Polestar Forum banner

Czasy na 1/4 mili przed i po ulepszeniu osiągów

2 reading
12K views 73 replies 9 participants last post by  Pioneer4x4  
#1 ·
Mam 2021 LE z pakietem Performance. Standardowo 300kW w tej chwili. Planuję bardzo szybko przejść na Performance Upgrade z 350kW.
Te 2 rzeczy, które mnie powstrzymują, to to, że zamierzam za to zapłacić ze zwrotu za moją folię/przedłużenie Volvo CPO, które miałem na moim poprzednim S90, który wymieniłem, gdy wciąż był objęty pierwszą częścią CPO. Więc powinienem otrzymać pełny zwrot pieniędzy. Plus naprawdę chcę zabrać go na mój lokalny tor drag racing na noc testów i strojenia, aby uzyskać prawdziwy numer "przed", a po ulepszeniu wrócę i otrzymam numer "po".
Problem z tym planem był/jest DESZCZ. Mieli nadzieję otworzyć 30 marca, a od tego czasu było za zimno, za mokro, za dużo powodzi. To już 4 tygodnie z rzędu, kiedy są odwoływane, teraz mam nadzieję na sobotę 27 kwietnia.
Tor to Keystone Raceway Park, na wschód od Pittsburgha, PA
Keystone Raceway Park – Keystone Raceway Park
Facebook
Pomyślałem, że utworzę wątek tylko dla tego i będę go aktualizował, gdy dowiem się więcej.

#2 ·
Mam 2021 LE z pakietem Performance. Standardowo 300kW w tej chwili. Planuję wkrótce przejść na Performance Upgrade z 350kW.
Te 2 rzeczy, które mnie powstrzymują, to to, że zamierzam za to zapłacić ze zwrotu za moją folię/przedłużenie Volvo CPO, które miałem na moim poprzednim S90, który wymieniłem, gdy nadal był objęty pierwszą częścią CPO. Więc powinienem otrzymać pełny zwrot. Plus naprawdę chcę zabrać go na mój lokalny tor drag racing na noc testów i strojenia, aby uzyskać prawdziwy numer "przed", a następnie po ulepszeniu wrócę i otrzymam numer "po".
Problem z tym planem był/jest DESZCZ. Mieli nadzieję otworzyć 30 marca, a od tego czasu było za zimno, za mokro, za powodziowo. To już 4 tygodnie z rzędu, kiedy są odwoływane, teraz mam nadzieję na sobotę 27 kwietnia.
Tor to Keystone Raceway Park, na wschód od Pittsburgha, PA
Keystone Raceway Park – Keystone Raceway Park
Facebook
Pomyślałem, że stworzę wątek tylko dla tego i będę go aktualizował, gdy dowiem się więcej.
Czekam na wyniki! Rozważam również Performance Upgrade dla mojego samochodu, ale nie jestem pewien, czy naprawdę warto, czy nie

#3 ·
Z mojego szybkiego wyszukiwania w Google, przed i po powinno mieścić się w zakresie od 12,7 do 12,3. Mniej więcej. Wyszukaj 2023 LRDM 0-60 i czasy na ćwierć mili w porównaniu do 2023 LRDM Performance Pack 0-60 i czasy na ćwierć mili. Jedną z miłych cech samochodów elektrycznych jest to, że czasy 0-60 i na ćwierć mili są generalnie bardzo spójne, w przeciwieństwie do, powiedzmy, pojazdu spalinowego z manualną skrzynią biegów, takiego jak Mustang lub Camaro.

#4 ·
Z mojego szybkiego wyszukiwania w Google, przed i po powinno mieścić się w zakresie od 12,7 do 12,3. Mniej więcej. Wyszukaj czasy 0-60 i ćwierć mili dla 2023 LRDM w porównaniu z czasami 0-60 i ćwierć mili dla 2023 LRDM Performance Pack. Jedną z miłych rzeczy w samochodach elektrycznych jest to, że czasy 0-60 i ćwierć mili są generalnie bardzo spójne, w przeciwieństwie do np. pojazdu spalinowego z manualną skrzynią biegów, takiego jak Mustang lub Camaro.
Mój model matematyczny przewiduje 12,75 i 12,35. A matematyka oczywiście nigdy nie kłamie. To znaczy, niektórzy ludzie robią złą matematykę, ale to inny problem.

Tak, jestem maniakiem, możesz mnie zignorować.

#5 ·
Wciąż czekam na zwrot pieniędzy z tytułu gwarancji od Volvo. Wysłałem wiadomość do sprzedawcy, u którego kupiłem samochód, i powiedziałem, że nie dostaję już odpowiedzi od gościa, który miał mi pomóc, i... oczywiście, on już tam nie pracuje. Mam nadzieję, że to nie uruchomi ponownie procedury 4-6 tygodni. Minęło już 7 tygodni od wysłania ostatniego podpisanego dokumentu.
Dobrą rzeczą jest to, że kiedy zapytałem sprzedawcę, natychmiast odpowiedziała i powiedziała: "Osobiście się tym zajmuję"

#6 · (Edited)
No cóż, DZIŚ WIECZOREM jest ta noc. Jadę do Keystone Raceway Park na Test and Tune dzisiaj wieczorem. Cgarginbt ŁADOWANIE do 100%, mam nadzieję dotrzeć na tor z 94%-95% na co najmniej jeden pełny bieg mocy. Ponadto, podobno moja czeku zwrotu powinien zostać wysłany dzisiaj, więc ulepszenie wydajności będzie bardzo szybko, a potem wrócę i porównam.
Ponadto używam Car Stats Viewer i zauważam, że ilekroć wcisnę pedał gazu do dechy, prąd wzrasta do około 316 kW na coupke KILKA sekund, a następnie spada do około 285 kW. Spróbuję skonfigurować kamerę dzisiaj wieczorem, ale nie jestem pewien, czy mi się uda.

• Like
Reactions: Vader
#7 ·
Cóż, DZIŚ WIECZOREM jest ta noc. Udaję się dziś wieczorem do Keystone Raceway Park na Test and Tune. Ładowanie do 100%, mam nadzieję dotrzeć na tor z 94%-95% na co najmniej jeden pełny bieg. Ponadto, podobno moja czeku zwrotu powinien zostać wysłany dzisiaj, więc ulepszenie wydajności będzie bardzo szybko, a potem wrócę i porównam.
Ponadto używam Car Stats Viewer i zauważam, że ilekroć wcisnę pedał do dechy, prąd wzrasta do około 316 kW na kilka sekund, a następnie spada do około 285 kW. Spróbuję skonfigurować kamerę dziś wieczorem, ale nie jestem pewien, czy mi się uda.
Ciekawe, co to wszystko znaczy? Lol

#8 ·
Pierwszy bieg, jestem #178 na lewym pasie, ustawiony z TRX! Bateria na 93%. 12.8@110. Wezmę to. Miałem nadzieję na 12.6 @112 lub coś w tym stylu. Zrobię jeszcze jeden bieg za chwilę. Jutro opublikuję również film z trybun.

#13 ·
Drugi bieg był prawie identyczny jak oczekiwano, odrobinę wolniejszy, a TRX i tak mnie pokonał [również zgodnie z oczekiwaniami]. (Jego MPH było ograniczone ze względu na małe koła/opony i zbyt wczesne osiągnięcie ogranicznika prędkości).

#17 ·
Próbuję opublikować BARDZO słaby film 360° z mojego drugiego przejazdu. Mam starą kamerę Samsung Gear 360, którą dosłownie wcisnąłem w kierownicę między górną częścią kierownicy a piastą. WIĘC tak naprawdę nic nie widać, ale można usłyszeć spikera przez radio w moim samochodzie, zobaczyć TRX obok mnie i zobaczyć moją brzydką gębę pod dobrym kątem 🤫

#18 ·
BOOYA!!!@!@
Według USPS Informed Delivery, mój czek zwrotu gwarancyjnego Volvo przyjdzie dzisiaj!
Zamówię Performance Upgrade bardzo szybko!

• Like
Reactions: lbv
#19 ·
Oto film, jeszcze raz, jest to film 360°. Podczas jego odtwarzania kliknij i przeciągnij, aby wyświetlić dowolny kąt. I zignoruj moje problemy z palcami Matthew McConaughey. Mam ciężkie CIPN w palcach/nogach po chemioterapii w zeszłym roku.

• Haha
Reactions: chazglenn3
#20 ·
Oto film, jeszcze raz, jest to film 360°. Podczas jego odtwarzania kliknij i przeciągnij, aby wyświetlić dowolny kąt. I zignoruj moje problemy z palcami Matthew McConaughey. Mam ciężkie CIPN w palcach/nogach po chemioterapii w zeszłym roku.
Tylko pozytywne i/lub zabawne komentarze.
Fajny film! Pytanie dotyczące twoich doświadczeń na torze drag - czy nie wymagali od ciebie noszenia kasku? W moim lokalnym miejscu wymagają ich dla samochodów szybszych niż określony czas, w tym P2. Po prostu jestem ciekawy.

Nie mogę się doczekać, aby zobaczyć aktualizację po ulepszeniu!

#22 ·
Cóż, dzisiejszy wieczór może być kolejnym "Tonight's the Night". Otrzymałem aktualizację wydajności 2 dni temu, aplikacja rozpoznała ją dzisiaj. A dzisiejszy wieczór to kolejna noc Test and Tune. WIĘC mam nadzieję przetestować to ponownie.
Spróbuję, ale to mało prawdopodobne, żeby ustawić kamerę (lub 2-3).
Próbuję też pożyczyć kask, a jeśli nie, zapytam na torze, może.

• Like
Reactions: Steeeeve
#23 ·
Ciekawe, co to znaczy? Lol
Przepraszam, przegapiłem odpowiedź na to.
Nie jestem pewien, których części nie zrozumiałeś, mam nadzieję, że to komuś/komuś pomoże.
1 - Poprawiłem literówki, naładowałem samochód do 100%
2 - Keystone to lokalny tor dragowy ¼ mili w rejonie Pittsburgha
3 - Test and Tune to wszyscy ustawiają swoje samochody i wykonują biegi, ale nikt nic nie wygrywa. Technicznie rzecz biorąc, nie ścigasz się z drugim samochodem, tylko próbujesz dowiedzieć się, co ty i twój własny samochód możecie zrobić. I ćwiczyć dla osób, które regularnie się ścigają.
4 - CarStatsViewer to niesamowita aplikacja do samochodu. Musisz poprosić o dodanie do grupy testowej, a następnie zainstalować ją za pośrednictwem procesu aplikacji beta. Podobno są w trakcie uzyskiwania zgody Polestar jako oficjalnej aplikacji.

• Like
Reactions: M1STER_GR1M
#24 ·
Przepraszam, przegapiłem odpowiedź na to.
Nie jestem pewien, których części Pan/Pani nie zrozumiał(a), mam nadzieję, że to komuś/komuś pomoże.
1 - Poprawiłem literówki, naładowałem samochód do 100%
2 - Keystone to lokalny tor wyścigowy na 1/4 mili w rejonie Pittsburgha
3 - Test and Tune to sytuacja, w której wszyscy ustawiają swoje samochody i wykonują przejazdy, ale nikt nic nie wygrywa. Technicznie rzecz biorąc, nie ścigasz się z drugim samochodem, tylko próbujesz dowiedzieć się, co Ty i Twój własny samochód możecie zrobić. I ćwiczyć dla osób, które regularnie się ścigają.
4 - CarStatsViewer to niesamowita aplikacja do samochodu. Musisz poprosić o dodanie do grupy testowej, a następnie zainstalować ją za pośrednictwem procesu aplikacji beta. Podobno są w trakcie uzyskiwania zgody Polestar na zatwierdzenie jej jako oficjalnej aplikacji.
3 i 4 odpowiedziały na moje pytania, dziękuję lol.

Czy warto mieć tę aplikację? Jak się zapisać, jeśli chcę ją mieć?

#28 ·
Cóż, musiałem iść na badania krwi i przypadkiem znalazłem płaski kawałek nawierzchni, który przypadkowo znajdował się w pobliżu toru gokartowego. Zrobiłem 4 próby testów 0-60, tam i z powrotem w każdym kierunku na tym samym kawałku nawierzchni (oczywiście nie na drodze publicznej).
Pierwsze 2 były normalne (OPD Standard) Test 3 i 4 były OPD wyłączone i tryb sportowy włączony
  1. 0-60 4.4" 0-30 2.2"
  2. 0-60 4.2" 0-30 2.1"
  3. 0-60 4.2" 0-30 2.1"
  4. 0-60 4.2" 0-30 2.1"
Pierwsze wrażenie było takie, że postawiłbym 10 dolarów, że droga była w dół dla biegów 1 i 3 i w górę dla 2 i 4. Chyba nie!??
Poza tym przejechałem mniej niż milę do lekarza, a potem zjechałem z długiego wzgórza. Wyruszyłem z domu z baterią na poziomie 95% i nadal była na poziomie 95%, kiedy rozpocząłem testy. Założę się, że bateria musiała się trochę rozgrzać? Dziś rano było bardzo chłodno, tylko 46°, i nadal poniżej 60°, kiedy testowałem.
Image

• Like
Reactions: Steeeeve
#30 ·
  1. 0-60 4.4" 0-30 2.2"
  2. 0-60 4.2" 0-30 2.1"
  3. 0-60 4.2" 0-30 2.1"
  4. 0-60 4.2" 0-30 2.1"
Pierwsze wrażenie było takie, że postawiłbym 10 dolarów, że droga była w dół dla biegów 1 i 3 i w górę dla 2 i 4. Chyba nie!??
Zgodnie z moim zwyczajem, zrobiłem obliczenia. Biorąc pod uwagę, jak szybko nasze samochody osiągają 60 mil na godzinę (pokonując dystans około 55 metrów), każde 1% nachylenia zmieniłoby czas 0-60 o około 1,5%, czyli około 0,06 sekundy. Jest więc całkiem możliwe, że było jakieś nachylenie, ale nawet kilka procent nachylenia nie będzie naprawdę mierzalne w tych czasach bez lepszego sprzętu do pomiaru czasu niż aplikacja wydajności.

Mój ostatni 0-60 z timerem startu był na wjeździe na autostradę, który zaczynał się płasko, a następnie wchodził na znaczne nachylenie, aby dostać się na podwyższoną autostradę. Prawdopodobnie uderzyłem w część pod górę przy prędkości 30-40 mil na godzinę. Nadal zmierzono 4,1 sek.

#29 ·
To muszę pokonać
Image

To było z mojego Dodge Challenger 392 Hemi Scat Pack Shaker z 2018 roku
Image

Mój Boże, jak ja tęsknię za tym samochodem. Na 2. biegu brzmiało to tak, jakby miał wciągać małe dzieci z pobocza, gdy patrzyłeś, jak Shaker przechyla się od 475 momentów obrotowych. Teraz mam w zasadzie tyle samo pieniędzy w tym samochodzie, a jest on jeszcze szybszy i prawie tak samo zabawny ORAZ kosztuje około 1/5 mniej w prowadzeniu.

• Like
Reactions: Vaporwave and d2r
#32 ·
Kup Draggy. Niezwykle dokładny i kwalifikuje bieg lub nie, w oparciu o obecność nachylenia.
Nie, za dużo pieniędzy. Kiedy pojadę na pas startowy, będę wiedział, czego chciałem. Wiem też, że nie muszę się martwić, chyba że obok mnie zatrzyma się inny sportowy EV, chyba że będzie to coś ekstremalnego i AWD. Wiem, jak trudno było wystartować moim 392 Challengerem, nawet 2. bieg (8-biegowa automatyczna) po prostu siedziałby i kręcił się, produkując dym na żądanie, jeśli po prostu wcisnąłeś głośny pedał. Więc Hellcat na ulicy, chyba że jest w Durango/Jeepie lub TRX, miałby bardzo ciężko, podobnie jak prawie każdy Mustang.
Cieszę się, że dostałem Upgrade i jest tym, czym twierdzi, że jest. W pewnym sensie mam nadzieję, że nie osiągnę czegoś takiego jak 12,2, to zbliża się do 11 sekund, a gdybym mógł usunąć kilkaset funtów rzeczy, może byłoby to wykonalne. Rozważam usunięcie rzeczy z frunku i podłogi bagażnika dla zabawy dzisiaj wieczorem, ale to nie będzie porównanie jabłek do jabłek. Może przy drugim biegu, jeśli pójdę.

#36 ·
Dostałem link do utworu nr 10, ale nie chce się zainstalować. Mówi, że jest pełny...
Dostałem pobranie wczoraj wieczorem i jest teraz na moim P2. Upewnij się, że wysłałeś formularz Google dla utworu, do którego chcesz dołączyć (myślę, że #10 jest w tej chwili jedynym otwartym) i dołączyłem również do niemieckiego forum i skontaktowałem się bezpośrednio z właścicielem utworu, aby poinformować go, że się zapisałem. Niedługo potem dostałem e-mail z linkiem do pobrania.

• Like
#35 · (Edited)
Och, dla każdego, kto ściga się swoim samochodem (przynajmniej w USA), wierzę, że każdy tor wymaga kasku, a także wielu innych wymogów bezpieczeństwa, które organizator imprezy może Ci zapewnić. Upewnij się, że ma odpowiednią certyfikację motoryzacyjną (nie motocyklową)? Sytuacja zmieniła się po 2022 roku. Jeśli ktoś regularnie jeździ na torze, gorąco polecam zainwestować pieniądze i kupić wysokiej jakości kask. Przepływ powietrza jest niezwykle ważny w gorące dni, gdy jesteś na torze dłużej niż jedno lub dwa okrążenia:

#38 ·
  • Like
#40 ·
Nie byłem. Myślałem, że to to. Musiałem być na torze 9. Jestem teraz i mam zainstalowany CSV! Dziękuję!!!!
Ach, cóż, cieszę się, że działa!

• Like
#41 · (Edited)
OK, wyszedłem w piątek wieczorem i zrobiłem jeszcze 3 przejazdy.
Podsumowując, samochód JEST szybszy, zdecydowanie. Nie tak bardzo, jak miałem nadzieję, ale blisko.
Poza tym byłem dość głupi, głupi, zamglony umysł, ruch nowicjusza, że moje pierwsze 2 z 3 przejazdów miały nieprawidłową prędkość końcową.
Dlaczego wszyscy pytacie, jak wszystko inne na karcie czasu może być poprawne, poza końcową MPH na końcu ¼ mili?
Cóż, dla tych z was, którzy nie wiedzą, oni nie mierzą twojej prędkości NA końcu. Mierzą czas między 2 punktami tuż przed i na końcu, aby obliczyć średnią prędkość na tym ostatnim kawałku. A dlaczego mój był nieprawidłowy? Podniosłem się, gdy mijałem pierwszy znak, a nie drugi. Więc nie tylko straciłem ten skrawek przyspieszenia, ale też sporo zwolniłem. Moje ET nie zostały zbytnio dotknięte, nie przy 110 mph na 60' czy cokolwiek to jest, ale moja MPH była dziwna.

Zaokrąglając do setnych części sekundy i dziesiątych w MPH, mój najlepszy przejazd przed aktualizacją wydajności to:
1/8 mili ET 8,24 sekundy
1/8 mili prędkość 86,2 MPH
1/4 mili ET 12,79 sekundy
1/4 mili prędkość 110,0 MPH

PO aktualizacji wydajności
Zrobiłem 2 przejazdy, w których za wcześnie się podniosłem. Drugi przejazd był lepszy, ale były praktycznie identyczne.

1/8 mili ET 8,04 sekundy (0,2 szybciej)
1/8 mili prędkość 89,9 MPH (3,7 MPH szybciej)
1/4 mili ET 12,48 sekundy (0,31 szybciej)
1/4 mili prędkość 109,4 MPH (0,6 MPH WOLNIEJ) <- Jestem głupi

A potem mój trzeci przejazd po tym, jak zdałem sobie sprawę, że to ja byłem problemem, a nie mój samochód czy matematyka...
1/8 mili ET 8,01 sekundy (0,23 szybciej)
1/8 mili prędkość 89,9 MPH (3,7 MPH szybciej)
1/4 mili ET 12,43 sekundy (0,36 szybciej) (Teraz najszybszy samochód, jakim kiedykolwiek jeździłem/posiadałem)
1/4 mili prędkość 112,8 MPH (0,28 MPH szybciej)

Pogoda była podobna, może nie tak chłodna, nie żeby to miało duże znaczenie.
Zastanawiam się też, czy akumulator byłby szybszy, gdyby był rozgrzany? Myślałem o włączeniu ogrzewania na maksimum na chwilę, ale niewiele to dało. Ale samochód był ogólnie trochę szybszy przy każdym przejeździe, kiedy myślisz, że byłby trochę wolniejszy, gdy napięcie szczytowe spada.
Miałem nadzieję na ET poniżej 12,4 i marzyłem o 12,2x. Spodziewałem się też raczej 114/115 MPH.
W każdym razie jestem zadowolony. Mam szybki samochód, fajny, tani w prowadzeniu, bez dramatu, a moja żona to wszystko akceptuje/pozwala. Zwycięstwo na całej linii!
Może pójdę znowu, kiedy będzie GORĄCO. Więc ciepły akumulator i rozrzedzone powietrze. I usuń wszystko luźne w samochodzie/frunku, może nawet wysuń dno tylnego siedzenia, maty, to wszystko. I może weź kogoś, kto nie ma ponad 250 z ubraniami i kaskiem! (Tak, tym razem miałem kask!)
Ponadto linki do filmów wkrótce.

#42 ·
Pierwszy bieg przeciwko zmodyfikowanemu, doładowanemu Corvette Z06 z 2017 roku, który pokonuje 10 sekund
Drugi bieg przeciwko zmodyfikowanemu Mustangowi jakiegoś rodzaju. (Jechałem przeciwko niemu w 3. biegu i zapalił się czerwony (próbując mnie pokonać))

#43 ·
Niesamowite info! Dzięki, Pioneer!

Jestem ciekaw, jak/czy te liczby zmieniłyby się po podniesieniu ustawienia Ogranicznika Prędkości w OrBit 👀

#44 ·
Niesamowite info! Dzięki, Pioneer!

Jestem ciekaw, jak/czy te liczby zmieniłyby się po podniesieniu ustawienia Speed Limiter w OrBit 👀
Zero, nigdy tak szybko. Może na zawodach na ½ mili. Chciałbym, żeby miał trochę więcej momentu obrotowego na starcie, to wszystko. Nigdy nie zbliża się do poślizgu (na przygotowanym torze). Miałem też włączony tryb Sport, przy okazji. Jedyną rzeczą, o której myślę, że można by zrobić, to zamiana przełożenia w samochodach z jednym silnikiem.
Podobno mają 10,5ish:1 zamiast 8.x:1. Zatem 20% więcej momentu obrotowego na kołach, ale zanika wcześniej do tej samej maksymalnej mocy i niższej maksymalnej prędkości, aż silniki się zepsują, ale powinno to być nadal dobre dla 130 mil na godzinę, ponieważ zostało to opublikowane dla silnika pojedynczego (właściwie 129)