Polestar Forum banner

Wygląda na to, że nie mogę dobrze ustawić korektora dla muzyki rockowej

14K views 52 replies 16 participants last post by  reneult  
#1 ·
Nie mogę wymyślić, jak sprawić, by muzyka rockowa dobrze brzmiała na moim systemie dźwiękowym PS2 (tym z pakietu plus).
Bez względu na to, co robię, perkusja (szczególnie werbel i stopa) jest o wiele, wiele głośniejsza niż gitary i wokale i bardzo rozprasza. Czy ktoś wie, co mogę zrobić, aby zwiększyć wzmocnienie gitary i wokali? Nie jestem zbyt dobrze obeznany z ustawianiem korektorów.

#3 ·
Mam te ustawienia u siebie. Wydaje się, że trochę modyfikują ustawienia przy każdej aktualizacji oprogramowania, więc za każdym razem spędzam sesję na ponownej konfiguracji ustawień do moich upodobań. Sprawdź również źródło - Spotify lubi resetować ustawienia wraz z aktualizacjami aplikacji, więc przechodzi na "automatyczne" zamiast "bardzo wysoka" jakość bitowa.

#4 ·
Mam te ustawienia na swoim. Wydaje się, że trochę zmieniają ustawienia przy każdej aktualizacji oprogramowania, więc za każdym razem spędzam sesję na ponownej konfiguracji rzeczy do moich upodobań. Sprawdź również źródło - Spotify lubi resetować ustawienia wraz z aktualizacjami aplikacji, więc przechodzi na "automatyczne" zamiast "bardzo wysokiej" jakości bitowej.

View attachment 13545
Jak masz ustawione pozostałe dwa ekrany? Konfiguracja głośników i dźwięk przestrzenny.

#6 ·
To ustawienie korektora jest tym, które było wcześniej udostępniane, ale w systemach HK w PS2 wyraźnie wystąpiła jakaś zasadnicza różnica, ponieważ to ustawienie podkreśla wysokie częstotliwości i w moim samochodzie WSZYSTKO brzmi jak gramofon. (Używam hiperboli, ale chodzi o to, że w moim samochodzie naprawdę tworzy to niesłuchalną scenę dźwiękową.)

Wokale znajdują się w zakresie 80-300, więc jeśli nie słyszysz ich czysto i wyraźnie, te ustawienia prawdopodobnie w tym nie pomogą, a wręcz to pogorszą.

Używam bardziej tradycyjnego "miękkiego U", które można znaleźć w zaleceniach dla większości korektorów i jest najczęściej spotykane po stronie Volvo zarówno w systemach HK, jak i B&W.

#19 ·
Podoba mi się to ustawienie najbardziej.
Jesteś kolejną osobą z garstki ludzi, którzy mają coś, co można opisać jako "inny" system HK niż wszyscy inni. Kiedy mówię garstka, naprawdę mam na myśli garstkę, pół tuzina osób zgłasza, że ich systemy prawie nie mają odpowiedzi niskiej częstotliwości i kończą na robieniu szalonych rzeczy, aby brzmiało to choćby w miarę akceptowalnie.

Te ustawienia są -całkowicie- bezużyteczne w prawie każdym samochodzie. Nie potrafię nawet opisać, jak strasznie to brzmi, i nie ma to nic wspólnego z osobistym gustem, audiofilią, złotymi uszami ani żadnymi innymi bzdurami - to po prostu straszne.

Jeśli będę miał później czas, uruchomię test z kalibrowanym mikrofonem i pokażę ci, co twoje ustawienia dają w moim samochodzie.

Istnieje bardzo długi wątek na temat słabej jakości dźwięku w PS2. Jestem audiofilem i wcale nie jestem z tego zadowolony.
Żeby było jasne, istnieje bardzo długi wątek, w którym niewielki podzbiór osób narzeka na słabą jakość dźwięku w PS2. Myślę, że twój samochód jest zepsuty... Trudność polega na tym, że nie ma sposobu, aby to udowodnić, chyba że możesz przeprowadzić test A-B ze znanym dobrym samochodem.

Dzięki kilku delikatnym poprawkom system PS2 (przynajmniej w moim samochodzie) jest doskonały - krystalicznie czysty z doskonałym obrazowaniem i basem, który schodzi wystarczająco nisko, nie grzechocząc ani nie zniekształcając.

#11 ·
Zdecydowanie pobawię się tymi alternatywnymi ustawieniami. Próbowałem skupić się na tylnych głośnikach, myśląc podobnie, ale myślę, że system jest tak bardzo zorientowany na przód (jak sądzę, jazda!), że w ogóle nie brzmi to dla mnie satysfakcjonująco.

W przeciwnym razie mogę to przypisać różnym doświadczeniom ludzi jako oparte na preferencjach. Nie jestem audiofilem z kartą, ale zdecydowanie wolę różne systemy dźwiękowe, a te ustawienia korektora są dla mnie dobre. Kiedy zwiększam niskie częstotliwości, tak jak te ustawienia, staje się to dla mnie zbyt dudniące. Ale mam też tendencję do słuchania cięższej muzyki basowej, która być może jest już wzmocniona tymi częstotliwościami bazowymi? Albo po prostu system Polestar jest nastawiony na bas, pasujący do moich podstawowych preferencji.
Mogę również wierzyć, że Spotify stosuje własny filtr dla różnych utworów w zależności od niektórych metadanych. Wolfmother, Beck i White Stripes brzmią bardzo różnie w Spotify (aplikacja samochodowa lub laptopowa), ale te same utwory odtwarzane przez YouTube Music na moim laptopie brzmią bardziej równomiernie zmiksowane.

edycja: również, @jmorris644 przepraszam, wydajesz się być teraz TCAMed - jakiej wersji oprogramowania używasz?

#13 ·
na pewno pobawię się tymi alternatywnymi ustawieniami. Próbowałem z tyłu, myślę, że podobny pomysł, ale myślę, że system jest tak bardzo zorientowany na przód (jak jazda, zgaduję!), że w ogóle nie brzmi to dla mnie satysfakcjonująco.

W przeciwnym razie mogę to przypisać różnym doświadczeniom ludzi tutaj jako preferencjom. Nie jestem audiofilem z kartą, ale zdecydowanie wolę różne systemy dźwiękowe, a te ustawienia korektora są dla mnie dobre. Kiedy zwiększam niskie częstotliwości, takie jak te ustawienia, staje się to dla mnie zbyt dudniące. Ale mam też tendencję do słuchania cięższej muzyki basowej, która być może jest już wzmocniona tymi częstotliwościami jako punktem wyjścia? Albo po prostu system Polestar jest zorientowany na bas, pasujący do moich podstawowych preferencji.
Mogę również uwierzyć, że Spotify stosuje własny filtr dla różnych utworów w zależności od niektórych metadanych. Wolfmother, Beck i White Stripes brzmią bardzo różnie w Spotify (aplikacja samochodowa lub laptopowa), ale te same utwory odtwarzane przez YouTube Music na moim laptopie brzmią bardziej równoważnie zmiksowane.

edytuj: również, @jmorris644 przepraszam, wydajesz się być teraz TCAMed - jakiej wersji oprogramowania używasz?
Zdecydowanie zauważyłem poprawę dźwięku po 1.9-2.0
Nie próbowałem jeszcze żadnych aplikacji do strumieniowania. Do tej pory używałem wyłącznie bezstratnego dźwięku przez Bluetooth. Może kiedy ponownie włączą połączenia USB, też tego spróbuję. Mam nadzieję na lepszą przepustowość niż Bluetooth. Ale obawiam się, że jakość źródła i/lub przepustowość nie są problemem.

re: TCAM, teraz jest dobrze. Mój samochód został dostarczony z 2.0. Musiałem zrobić reset podwójnej baterii. Od tego czasu nie ma problemów.

#14 ·
Najlepszym testem dla mnie jest FLAC z USB z Audiowagon...niestety zepsuty w wersji 2.0 - mam nadzieję, że tylko tymczasowo. Mój korektor jest nieco podobny do @polerad, ale kilka dB niżej na suwakach korektora i nieco wyżej na subwooferze. Zdecydowanie Wszystko i żadnego dźwięku przestrzennego - dźwięk przestrzenny sprawia, że brzmi to dla mnie jak nie złagodzone gówno.

#39 ·
Ok, zrobiłem kilka pomiarów. Ostrzegam, nie jestem zbyt biegły w odczytywaniu wykresów REW. Zazwyczaj publikuję je na stronie dla audiofilów i pozwalam mistrzom interpretować je za mnie. Ale dam z siebie wszystko i proszę o włączenie się do dyskusji. Ostrzeżenie, być może będę musiał podzielić ten post na kilka kolejnych postów. Nie jestem pewien, jak długi może być każdy post. Dla każdego pomiaru użyłem tego samego pliku sweep i tego samego skalibrowanego mikrofonu UMIK-1. Trzymałem mikrofon w poprzek prawego ucha od tyłu do przodu, tak że koniec mikrofonu znajdował się tuż przed moim nosem. Podczas wszystkich pomiarów siedziałem na miejscu kierowcy. Surround był wyłączony, a wrażenia dźwiękowe z siedzenia były ustawione na "wszystkie" dla wszystkich tych pomiarów.

Oto pierwszy wykres SPL. Ten wykres pokazuje ton neutralny i EQ wyłączony. To wygląda całkiem dobrze.

Image

Ten wykres jest trochę interesujący. Pomyślałem, żeby porównać powyższy wykres z włączonym EQ, ale wszystkie ustawienia neutralne. Można zauważyć niewielkie różnice w miarę wzrostu częstotliwości.

Image

Postanowiłem więc przyjrzeć się 150 Hz, ponieważ nastąpił spadek o 10-15 dB. Wcisnąłem 150 do 100% z EQ i pozostawiłem wszystkie inne ustawienia takie same. Przy wzmocnieniu 100%, 150 Hz wzrosło o około 3 dB. Oto to porównanie.

Image

Następnie, dla zabawy, podbiłem 74, 150 i 300 Hz o 100%. Zgodnie z oczekiwaniami podbiło to częstotliwości od około 60-400 Hz o 3 dB. Oto ten wykres.

Image

A teraz, oto moje osobiste ustawienia w porównaniu z wykresem neutralnym. Jak przypuszczałem, podbijałem wszystkie niższe częstotliwości o około 10 dB.

Image

Osobiście nie jestem fanem basów. Używam Magnaplanarów do moich głośników domowych i zdecydowanie nie są to duże, dudniące głośniki. Pomijając brak kontroli fadera, byłem zdziwiony, dlaczego chciałem tak bardzo podbić niskie tony. Myślę, że ten następny wykres może to pokazać. Ten wykres łączy wykres neutralny z fazą. Dopiero uczę się, jak czytać wykresy fazowe, ale wydaje mi się, że spora część niskich tonów jest przesunięta w fazie o 180 stopni. Myśl: Jeśli tylny subwoofer jest przesunięty w fazie o 180 stopni w stosunku do przedniego subwoofera, to się znoszą. To tylko przypuszczenie, gdy robię więcej badań. Jestem zaskoczony dużymi zakresami, które są albo 180, albo -180 poza fazą w niskich tonach.

Image

Jak wspomniałem, jestem nowy w interpretowaniu wszystkich tych wykresów. Więc wszelkie spostrzeżenia są mile widziane.

Attachments

#41 ·
Wow, that out of phase thing might be something to it - wonder if one of the air subs is wired backwards...
Zastanawiam się, czy coś takiego mogłoby wyjaśnić bardzo różne doświadczenia niektórych z nas?

#46 ·
To bardzo interesujące opracowanie na temat trudności z car audio. Zamierzam skontaktować się z autorem i sprawdzić, czy mogę uzyskać jego opinię na temat moich wykresów, ale to, co uznałem za interesujące, to punkt poruszony w sekcji Midbass - niskie tony średnie

"Czyste relacje czasowe i fazowe między głośnikami są niezbędne do przeciwdziałania anulacjom akustycznym."

#47 ·
Nie mogę rozgryźć, jak sprawić, by muzyka rockowa dobrze brzmiała na moim systemie dźwiękowym PS2 (tym z pakietu plus).
Bez względu na to, co robię, perkusja (szczególnie werbel i stopa) jest o wiele, wiele głośniejsza niż gitary i wokale i bardzo rozprasza. Czy ktoś wie, co mogę zrobić, aby zwiększyć wzmocnienie gitary i wokali? Nie jestem zbyt dobrze zorientowany w ustawianiu korektorów.
Uświadomiłem sobie właśnie, że nieumyślnie ukradłem twój wątek. Moje pokorne przeprosiny. Zamierzam utworzyć nowy wątek, aby kontynuować dyskusje na temat pomiarów. Przepraszam....

#50 ·
Obniż wszystkie pasma korektora do zera i podnoś je pojedynczo. Gitara i wokale są w okolicach 1k, więc od tego zacznij.
To jest sposób, aby to zrobić, jeśli masz szczęście i masz korektor z odpowiednią reakcją (+/- 10dB lub więcej), a nie ten w moim samochodzie, gdzie reakcja jest trudna do wykrycia; +/- 1 do 3 dB.

(Zleciłem serwisowi Polestar sprawdzenie tego i pobranie najnowszego oprogramowania na system audio, ale nie znaleziono żadnych błędów, a reakcja korektora jest nadal taka sama).

#51 ·
Nie mogę wymyślić, jak sprawić, by muzyka rockowa dobrze brzmiała w moim systemie dźwiękowym PS2 (ten z pakietu plus).
Bez względu na to, co robię, perkusja (szczególnie werbel i stopa) jest o wiele, wiele głośniejsza niż gitary i wokale i bardzo rozprasza. Czy ktoś wie, co mogę zrobić, aby zwiększyć wzmocnienie gitary i wokali? Nie jestem zbyt dobrze zorientowany w ustawianiu korektorów.
Wrócę do oryginalnego postu; @cbc02009 Ja też słucham głównie hard rocka i metalu. Dużo majstrowałem przy ustawieniach, żeby wydobyć z systemu to, co najlepsze. Skończyłem z typowym korektorem w kształcie litery V z bardzo wysokimi tonami. To prawdopodobnie kwestia osobistych preferencji, ale lubię wysokie tony, aby wydobyć jak najwięcej z zestawu perkusyjnego i zniekształconych gitar (poza tym byłem perkusistą metalowym przez 15 lat - zbyt fajny, żeby nosić zatyczki do uszu, więc prawdopodobnie trochę zepsułem słuch, hehe). Obniżam trochę średnie tony, ponieważ głośniki P2 dostarczają bardzo dużo tonów średnich, co niezbyt dobrze sprawdza się w muzyce metalowej. Wciąż nie jestem zdecydowany co do ustawienia basów, różni się to w zależności od nagrania. Również podczas jazdy potrzebujesz więcej basów, ponieważ szum drogi niweluje jego dużą część.
Najważniejsze ustawienie dla mnie to: Ustaw ostrość na KIEROWCA zamiast WSZYSTKO. Uważam, że działa to o wiele lepiej w przypadku muzyki rockowej/metalowej, ponieważ uważam, że zapewnia lepszą reprodukcję stereo i jest znacznie mocniejszy niż ustawienie WSZYSTKO. WSZYSTKO brzmi jak odtwarzanie muzyki przez system dźwięku przestrzennego dolby.
A oczywiście dźwięk przestrzenny jest ustawiony na WYŁ.

To oczywiście bardzo subiektywne, ale uważam, że u mnie działa. Zrób to i odpal 'Reptile' Periphery na 70% głośności i headbanguj w drodze do pracy! 🤘😆🤘

#52 ·
Moja córka uczęszcza na zajęcia taneczne z beznadziejnie nie liczącym się z nikim nauczycielem, który nie szanuje czasu rodziców. Nie pytaj, nie ma żadnych realnych opcji. W rezultacie spędzam godziny i godziny czekając w moim samochodzie. Jednym z moich ostatnich projektów było spędzenie około półtorej godziny na majstrowaniu przy ustawieniach EQ. Nie miałem żadnych założeń co do tego procesu i po prostu poszedłem za tym, co brzmiało najlepiej. Słucham głównie muzyki rockowej, niezbyt ciężkiej. Dire Straits, Springsteen, Dylan, Kings of Leon, tego typu rzeczy. W każdym razie, to są ustawienia, które najbardziej mi się podobają. Ustawienie Focus na Driver, Surround wyłączone. Mam nadzieję, że to komuś pomoże.

#53 ·
Po wymianie wszystkich głośników w systemie bazowym i dodaniu prawdziwego subwoofera z tyłu. Używam aplikacji audiotool (Android jest lepszy niż iOS) i skalibrowanego mikrofonu firmy Dayton audio, korzystając z poniższego linku i jestem zadowolony z rezultatów. Polecam to wszystkim.