czasem ulegają degradacji. Degradacja zależy od technologii akumulatora i użytkowania (nadmiernego) w czasie. Degradacja oznacza mniejszą pojemność baterii. Zatem z czasem stracisz część możliwości magazynowania energii, a tym samym zasięg.

Stan zdrowia (SoH) akumulatora jest zwykle uważany za stosunek aktualnej pojemności akumulatora do pierwotnej (nowej) pojemności akumulatora. Zatem również SoH nie ma jednostki miary i jest wyrażany jako procent.

Zatem energia zmagazynowana przy 100% SoC dla nowego akumulatora nie jest taka sama jak przy 100% SoC zużytego akumulatora. Rzeczywista zmagazynowana energia to pierwotna pojemność pomnożona przez SoC i SoH.

Uwagi:
Można jeszcze wiele powiedzieć o bateriach. Możemy porozmawiać o różnicy między kWh i Ah, możemy porozmawiać o mechanizmach degradacji baterii itp. To skomplikowane, ale myślę, że o tym wspomniałem.

Część 3: Ładowanie

Baterie ładują się i rozładowują prądem stałym (prądem kierunkowym). Energia elektryczna jest przesyłana jako prąd przemienny (prąd zmienny) (dziękuję Mikołajowi, rzeczywiście Tomasz się mylił), więc potrzebujemy konwersji z AC na DC, aby móc się ładować.

Zatem ładowarka AC wcale nie jest ładowarką. Jest to źródło zasilania AC dla Twojej ładowarki pokładowej. Ładowarka pokładowa przekształca zasilanie AC na zasilanie DC, aby naładować akumulator. Maksymalna moc jest ograniczona przez źródło zasilania AC (gniazdo, skrzynka ścienna lub publiczna „ładowarka”) lub przez ładowarkę pokładową samochodu, w zależności od tego, która z nich jest niższa.

Ładowarka DC dostarcza prąd stały bezpośrednio do akumulatora. Dlatego dwa ciężkie styki w złączu ładowarki DC. Maksymalna moc jest ograniczona przez napięcie, prąd lub limit mocy ładowarki lub przez akumulator. Podczas ładowania na ładowarce DC 350 kW samochód może bardzo dobrze kontrolować napięcie, aby ograniczyć moc do powiedzmy 150 kW lub mniej, w zależności od typu akumulatora, SoC, temperatury, ... Ładowarka DC może dostarczyć prąd do 400A, co wyjaśnia solidne kable i złącza, których używają.

W obu przypadkach napięcie ładowania DC jest kontrolowane przez samochód w celu optymalizacji procesu ładowania bez uszkadzania akumulatora. W przypadku ładowarki AC ładowarka pokładowa kontroluje napięcie ładowania DC, a w przypadku ładowarki DC żądane napięcie ładowania jest komunikowane przez samochód do ładowarki zewnętrznej.

Ogniwo akumulatora, a tym samym pakiet, ma rezystancję wewnętrzną. Zatem podczas ładowania lub rozładowywania akumulatora stracisz trochę energii. Zmienia się w ciepło. Również Twoja ładowarka pokładowa nie jest w 100% wydajna. A kabel ładujący również ma straty. Całkowita strata ładowania wynosi zwykle od 5 do 10%. Sprzęt ładujący może więc zgłaszać więcej dostarczonej energii niż faktycznie dodano do akumulatora.

Uwagi:
Twoja skrzynka ścienna jest w rzeczywistości implementacją Electric Vehicle Supply Equipment (EVSE).

Część 4: Inwertery i silniki

W dawnych czasach, to znaczy przed wynalezieniem silnika rozrusznika (przez Charlesa Ketteringa w 1911 r.), które sprawiły, że samochody z silnikami spalinowymi stały się popularne, samochody elektryczne używały silników DC. Obecnie samochody elektryczne prawie wyłącznie używają różnych typów silników AC. Ponieważ energia, którą nosisz ze sobą, jest przechowywana w akumulatorze, a akumulator dostarcza tę energię jako prąd stały, potrzebujesz falownika, aby przekształcić prąd stały z akumulatora na prąd przemienny dla silników.

Bez wyjaśniania szczegółów różnic między różnymi typami i wieloma wariantami elektrycznych silników AC (synchroniczne, indukcyjne, reluktancyjne, z magnesami trwałymi, …) wystarczy zauważyć, że każdy typ ma swoje zalety i wady pod względem masy, objętości, wydajności, wydajności itp. Dlatego różni producenci decydują się na różne technologie, czasami nawet na różne technologie w tym samym pojeździe, aby zoptymalizować je w różnych okolicznościach.

Należy oddać pewien hołd Jamesowi Clerkowi Maxwellowi, który zdefiniował ulubiony zestaw równań różniczkowych każdego inżyniera elektryka, które stanowią podstawy dla wszystkich tych typów silników elektrycznych.

najciekawszą właściwością silników elektrycznych w ogóle jest zdolność do dostarczania wysokiego momentu obrotowego w szerokim zakresie prędkości. To daje Twojemu EV jego rozmach, który odróżnia go od pojazdu spalinowego, bez potrzeby przełączania przekładni o różnych przełożeniach.

Dla każdego silnika AC w naszym pojeździe potrzebujemy falownika, aby zapewnić (zwykle 3-fazowy) prąd przemienny. Falownik robi to, przełączając napięcie DC z akumulatora w naprzemiennych kierunkach z dużą częstotliwością, tworząc w ten sposób napięcie AC. Falowniki to skomplikowane urządzenia łączące mikroelektronikę i oprogramowanie do sterowania z elektroniką mocy do wyjścia o dużym prądzie.

Sterowany przez oprogramowanie falownik zmienia częstotliwość i napięcie wyjściowe, aby kontrolować prędkość i moment obrotowy silnika. Ustawienia w oprogramowaniu utrzymują wszystko w granicach zużycia akumulatora, obciążenia elektroniki mocy, obciążenia termicznego silnika itp. Różne ustawienia, kompromitujące te limity, mogą zapewnić aktualizację mocy włączoną przez oprogramowanie.

Konwersja energii w falownikach (DC na AC) i w silnikach (elektryczna na mechaniczną) wiąże się ze stratami wydajności, które zamieniają się w ciepło. Dlatego falowniki i silniki są (zwykle cieczą) chłodzone.

Kroki rozwoju w technologii akumulatorów otrzymują wiele informacji prasowych, ale równie ważne były osiągnięcia w elektronice mocy dla falowników. Opracowanie niezawodnych, wysokiej mocy IGBT (tranzystor bipolarny z izolowaną bramką) jako alternatywy dla MOSFETów (tranzystory polowe z tlenkiem metalu) dla falowników doprowadziło do impulsu rozwojowego w latach 90. (GM EV1), podobnie jak rozwój akumulatorów litowych doprowadził do impulsu około 2008 roku (Tesla Roadster). Tymczasem nowe technologie MOSFET wchodzą na rynek, poszukując wyższej wydajności i lepszej niezawodności.

Część 5: ???

#2 ·
Czy ktoś może wyjaśnić, dlaczego szybkie ładowanie DC nie jest dobre dla akumulatora? Czy istnieje również ustalona żywotność szybkiego ładowania, powyżej której akumulator ulegnie degradacji o x%? Czy przeprowadzono jakieś badania empiryczne na ten temat? Czy istnieje teoretyczny próg dla cykli szybkiego ładowania i degradacji akumulatora?

#3 ·
Czy ktoś może wyjaśnić, dlaczego szybkie ładowanie prądem stałym nie jest dobre dla akumulatora? Czy istnieje również ustalony czas życia szybkiego ładowania, powyżej którego akumulator ulegnie degradacji o x%? Czy przeprowadzono jakieś badania empiryczne na ten temat? Czy istnieje teoretyczny próg cyklu szybkiego ładowania i degradacji akumulatora?
Krótka odpowiedź brzmi: "ładowanie nie jest dobre dla akumulatora". Im szybciej ładujesz, tym więcej szkód wyrządzasz. Reszta odpowiedzi brzmi: "to skomplikowane". Wszystko zależy od tego, jak szybko, stanu naładowania, temperatury akumulatora, równowagi ogniw, jakości produkcji, ... Nie ma ustalonego czasu życia. Widzimy, że niektórzy producenci mieli problemy produkcyjne (GM Bolt), a inni mają bardzo dobre wyniki (Tesla). Czas pokaże, gdzie nasze Polestary będą na tym froncie.

Przepraszam, jeśli to nie jest pomocne.

#7 ·
#8 ·
Szybkie ładowanie przyspiesza tempo krzepnięcia jonów litu w metal litu. To jest degradacja, która zachodzi za każdym razem, gdy jest stosowane ładowanie, ale tym bardziej, im wyższe ładowanie.
.
Dzięki. Bardzo interesujące. Przeczytałem kilka innych artykułów, w których podano wyższą temperaturę otoczenia jako czynnik przyczyniający się do degradacji baterii, szczególnie jeśli jest szybko ładowana. W tym artykule jednym z głównych powodów jest ładowanie/rozładowywanie poniżej 15°C. Może oba są złe. Ale to jest mylące.

#9 ·
Dzięki @EV1 . Kilka przykładów, które mogą pomóc ludziom umieścić je w kontekście:

1) Połączyłem się z ładowarką 50kW (tj. zdolną do prędkości ładowania do 50kW) i uzyskałem stałą prędkość ładowania 37kW przez pół godziny. Dlatego dodałem 18,5 kWh do mojego akumulatora (ponieważ 37 x 1/2 = 18,5).
2) Widzę, że prędkość ładowania zaczyna się powoli, ale osiąga maksymalnie 155kW w moim Polestar 2.
3) Od zera do 80% naładowania w moim Polestar 2 zajmuje około 45 minut. Pojemność akumulatora wynosi 76 kWh, co oznacza, że ​​włożyłem 80% z 76 kWh, czyli 60,8 kWh energii. Ponieważ zajęło mi to 45 minut, oznaczało to średnią prędkość ładowania (60 minut / 45 minut) x 60,8 = 81 kW.
4) Na moim wyświetlaczu widać, że ładuję z prędkością 180A przy 390V. Oznacza to, że ładuję z prędkością 180 x 390 = 70 200 W lub 70,2 kW.

#11 ·
Interesuje mnie najbardziej efektywny sposób regeneracji.

Zakładając, że używam OPD, czy zwalniając szybko czy wolno od dowolnej prędkości do zatrzymania, uzyskuję najbardziej użyteczną regenerację? Czy używam maksymalnej regeneracji przez krótki okres czasu, czy małej regeneracji przez dłuższy okres. Zakładając, że samochód jest ciepły i nigdy nie używam fizycznych hamulców, jakie podejście odzyskuje dla mnie najwięcej użytecznej energii?

#14 ·
Czy używać maksymalnej regeneracji przez krótki czas, czy małej regeneracji przez dłuższy czas? Załóżmy, że samochód jest ciepły i nigdy nie używam fizycznych hamulców, jakie podejście odzyskuje najwięcej użytecznej energii?
Jeśli zwalniasz szybko, trudno będzie stwierdzić, kiedy włączą się hamulce cierne, prawda? Ryzykujesz więc, że dodatkowa energia zostanie zmarnowana w klockach. Dlatego skłaniałbym się ku powolnemu zwalnianiu.
Niemniej jednak regeneracja wiąże się ze stratami wydajności, więc najwydajniejszym sposobem byłoby dojechanie do zatrzymania, używając tylko oporu powietrza i toczenia.

#72 ·
Czy z tego wynika, że jeśli mogę, powinienem ładować w domu tak wolno, jak to możliwe, aby osiągnąć potrzebny przebieg? To znaczy, czy lepiej ładować z mocą 6 kW przez dłuższy czas niż z mocą 11 kW, czy też różnica w uszkodzeniach przy tej prędkości ma niewielkie znaczenie?
Miałem 1 PHEV i 2 EV, a zdecydowana większość ładowania odbywała się w domu na poziomie 2. Nie zauważyłem prawie żadnej zauważalnej degradacji w żadnym z nich.

#16 ·
Dla prądu zmiennego: 5) Mój samochód pokazuje, że ładuję z natężeniem 31A, 220V. Oznacza to, że moja prędkość ładowania wynosi 31 x 220 = 6820W = 6,82kW.

(I proszę zauważyć, że nie uwzględniłem strat ładowania w tych przykładach, tj. energii, która nagrzewa kabel lub jest zużywana w elektronice, ponieważ nic nigdy nie jest w 100% wydajne.)

Ogólnie rzecz biorąc, ładowanie tak wolno, jak to możliwe, powoduje najmniejsze uszkodzenia akumulatora, ale wszystko poniżej około 20-30 kW jest tak wolne, że nie robi to żadnej różnicy. Zużycie akumulatora zaczyna być widoczne dopiero powyżej około 50 kW (jak się wydaje).

#25 ·

Niektóre odniesienia do wewnętrznych dokumentów Tesli pokazują tam straty powyżej 10%.
Patrząc na dane testowe EPA, straty ładowania Polestar/Volvo 2022 należą do najgorszych, jakie widziałem. Test z 2021 roku mieścił się w granicach tego, co uznałbym za "normalne" dla ładowania 240 V (10% +/-2%).
Testy EPA uruchamiają pojazd, aż się zatrzyma, a następnie mierzą energię (ze ściany) potrzebną do naładowania do 100%.

Model z 2021 roku zużył 85,3 kWh, co przekłada się na 12% strat ładowania (przy założeniu 75 kWh jako użyteczne)
Model z 2022 roku zużył 94,0 kWh, co stanowi 20% strat ładowania. (Model XC40 Recharge 2022 zużył 93,1 kWh)

Moja teoria robocza to zmiana oprogramowania BMS (zwiększone zarządzanie termiczne akumulatora?) i/lub ładowali w różnych odstępach czasu po zakończeniu testu (inna temperatura akumulatora?). Możliwe jest również, że używali różnych natężeń prądu EVSE (napięcie jest pokazane - 240 nominalne - ale nie natężenie).

Dane testowe z 2022 roku:
2021:

#26 ·
Zawsze będą występować nieefektywności zarówno podczas ładowania, jak i rozładowywania. Wiele czynników, bez wątpienia, ale wydaje się, że strata 10% jest często podawana jako dobra średnia. Zatem wjeżdżasz pod górę, tracisz 10%. Używasz tylko rekuperacji podczas zjazdu, odzyskujesz 90%.

Sądzę, że dodatkowe "straty" podczas ładowania rzeczywiście obejmują zarządzanie temperaturą akumulatora. Wytwarzanie ciepła lub pozbywanie się go jest kosztowne pod względem zużycia energii. Zauważam, że mój samochód zużywa około 17 amperów do wstępnego ogrzania kabiny w zimny dzień. Wyobrażam sobie, że radzenie sobie z akumulatorem jest jeszcze trudniejsze.

#27 ·
Zauważam, że mój samochód zużywa około 17 amperów, aby wstępnie ogrzać kabinę w zimny dzień. Wyobrażam sobie, że radzenie sobie z akumulatorem jest jeszcze trudniejsze.
Korzystam z ładowarki 2,4 kW w domu. Może ogrzać wnętrze, ale nie wnętrze i akumulator.

Na ładowarce 7 kW niedawno ogrzewałem zarówno akumulator, jak i kabinę. Różnica w zużyciu była ogromna.

#30 ·
Nic dziwnego, że ten wątek odbiegł nieco od tematu. Od fizyki dla właścicieli samochodów elektrycznych po inżynierię konstrukcyjną budynków, wiem, ja też, winny.

Czytam wiele dyskusji na tym forum, niektóre oparte na wiedzy, niektóre na doświadczeniu, niektóre na domysłach, a niektóre na ... wierze. Dodam do posta na podstawie tego, co czytam. Zapraszam do komentowania, nie będę wchodził w szczegóły, ale jeśli uznam, że coś jest nieprawidłowe, niejasne lub ważnego brakuje, zaktualizuję.

W każdym razie zaktualizowałem oryginalny post, dodając materiał o bateriach. Będę nadal dodawał materiał, gdy czas na to pozwoli.

#33 ·
Nie jestem pewien, czy zostało to udostępnione gdzie indziej, ale myśląc o wpływie wzniesień/spadków na zużycie energii, natknąłem się na łatwy do zapamiętania zbieg okoliczności. Okazuje się, że 100 m przewyższenia zużyje 1,0% żywotności baterii (założenia poniżej). Wydaje się to prostą zasadą, o której warto pamiętać podczas długich podjazdów.

#34 ·
Nie jestem pewien, czy zostało to udostępnione gdzie indziej, ale myśląc o wpływie wzniesienia/spadku na zużycie energii, natknąłem się na łatwy do zapamiętania zbieg okoliczności. Okazuje się, że 100 m przewyższenia zużyje 1,0% żywotności baterii (założenia poniżej). Wydaje się to prostą zasadą, o której należy pamiętać podczas długich podjazdów.
View attachment 11320
Haha - Miałem zamiar opublikować moje obliczenia na odwrocie koperty, dlaczego ta liczba jest poprawna, a potem zauważyłem, że dołączyłeś już znacznie dokładniejsze obliczenia jako obraz. 🤓

#37 ·
Moje obserwacje empiryczne prowadzą mnie do przekonania, że to więcej niż 1% straty podczas jazdy pod górę. Być może będę musiał zwrócić na to większą uwagę następnym razem.
Żeby było jasne, to 1% zużycia baterii na każde 100m wzniesienia (i redukcja zużycia baterii o 1% na każde 100m utraty wysokości podczas powrotu w dół). Bardzo różni się to od 1% wzrostu tempa zużycia baterii w porównaniu do jazdy po płaskim terenie - może to być łatwo dwa razy więcej, w zależności od tego, jak strome jest wzniesienie.

#38 ·
Rozumiem z tego wątku, że skoro mój dom ma jednofazowe zasilanie 230 V 50 A, to inteligentna ładowarka, którą zamierzam zainstalować, Smappee EV Wall 1-fazowa do 7,4 kW, jest w dużej mierze wystarczająca do nocnego ładowania. Czy mam rację? Nawiasem mówiąc, belgijscy właściciele, jakieś opinie na temat Smappee?

#42 ·
Ojej! 50A dla całego domu? Przeoczyłem to. Ograniczyłbym ładowanie do nie więcej niż 24A, żeby nie przepalić bezpiecznika/wyłącznika. A nawet przy 24A i 230V, to wciąż 5,5 kW, co powinno dać około 16 km/h. To wciąż wystarczająco, chyba że planujesz jeździć samochodem prawie do zera każdego dnia. Zapytaj siebie, jak często jeździsz więcej niż 160 km w ciągu dnia.