Polestar Forum banner

Właściciel Polestar 4 - pierwsze 3 dni: dobre i złe doświadczenia

1 reading
4.7K views 11 replies 7 participants last post by  snorriglommi  
#1 · (Edited)
Nie mam jeszcze długo swojego polestar 4 (LRSM - magnez), ale oto kilka moich początkowych przemyśleń:

Polestar 4 jest w dużej mierze bardzo przyjemnym samochodem. Jest to o wiele bardziej wciągający i dynamiczny samochód w prowadzeniu niż mój poprzedni Volvo XC40 i rzeczywiście niż prawie każdy inny samochód, który posiadałem. Mam jednak szereg zastrzeżeń co do niektórych aspektów samochodu - większość z nich jest tylko lekko irytująca, ale jedna 'funkcja' w szczególności, która jest naprawdę źle zaimplementowana, do tego stopnia, że uważam ją za potencjalnie niebezpieczną. Większość, jeśli nie wszystkie, z tych problemów można prawie na pewno rozwiązać za pomocą aktualizacji oprogramowania układowego.

Po pierwsze, kilka lekko irytujących 'funkcji':

1. Dlaczego zmiany 'czucia' kierownicy można wprowadzać tylko podczas jazdy, a nie przed jazdą? Dlaczego 'tryb sportowy' można włączać/wyłączać tylko podczas jazdy i co dokładnie robi wyłączenie trybu sportowego poza wyłączeniem CC? Dlaczego CC jest niedostępne, gdy tryb sportowy jest wyłączony?
2. Funkcjonalność zbliżeniowa pilota wydaje się być nieco przypadkowa. Jak sugerowało wielu członków forum, zainwestowałem w woreczek Faradaya dla mojego pilota, ale nie sądzę, aby to w pełni rozwiązało mój problem.
Jednak zdecydowanie największym problemem dla mnie była implementacja przez Polestar haptycznych 'przycisków' na kierownicy. W szczególności haptyczne przyciski, które kontrolują 'tempomat', wraz ze sposobem, w jaki Polestar zdecydował się zaimplementować tempomat, sprawiają, że funkcja ta jest w najlepszym razie niezwykle irytująca, a w najgorszym wręcz niebezpieczna.

Dlaczego u licha konieczne jest dwukrotne kliknięcie przycisku CC, aby uruchomić tempomat - zwłaszcza gdy przyciski haptyczne są generalnie nieco problematyczne? Z pewnością pojedyncze kliknięcie (jak w każdym innym samochodzie, który posiadałem) byłoby o wiele bardziej rozsądne. Uważam, że włączanie tempomatu w Polestar 4 jest bardzo przypadkowe - znacznie gorsze niż w każdym samochodzie, który posiadałem. Jedynym samochodem, który się do tego zbliża, jest Volvo EX30, który również używa haptycznych przycisków na kierownicy.

A teraz aspekt sposobu, w jaki tempomat został zaimplementowany, który uważam za graniczący z niebezpieczeństwem. Dlaczego, o mój Boże, istnieje znaczne opóźnienie między naciśnięciem przycisku CC a faktycznym włączeniem CC? Często stwierdzam (a to jest potęgowane podczas korzystania z trybu hamowania regeneracyjnego), że samochód dość dramatycznie zmniejsza prędkość przed włączeniem i przyspieszeniem do wybranej prędkości CC.

Podsumowując, bardzo lubię mojego Polestara. Chciałbym jednak, aby Polestar dopracował sposób, w jaki zaimplementowano CC!

#3 ·
Czy ma znaczenie, że nie można regulować czułości układu kierowniczego, gdy samochód nie jest w trybie jazdy? To mi wisi!

Przycisk "trybu sportowego" tak naprawdę nie jest trybem sportowym - zmniejsza ilość kontroli trakcji. Najwyraźniej zdecydowali, że nie chcą, aby ludzie mogli korzystać z automatycznego tempomatu ze zmniejszonym poziomem kontroli trakcji. Funkcja i tak jest zasadniczo bezużyteczna - po prostu ją zignoruj. Z pewnością wprowadza w błąd, nazywając ją "sportową".

Tak, brelok jest wadliwy - tak naprawdę nie jest to brelok, ponieważ zachowanie jest takie samo w przypadku Apple CarKey - jedynym sposobem, w jaki mogę odblokować samochód rano, jest ręczne. Osobiście uważam, że bardziej chodzi o źle zaimplementowane stany uśpienia i samochód, który nie budzi się (lub nie monitoruje prawidłowo) systemu bezkluczykowego, gdy przejdzie w głęboki sen.

Podwójne kliknięcie dla CC w samochodach bez pakietu pilota jest głupie. Powodem, dla którego tam jest, jest to, że w samochodach Pilot jedno kliknięcie to pełny pilot, a podwójne kliknięcie to tylko tempomat. Jest to zbędne w samochodach bez pilota i absolutnie zgadzam się, że powinno to być pojedyncze kliknięcie. Wiele osób poruszyło tę kwestię z Polestar.

Niebezpieczne, naprawdę...?

Czy twoje przyciski działają poprawnie? Wiele wczesnych samochodów zostało wysłanych z wadliwymi modułami przycisków. Jeśli delikatnie przesuniesz palcem po obu panelach bez całkowitego ich wciskania, czy grafika na ekranie dokładnie śledzi twój palec. Możliwe, że w twoim samochodzie nie wymieniono przycisków.

Kiedy już wymieniłem swój, nigdy ani razu nie udało mi się aktywować tempomatu i działa on natychmiast - nie mam opóźnienia, które opisujesz.
Podwójne kliknięcie mnie zmyliło, co tak naprawdę nie pomogło, kiedy przeczytałem RTFM.
Jednak podobały mi się dwa kliknięcia prawego drążka w Tesli... ponieważ nie zawsze chciałem ACC (z głupotą, która z tym przyszła), gdzie głupi CC był wystarczający.
To samo dotyczy tego...

#6 ·
Jeśli lekko naciśniesz panele dotykowe bez pełnego wciśnięcia, wszystkie symbole pojawią się na zestawie wskaźników. Gdy poruszasz palcem, podświetlana ikona zmieni się. Jeśli to nie działa płynnie i niezawodnie, masz problem z modułami przycisków, co może wyjaśniać, dlaczego czasami masz trudności z dwukrotnym kliknięciem.

Opóźnienie półtorej sekundy, które opisujesz, nie występuje u mnie - tempomat aktywuje się natychmiast.

#7 ·
Cześć,

Dzięki za to.

Wygląda na to, że może być problem z modułami przycisków w moim samochodzie. Spróbuję z tym później w tym tygodniu, kiedy będę miał trochę czasu i zgłoszę problem do Polestar, jeśli będzie się powtarzał.

Większość problemów, które zidentyfikowałem, jest trywialna i wcale mnie nie martwi, z wyjątkiem problemu z CC.

W międzyczasie miałem wczoraj swoją pierwszą dłuższą jazdę samochodem i jestem naprawdę pod wrażeniem! Wydajność pojedynczego silnika jest dla mnie więcej niż wystarczająca, a samochód jest niezwykle wygodnym turystą przy prędkości autostradowej.

Jutro instaluję ładowarkę domową, a potem będę w pełni sprawny, z problemem CC do rozwiązania!

#8 ·
Mam ten sam samochód - SM z 4.2.2 i również mam długie opóźnienie po włączeniu Pilot Assist, różnica polega oczywiście na tym, że naciskam raz, aby to włączyć. Jeśli to, co mówi @stevelup, jest prawdą, powinniśmy obaj otrzymać ulepszone kierownice! Osobiście zamierzam poczekać na model '26, który podobno ma PRAWDZIWE przyciski na kierownicy!

#9 ·
Mam te same problemy. Odebrałem samochód 5 dni temu i stwierdzam, że kluczyk zbliżeniowy nie zawsze działa, a czasem nie jest rozpoznawany, gdy jestem w samochodzie. Raz działa, raz nie. Klawisze dotykowe są frustrujące i to nie jest wspaniałe, że naciskanie w górę lub w dół zwiększa się o 5 km, a nie o 1 km. Może po prostu potrzebuję trochę więcej czasu z nim. Moja największa skarga dotyczy jednak tego, że 5G nie działa i pomimo tego, że Polestar kazał mi zrestartować pewne rzeczy, to nie naprawi problemu. Wydaje mi się również, że tracę niektóre ustawienia, które zaprogramowałem w moim profilu. Ogólnie uwielbiam ten samochód i mam nadzieję, że te problemy zostaną wkrótce naprawione.

#10 ·
Skorzystałem z rad wielu osób na tym forum, które sugerowały, że etui 'Faradaya' może pomóc w rozwiązaniu problemu z bliskością. Sugerowali, że problem z bliskością może się nasilić, jeśli kluczyk do samochodu jest zwykle przechowywany w domu w odległości mniejszej niż około 20 metrów od samochodu. Etui Faradaya można kupić na Amazonie za kilka funtów. Stwierdziłem, że jeśli trzymam kluczyk w etui Faradaya, dopóki nie zbliżę się do samochodu, kluczyk zbliżeniowy działa dość konsekwentnie i teraz zawsze poprawnie ładuje mój profil.

Początkowo miałem poważne problemy z włączeniem tempomatu za pomocą dotykowego (podwójne kliknięcie) przycisku tempomatu. Odkryłem jednak, że istnieje technika włączania pilota, która znacznie różni się od tej w moim poprzednim samochodzie (Volvo XC40). To wciąż uciążliwe, ale już nie tak losowe jak na początku. Zgadzam się, że przyrosty 5 mph (w samochodach z siedzibą w Wielkiej Brytanii) w górę lub w dół są irytujące, ale tak było również w moim poprzednim Volvo XC40.

Jeśli wsparcie Polestar monitoruje to forum, proszę, aby włączenie tempomatu w wersji LRSM samochodu odbywało się jednym, a nie dwukrotnym kliknięciem! Jestem pewien, że byłaby to bardzo łatwa zmiana do wprowadzenia i byłaby doceniona przez wszystkich właścicieli!