Polestar Forum banner

PROCES ODŁĄCZANIA AKUMULATORA 12V/TCAM

77K views 76 replies 34 participants last post by  hvidal  
#1 · (Edited)
Na prośbę udostępniam ponownie mój skonsolidowany proces odłączania akumulatora 12V/TCAM, aby można go było przypiąć. Oprócz moich własnych zdjęć, ponownie publikuję zdjęcia udostępnione wcześniej przez @Artem92115. Zdjęcia autorstwa @Poleatl są dostępne tutaj. Proszę postępować zgodnie z tymi krokami na własne ryzyko. W żaden sposób nie jestem ekspertem i nie gwarantuję żadnych rezultatów. Bądź ostrożny.

Narzędzia:
  1. Klucze nasadowe 7 mm i 11 mm
  2. Długi płaski element (nożyczki lub śrubokręt) do zwolnienia akumulatora TCAM
  3. Latarka (najlepiej montowana na głowie, chociaż musiałem użyć telefonu)
  4. Mały kawałek kartonu
  5. Bardzo mały śrubokręt płaski
Kroki przed odłączeniem:
  1. Upewnij się, że samochód nie jest podłączony do źródła zasilania i znajduje się w dobrze oświetlonym miejscu
  2. Odblokuj drzwi, otwórz tylną klapę i schowek
  3. Złóż tylne siedzenia i zdejmij osłonę bagażnika/bagażnika, aby pozostawić otwartą przestrzeń roboczą.
  4. Usuń wszystkie klucze z dala od pojazdu.
Kroki odłączania akumulatora 12V:
  1. W schowku znajdź duży plastikowy panel, który rozciąga się na szerokość pojazdu i znajduje się najbliżej przedniej szyby. Panel ma po każdej stronie dwa czarne plastikowe elementy mocujące, które utrzymują go na miejscu.
  2. Włóż element do środka każdego mocowania, aby je zwolnić, a następnie wyciągnij mocowanie.
  3. Przechowuj plastikowe elementy mocujące
  4. Stojąc po stronie kierowcy (może być inaczej w przypadku pojazdów z kierownicą po prawej stronie), zdejmij duży plastikowy panel. Zauważ, że nie ma potrzeby usuwania całego panelu; tylko strona, na której znajduje się akumulator 12V
  5. Trzymaj panel z dala podczas pracy. Po prostu włożyłem głowę pod panel.
  6. Zlokalizuj zacisk ujemny akumulatora 12V. Ma dwie nakrętki/śruby, które go mocują. Zobacz dołączony obrazek dla odniesienia.
  7. Nakrętka/śruba skierowana w stronę przodu pojazdu i pod kątem to ta, którą chcesz poluzować. Używając klucza nasadowego 11 mm, poluzuj zacisk ujemny.
  8. Po poluzowaniu zacisku podnieś cały element i powinien łatwo się zsunąć.
  9. Weź mały kawałek kartonu (użyłem rękawicy) i umieść go między usuniętym elementem a zaciskiem ujemnym, aby pozostał odłączony podczas pracy. Ponownie, zobacz dołączony obrazek.
  10. Potwierdź pomyślne odłączenie, upewniając się, że w pojeździe nie świecą się żadne światła, w tym kontrolka ładowania w zewnętrznym porcie ładowania.
Kroki odłączania akumulatora TCAM**:
  1. W tylnym słupku bocznym za tylnymi drzwiami kierowcy (ponownie, może być inaczej w przypadku pojazdów z kierownicą po prawej stronie), zlokalizuj plastikowy symbol poduszki powietrznej Volvo (jest to zaokrąglony prostokąt) i podważ go.
  2. Używając klucza nasadowego 7 mm, odkręć śrubę, która jest odsłonięta pod plastikowym elementem, który usunąłeś.
  3. Zdejmij cały panel, który powinien być teraz luźny.
  4. Po usunięciu panelu zlokalizuj poziomy owalny otwór w blasze (patrz załączony obrazek)
  5. Użyj latarki, aby zaświecić do środka otworu i zlokalizować plastikowy klips, który będziesz musiał zwolnić.
  6. Weź długi płaski element (użyłem nożyczek) i wciśnij plastikowy klips w kierunku przodu pojazdu, aby zwolnić akumulator TCAM.
  7. Teraz, gdy akumulator TCAM został zwolniony, powinien swobodnie wisieć. Spójrz na akumulator TCAM, aby zrozumieć, z czym pracujesz. Ponownie, latarka będzie niezbędna, aby zobaczyć, co się dzieje. Prawdopodobnie będziesz musiał odsunąć i opuścić panel boczny z tkaniny/filcu, aby uzyskać dobry dostęp.
  8. Ta część jest trudna, więc rób to powoli - na końcu akumulatora TCAM, gdzie znajduje się połączenie przewodów, znajduje się małe zwolnienie. Jest to płaski zaczep w małym plastikowym kwadracie obok przewodów.
  9. Używając bardzo małego śrubokręta płaskiego, włóż go do małego kwadratu i wciśnij zaczep W KIERUNKU przewodów, aby zwolnić.
  10. Wyjmij śrubokręt płaski i powinieneś teraz móc zwolnić połączenie akumulatora TCAM.
** Jeśli szukasz bardziej dogodnego sposobu odłączenia akumulatora TCAM bez zdejmowania tylnej listwy bocznej, sprawdź PROCES ODŁĄCZANIA AKUMULATORA 12V/TCAM - METODA RON SWANSONA przez @kkonstan!

Ostateczne kroki:
  1. Poczekaj kilka minut, aby wszystko się zresetowało. Niektórzy sugerują 10 lub więcej minut, ale ja pozwoliłem na to tylko kilka minut.
  2. Podłącz ponownie wszystkie połączenia, panele, elementy mocujące itp. Zalecam odwrócenie powyższych kroków sekwencyjnie (tj. ponownie podłącz akumulator TCAM, wymień panele w bagażniku/bagażniku, ponownie podłącz akumulator 12V, wymień panel schowka itp.)
  3. Weź kluczyk i włącz pojazd. Przejdzie przez standardowe kontrole systemu.
  4. Jeśli Twój LTE jest w tym momencie nadal wyłączony, rozważ reset ekranu dla bezpieczeństwa i upewnij się, że Twoje dane są włączone.

Attachments

#2 ·
Ze względu na popularne zapotrzebowanie ponownie publikuję mój skonsolidowany proces odłączania akumulatora 12V/TCAM, aby można go było przypiąć. Oprócz moich własnych zdjęć, ponownie publikuję zdjęcia udostępnione wcześniej przez @Artem92115. Zdjęcia autorstwa @Poleatl są dostępne tutaj. Proszę postępować zgodnie z tymi krokami na własne ryzyko. W żaden sposób nie jestem ekspertem i nie gwarantuję żadnych rezultatów. Bądź ostrożny.

Narzędzia:
  1. #7 i #11 klucze nasadowe
  4. Mały kawałek kartonu
Kroki przed odłączeniem:
  1. Upewnij się, że samochód nie jest podłączony do źródła zasilania i znajduje się w dobrze oświetlonym miejscu
  2. Odblokuj drzwi, otwórz tylną klapę i frunk
  3. Złóż tylne siedzenia i zdejmij osłonę bagażnika/bagażnika, aby pozostawić otwartą przestrzeń roboczą.
  4. Usuń wszystkie klucze z dala od pojazdu.
  1. W frunku znajdź duży plastikowy panel, który rozciąga się na szerokość pojazdu i znajduje się najbliżej przedniej szyby. Panel ma po każdej stronie dwa czarne plastikowe elementy mocujące, które utrzymują go na miejscu.
  2. Włóż element do środka każdego mocowania, aby je zwolnić, a następnie wyciągnij mocowanie.
  4. Stojąc po stronie kierowcy (może być inaczej w przypadku pojazdów z kierownicą po prawej stronie) zdejmij duży plastikowy panel. Należy pamiętać, że nie ma potrzeby zdejmowania całego panelu; tylko strona, na której znajduje się akumulator 12V
  6. Zlokalizuj ujemny zacisk akumulatora 12V. Ma dwie nakrętki/śruby, które go mocują. Zobacz dołączony obrazek dla odniesienia.
  7. Nakrętka/śruba skierowana w stronę przodu pojazdu i pod kątem to ta, którą chcesz poluzować. Używając klucza nasadowego #11, poluzuj zacisk ujemny.
  9. Weź mały kawałek kartonu (użyłem rękawicy) i umieść go między zdjętym elementem a zaciskiem ujemnym, aby pozostał odłączony podczas pracy. Ponownie, zobacz dołączony obrazek.
  10. Potwierdź pomyślne odłączenie, upewniając się, że w pojeździe nie świecą się żadne światła, w tym kontrolka ładowania w zewnętrznym porcie ładowania.
Kroki odłączania akumulatora TCAM:
  1. W tylnym słupku bocznym za tylnymi drzwiami kierowcy (ponownie, może być inaczej w przypadku pojazdów z kierownicą po prawej stronie), zlokalizuj plastikowy symbol poduszki powietrznej Volvo (jest to zaokrąglony prostokąt) i podważ go.
  2. Używając klucza nasadowego #7, odkręć śrubę, która jest odsłonięta pod plastikowym elementem, który usunąłeś.
  3. Podważ cały panel, który powinien być teraz luźny.
  4. Po zdjęciu panelu zlokalizuj poziomy owalny otwór w blasze (patrz załączony obrazek)
  5. Użyj latarki, aby zaświecić do środka otworu i zlokalizować plastikowy klips, który będziesz musiał zwolnić.
  6. Weź długi płaski element (użyłem nożyczek) i popchnij plastikowy klips w kierunku przodu pojazdu, aby zwolnić akumulator TCAM.
  7. Teraz, gdy akumulator TCAM został zwolniony, powinien swobodnie wisieć. Spójrz na akumulator TCAM, aby zrozumieć, z czym pracujesz. Ponownie, latarka będzie niezbędna, aby zobaczyć, co się dzieje. Prawdopodobnie będziesz musiał odsunąć i opuścić panel boczny z tkaniny/filcu, aby uzyskać dobry dostęp.
  8. Ta część jest trudna, więc rób to powoli - na końcu akumulatora TCAM, gdzie znajduje się połączenie przewodów, znajduje się małe zwolnienie. Jest to płaski zaczep w małym plastikowym kwadracie obok przewodów.
  9. Używając bardzo małego płaskiego śrubokręta, włóż go do małego kwadratu i popchnij zaczep W KIERUNKU przewodów, aby zwolnić.
  10. Wyjmij płaski śrubokręt i powinieneś teraz móc zwolnić połączenie akumulatora TCAM.
Ostateczne kroki:
  1. Odczekaj kilka minut, aby wszystko się zresetowało. Niektórzy sugerują 10 lub więcej minut, ale ja pozwoliłem mu działać tylko kilka minut.
  2. Podłącz ponownie wszystkie połączenia, panele, elementy mocujące itp. Zalecam odwrócenie powyższych kroków sekwencyjnie (tj. podłącz ponownie akumulator TCAM, wymień panele w bagażniku/bagażniku, podłącz ponownie akumulator 12V, wymień panel frunk itp.)
  4. Jeśli Twój LTE jest w tym momencie nadal wyłączony, rozważ reset ekranu dla bezpieczeństwa i upewnij się, że Twoje dane są włączone.
Dzięki za to, prawdopodobnie będę musiał to zrobić jutro.

Z ciekawości, w skrzynce bezpieczników pod schowkiem znajduje się bezpiecznik dla TCAM. Jeśli bezpiecznik zostałby wyjęty, czy spowodowałoby to również reset? To bezpiecznik 27 Ariel Moduel (TCAM)

#3 ·
Dzięki za to, prawdopodobnie będę musiał to zrobić jutro.

Z ciekawości, w skrzynce bezpieczników pod schowkiem jest bezpiecznik dla TCAM. Jeśli bezpiecznik zostałby wyjęty, czy spowodowałoby to również reset? To bezpiecznik 27 Ariel Moduel (TCAM)
Prawdopodobnie nie - cała idea baterii polega na utrzymaniu zasilania TCAM, więc nawet jeśli usuniesz główne zasilanie (przez bezpiecznik), bateria będzie zasilać TCAM, aż się rozładuje, w którym momencie prawdopodobnie będziesz musiał wymienić samą baterię - te baterie nie regenerują się dobrze, gdy są całkowicie rozładowane. Przynajmniej tak myślę, że by to działało.

#5 ·
Zrobiłem to dwa razy i uważam, że łatwiej jest po prostu pociągnąć listwę dywanową tuż nad gniazdem 12 V i odłączyć złącze na kilka sekund, zajmuje to kilka sekund i nie potrzeba żadnych narzędzi poza płaskim śrubokrętem lub czymś podobnym do odpięcia złącza.

FWIW to zrobił inżynier Volvo Assistance i robią to często.

#7 ·
Zrobiłem to dwa razy i uważam, że łatwiej jest po prostu pociągnąć listwę dywanową tuż nad gniazdem 12 V i odłączyć złącze na kilka sekund, zajmuje to kilka sekund i nie wymaga żadnych narzędzi poza płaskim śrubokrętem lub czymś podobnym do odpięcia złącza.

Przy okazji, to właśnie zrobił inżynier Volvo Assistance i robią to często.
Czytałem tę wskazówkę od kogoś, gdy kilka tygodni temu badałem, jak zresetować TCAM. Zrobiłem to dłuższą drogą, ponieważ uznałem, że dywan jest zbyt sztywny, aby go wystarczająco wyciągnąć i zrobić wystarczająco dużo miejsca. Co przegapiłem w twojej metodzie? Czy jest to możliwe łatwiejsze w przypadku samochodów z kierownicą po prawej stronie z akumulatorem TCAM po prawej stronie przestrzeni ładunkowej?

#11 ·
Dziękuję za szczegółowe informacje. To nie mogło przyjść w lepszym momencie dla mnie. Zostałem zamknięty w samochodzie, kiedy pobiegłem do banku i nagle samochód nie rozpoznał moich kluczy. Użyłem fizycznego klucza, żeby się dostać do środka, a alarm włączył się (na najbardziej ruchliwej drodze Bondi Beach - wielu zdezorientowanych obserwatorów). Pomoc drogowa nigdy nie słyszała o Polestar, nie mówiąc już o tym, żeby go widzieć lub przy nim pracować, a my użyliśmy twojego wątku, aby odłączyć i ponownie podłączyć oba akumulatory.
Jedyna rzecz to taka, że po ponownym podłączeniu nadal nie rozpoznaje moich kluczy. To zaczęło się dopiero po OTA 2.0.
Jakieś inne sugestie? Spodziewam się, że australijscy 'technicy' będą o wiele kroków za ekspertami z forum!

#15 · (Edited)
Dziękuję za szczegółowe informacje. Nie mogły przyjść w lepszym momencie. Zostałem zamknięty w samochodzie, kiedy pobiegłem do banku i nagle samochód przestał rozpoznawać moje klucze. Użyłem fizycznego klucza, żeby się dostać do środka i alarm włączył się (na najbardziej ruchliwej drodze Bondi Beach - wielu zdezorientowanych obserwatorów). Pomoc drogowa nigdy nie słyszała o Polestar, nie mówiąc już o tym, żeby go widzieć lub przy nim pracować, a my użyliśmy twojego wątku, aby odłączyć i ponownie podłączyć oba akumulatory.
Jedyną rzeczą jest to, że po ponownym podłączeniu nadal nie rozpoznaje moich kluczy. Zaczęło się to dopiero po OTA 2.0.
Jakieś inne sugestie? Spodziewam się, że australijscy 'technicy' będą o wiele kroków za ekspertami z forum!
Czy samochód był całkowicie martwy, kiedy odłączyłeś 12V? Jeśli system wysokiego napięcia był online, a ładowarka 12V aktywna, nadal będzie dostarczać 12V. Muszę spróbować kilka razy, otwarcie maski i zablokowanie jej zwykle usypia ją po minucie lub dwóch.

Następnie możesz zakraść się do akumulatora i go odłączyć.

Szczerze mówiąc, powinien tam być wyłącznik izolacyjny, aby odłączyć oba źródła 12V. Dodatkowe punkty, jeśli odłączy również kopię zapasową baterii TCAM :)

#18 ·
Obecnie w trakcie tej procedury. Myślę, że mogę dołączyć do Klubu TCAM. Ten mały czarny pin do odłączenia przewodów od akumulatora TCAM to cholerstwo do znalezienia. Czekam około dziesięciu minut, zanim zacznę wszystko składać
Jesteś wystarczająco blisko dealera, że skoro właśnie dostałeś samochód, wróciłbym tam i nie wyszedł, dopóki nie naprawiliby tego na stałe!

#20 ·
Zgadza się, ale próbuję. Myślę, że przynajmniej powinienem wiedzieć, jak to zrobić. Wygląda na to, że i tak nie zadziałało.
Tylko sprawdzam: odłączyłeś główny 12V. Następnie znalazłeś zapasowy akumulator TCAM i całkowicie odłączyłeś go od wiązki przewodów. Następnie odczekałeś X min. Ponownie połączyłeś połączenia. I nic z uzyskaniem LTE/GPS po ponownym uruchomieniu samochodu?
Kiedy ja to robiłem, systemowi zajęło kilka minut, zanim całkowicie się uruchomił i odzyskał łączność. Ale tylko 1-2 minuty, zanim ikona LTE pokazała jakieś oznaki życia, zanim na jakiś czas pozostała pustym trójkątem.

Tak czy inaczej, do bani.

Chociaż teraz Twój podpis profilu może nabrać nowego ironicznego znaczenia?! /silverlinings

• Like
Reactions: Will DaBeast
#31 ·
Aktualizacja. Jestem w DC Space i ustalili, że mój moduł TCAM w płetwie rekina jest uszkodzony, ponieważ wszystkie tamtejsze resetowania nie zadziałały. Niestety moduł jest w krajowym zamówieniu oczekującym i jego dostawa zajmie miesiąc. Zaoferowano mi samochód zastępczy, ale odmówiłem. Nie wybieram się w żadne długie podróże, które wymagałyby wyznaczania trasy ładowania.

#32 ·
Aktualizacja. Jestem w DC Space i ustalili, że mój moduł TCAM w płetwie rekina jest martwy, ponieważ wszystkie ich resetowania nie zadziałały. Niestety moduł jest niedostępny w całym kraju i dotarcie zajmie miesiąc. Zaoferowali samochód zastępczy, ale odmówiłem. Nie wybieram się w żadne długie podróże, które wymagałyby wyznaczania trasy ładowarki.
Przykro mi to słyszeć. Przynajmniej byli w stanie to zdiagnozować. Słyszałem o tym już wcześniej, gdzie płetwa rekina była problemem.

#34 ·
Ze względu na popularne zapotrzebowanie ponownie publikuję mój skonsolidowany proces odłączania akumulatora 12V/TCAM, aby można go było przypiąć. Oprócz moich własnych zdjęć ponownie publikuję zdjęcia udostępnione wcześniej przez @Artem92115. Zdjęcia autorstwa @Poleatl są dostępne tutaj. Proszę postępować zgodnie z tymi krokami na własne ryzyko. W żaden sposób nie jestem ekspertem i nie gwarantuję żadnych rezultatów. Bądź ostrożny.

Narzędzia:
  1. Klucze nasadowe 7 mm i 11 mm
  4. Mały kawałek kartonu
Kroki przed odłączeniem:
  2. Odblokuj drzwi, otwórz tylną klapę i frunk
  4. Trzymaj wszystkie klucze z dala od pojazdu.
  1. W frunku znajdź duży plastikowy panel, który rozciąga się na szerokość pojazdu i znajduje się najbliżej przedniej szyby. Panel ma po każdej stronie dwa czarne plastikowe elementy mocujące, które utrzymują go na miejscu.
  2. Włóż element do środka każdego elementu mocującego, aby go zwolnić, a następnie wyciągnij element mocujący.
  4. Stojąc po stronie kierowcy (może być inaczej w przypadku pojazdów z kierownicą po prawej stronie) podważ duży plastikowy panel. Zauważ, że nie ma potrzeby zdejmowania całego panelu; tylko strona, na której znajduje się akumulator 12V
  6. Zlokalizuj ujemny zacisk akumulatora 12V. Ma dwie nakrętki/śruby, które go mocują. Zobacz dołączony obrazek jako odniesienie.
  7. Nakrętka/śruba skierowana w stronę przodu pojazdu i pod kątem to ta, którą chcesz poluzować. Używając klucza nasadowego 11 mm, poluzuj zacisk ujemny.
  9. Weź mały kawałek kartonu (użyłem rękawicy) i umieść go między zdjętym elementem a zaciskiem ujemnym, aby pozostał odłączony podczas pracy. Ponownie, zobacz dołączony obrazek.
Kroki odłączania akumulatora TCAM:
  1. W tylnym słupku bocznym za tylnymi drzwiami kierowcy (ponownie, może być inaczej w przypadku pojazdów z kierownicą po prawej stronie) zlokalizuj plastikowy symbol poduszki powietrznej Volvo (jest to zaokrąglony prostokąt) i podważ go.
  2. Używając klucza nasadowego 7 mm, odkręć śrubę, która jest odsłonięta pod plastikowym elementem, który usunąłeś.
  3. Podważ cały panel, który powinien być teraz luźny.
  4. Po zdjęciu panelu zlokalizuj poziomy owalny otwór w blasze (patrz załączony obrazek)
  6. Weź długi płaski element (użyłem nożyczek) i popchnij plastikowy klips w kierunku przodu pojazdu, aby zwolnić akumulator TCAM.
  7. Teraz, gdy akumulator TCAM został zwolniony, powinien swobodnie wisieć. Spójrz na akumulator TCAM, aby zrozumieć, z czym pracujesz. Ponownie, latarka będzie niezbędna, aby zobaczyć, co się dzieje. Prawdopodobnie będziesz musiał odsunąć i opuścić trochę panel boczny z tkaniny/filcu, aby uzyskać dobry dostęp.
  9. Używając bardzo małego śrubokręta płaskiego, włóż go do małego kwadratu i popchnij zaczep W KIERUNKU przewodów, aby zwolnić.
  10. Wyjmij śrubokręt płaski i powinieneś teraz móc zwolnić połączenie akumulatora TCAM.
Ostateczne kroki:
  1. Poczekaj kilka minut, aby wszystko się zresetowało. Niektórzy sugerują 10 lub więcej minut, ale ja pozwoliłem mu działać tylko kilka minut.
  2. Podłącz ponownie wszystkie połączenia, panele, elementy mocujące itp. Zalecam odwrócenie powyższych kroków sekwencyjnie (tj. podłącz ponownie akumulator TCAM, wymień panele w bagażniku/bagażniku, podłącz ponownie akumulator 12V, wymień panel frunk itp.)
Te informacje bardzo pomogą
Może głupie pytanie, ale jak otworzyć bagażnik, jeśli samochód nie rozpoznaje kluczy?

#37 ·
Ta informacja bardzo pomoże
Może głupie pytanie, ale jak otworzyć bagażnik, jeśli samochód nie rozpoznaje kluczy?
Ponadto, istnieje przycisk bagażnika, który trzeba przytrzymać przez sekundę lub dwie, znajdujący się pod i z boku kierownicy. W dniu, w którym mieliśmy nasz samochód i nie mogliśmy zamknąć ani otworzyć drzwi, otwarcie bagażnika, a następnie użycie funkcji zamykania i blokowania bagażnika było jedynym sposobem, w jaki mogliśmy zamknąć samochód. Oczywiście, musieliśmy wtedy użyć fizycznego klucza, aby ponownie otworzyć drzwi, uruchamiając najgłośniejszy, najbardziej rozdzierający uszy alarm samochodowy, jaki kiedykolwiek słyszałem.

#35 ·
Pod progiem, tuż nad mocowaniem tylnej tablicy rejestracyjnej, znajduje się szeroki przycisk. Oczywiście, jeśli Twój samochód jest zablokowany, a kluczyki nie są rozpoznawane, to zadziała tylko wtedy, gdy odblokujesz go za pomocą aplikacji w telefonie. Właściwie nie jestem pewien, czy działa to, gdy odblokujesz samochód za pomocą kluczyka. Jeśli samochód jest odblokowany i nadal ma zasilanie, możesz oczywiście użyć przycisku w samochodzie.

#36 ·
Świetne info - dzięki za wyczerpujący post. Właśnie użyłem tego (tylko części dotyczącej odłączenia akumulatora 12 V), aby przywrócić do życia ekran informacyjno-rozrywkowy (aplikacje, mapy, funkcje jazdy itp.) i regenerację. Wydawało się, że wyłączyły się po naładowaniu na ładowarce DC 25 kW.
Kilka obserwacji:
Potrzebny był klucz 10 mm (a nie 11 mm) do odkręcenia zacisku akumulatora.
Alarm samochodowy włączył się na czas odłączenia akumulatora - może nie miałem pilota i telefonu wystarczająco daleko?

#43 ·
Cholera, to do dupy. Dlaczego trzeba było go odholować?
Pętla resetowania TCAM. Samochód wciąż jechał, ale dealer jest 289 mil stąd. Zaczęło się to przy prawie dokładnie 300 milach na liczniku. Żaden z kroków rozwiązywania problemów nie zadziałał. Według CS mój vin był jednym z ciągu, który miał wadliwe sztuki. Nienawidziłem, że ta przyczepa wyglądała jak koparka, a nie jak luksusowy sedan.

#48 ·
Kiepsko. Mam nadzieję, że wkrótce go odzyskasz. Muszę trochę poczekać na moduł TCAM, który padł w płetwie rekina. Powiedzieli około miesiąca. Na szczęście wszystko inne w samochodzie działa dobrze. Po prostu nie wie, gdzie jest.
Odebrałem wczoraj samochód. Początkowo część fanfar ucichła... Potem nim pojechałem. Foke yeah. TCAM jest w pełni funkcjonalny i naprawdę umacnia to doświadczenie. Przy płetwie rekina było trochę luźnego kleju, ale łatwo się go pozbyłem.
Udało się sparować nasze Pixel 6 Pro(s). Czekałem wieki, żeby odkryć samochód... Nigdy się to nie udało. Stało się to dopiero wtedy, gdy wszedłem i uruchomiłem konfigurację PAK za pośrednictwem tabletu. Wtedy zaczęły napływać powiadomienia i parowanie. Tak było w przypadku obu naszych profili.
Czy wiesz coś więcej o tym, które ciągi numerów VIN zostały dotknięte?
Wyślę e-mail do mojego kontaktu, jeśli nadal chcesz wiedzieć.

#52 ·
#54 · (Edited)
Właśnie to zrobiłem po otrzymaniu ostrzeżenia SOS / eCall, a następnie GPS przestał działać. Kiedy zadzwoniłem do obsługi klienta, powiedzieli, że muszę natychmiast udać się do serwisu, ponieważ to NIE był TCAM i była to awaria sygnalizacji awaryjnej (lub coś w tym stylu). Potem umówiłem się na wizytę w serwisie, ale powiedziałem przedstawicielowi, że najpierw spróbuję kilku rzeczy.

Teraz jest naprawione dzięki mtg35 i kkonstan i reszcie za to rozwiązanie! Oszczędza mi dłuuuuugi dzień (przynajmniej) u dealera, 90 mil dalej.

Kilka wskazówek:
  1. Zdejmij osłonę schowka z klapy, aby nie przeszkadzała (oczywiste, ale na początku tego nie zrobiłem)
  2. Aby uwolnić baterię TCAM z jej niewytłumaczalnie trudnego do zdobycia ukrytego miejsca, użyłem krótkiego, małego śrubokręta płaskiego, delikatnie włożonego tuż nad złączem wiązki przewodów (z tyłu baterii). Pracując przez te wszystkie lata z Volvo, miałem wiele ekscytujących przypadków radzenia sobie z częściami, które są prawie celowo umieszczane w trudno dostępnych miejscach.
  3. Aby odłączyć złącze wiązki przewodów od akumulatora, zgodnie z głównym postem, użyj maleńkiego płaskiego ostrza (oczywiście nie mogłem znaleźć mojego zestawu maluchów i użyłem metalowego szpikulca), aby pociągnąć maleńki zaczep w kierunku przewodów.
  4. Nie upuść baterii podczas odłączania!
Jeszcze raz dziękuję.

P.S.: Zapytałem serwis, czy mają na stanie baterie TCAM lub same TCAM, na wypadek gdybyśmy musieli wymienić jedną lub obie, a oni powiedzieli, że nie, nie mają ich na stanie, więc spróbuj tego, zanim oddasz pojazd na czas, kto wie jak długo...

#55 ·
Cześć wszystkim, kilka dni temu otrzymałem powiadomienie SOS. Moje klucze nie odblokowywały samochodu, ale na szczęście zadziałała aplikacja w telefonie, więc mogłem wsiąść. Samochód jechał, jeśli kluczyk był w uchwycie na kubek, ale oprócz tego, że świeciła się ikona SOS, nie miałem GPS, a drzwi nie zamykały się/otwierały.

Zadzwoniłem do obsługi klienta. Powiedzieli mi, żebym spróbował zrestartować system za pomocą sztuczki z przyciskiem rozmrażania. Nie zadziałało. Następnie powiedzieli, żebym jeździł samochodem, aż bateria spadnie do 15% lub mniej, a następnie naładował ją do 90%. Zrobiłem to i nie zadziałało.

Więc skoro była niedziela i nie miałem nic lepszego do roboty, spróbowałem instrukcji dotyczących sztuczki z baterią. Zajęło to około 20 minut, ponieważ robiłem to po raz pierwszy. Zadziałało! Dziękuję za instrukcje krok po kroku. Wcale nie jest trudno.

Samochód jest całkowicie sprawny. To był mój pierwszy problem z TCAM. To model z 22 roku z datą produkcji z grudnia 2021 roku, jeśli to komuś pomoże.
Pracownik obsługi klienta powiedział, że otrzymują dużo telefonów z powodu aktualizacji oprogramowania 2.1, więc miejmy nadzieję, że kiedy pojawi się 2.2, rozwiąże ten problem.

#56 ·
Cześć wszystkim, kilka dni temu otrzymałem powiadomienie SOS. Moje klucze nie odblokowywały samochodu, ale na szczęście zadziałała aplikacja w telefonie, więc mogłem wejść do środka. Samochód jechał, jeśli kluczyk był w uchwycie na kubek, ale oprócz tego, że świeciła się ikona SOS, nie miałem GPS i drzwi nie zamykały się/otwierały.

...

Przedstawiciel obsługi klienta powiedział, że otrzymują wiele połączeń z powodu aktualizacji oprogramowania 2.1, więc miejmy nadzieję, że kiedy pojawi się 2.2, rozwiąże ten problem.
Mam ten sam problem, który opisałeś, z tym że u mnie działa nawigacja. Przedstawiciel serwisu powiedział mi, że 2.2 naprawi ten problem.