Przeszedł 3 dłuższe okresy w warsztacie. Dostałem samochód 3 lub 4 stycznia 2021 roku. Pierwszy był w kwietniu 2021 roku i trwał około miesiąca, ale 2 tygodnie z tego to czas tranzytu między Los Angeles a Houston, kiedy Los Angeles było najbliższym Space/serwisem. Wtedy odkryto problem z modułem, który nie zachowywał się prawidłowo podczas ładowania i rozładowywał akumulator 12 V (potwierdzono?). Poprawka do tego pojawiła się kilka miesięcy później. Drugi raz to 6 tygodni w Austin z powodu pierwszego braku równowagi ogniw. To było w październiku 2021 roku. Nie jestem pewien, jak pilnie Austin wykonywał pracę, ale mieli pierwszą rundę, w której załadowali magiczne oprogramowanie kalibracyjne i przejechali samochodem około 3 pełnych cykli ładowania/rozładowania. To się nie udało, więc musieli wyjąć akumulator, otworzyć go i zrobić ogniwa indywidualnie na stole warsztatowym. Najwyraźniej nastąpiło pewne opóźnienie, podczas gdy potrzebne narzędzie zostało wysłane skądkolwiek. Trzeci raz to drugie wystąpienie braku równowagi ogniw. To trwało 3 miesiące tutaj w Houston, począwszy od początku września 2022 roku. Pominęliśmy jazdę, ponieważ i tak nie zadziałała za pierwszym razem. Zrobiono wiele rzeczy, balansowanie na stole warsztatowym (tym razem nie zadziałało), wymiana ogniw, zdobywanie nowych ogniw dla uszkodzonych ogniw, zdobywanie nowego modułu sterującego (tego, który wykonuje rzeczywiste analogowe napięcie i prąd ogniwa oraz monitorowanie), wreszcie mieszanie i dopasowywanie nowych i starych ogniw, aby uzyskać coś, co działało. W końcu skończone 2 grudnia.
Potem były 2 tygodnie na wezwanie do serwisu akumulatora, ale byliśmy na wakacjach, kiedy to zrobiono. Kolejny tydzień po tym, kiedy kawałek klocka hamulcowego odpadł, kiedy odebrałem go po wezwaniu do serwisu akumulatora. Akumulator 12 V to tylko jeden dzień.
Z tego wszystkiego wynikają dwie rzeczy. Po pierwsze, czasy są krótsze dla standardowych elementów Volvo (akumulator 12 V, który był w magazynie). Wymiana klocków hamulcowych i przetoczenie tarcz (zrobiliśmy oba przednie koła dla bezpieczeństwa) zajęło tylko tydzień (klocki przyszły szybko). Ogniwa akumulatorów wysokiego napięcia to inna historia. Krzywa uczenia się dla Polestar i ograniczone części. Po drugie, z tego, co słyszę od wszystkich na forum i gdzie indziej, moje doświadczenie jest dalekie od normalnego, w kierunku najgorszego przypadku. Inna osoba na forum również miała długotrwałe, powtarzające się problemy, wadliwy moduł, który trudno było zlokalizować, ale Polestar ciężko pracował, aby to naprawić, sprowadzając techników i tym podobne. Ponadto mój samochód jest wczesnym samochodem. Duża część tego zostanie naprawiona w późniejszych samochodach. Firma była wspaniała ze wszystkimi moimi problemami, a mój lokalny mechanik jest niesamowity. Większość właścicieli nie miała takich problemów, tylko wspaniałe, bezproblemowe samochody.
Jak zauważyłem gdzie indziej, zasadniczo prowadzimy prototypy, więc można spodziewać się pewnych problemów. Prawdopodobnie mniej problemów niż w samochodzie, który musiałbym wymienić, gdybym musiał, ListerBell STR (replika Stratosa)
ListerBell STR.
Więc nie pozwól, aby moje problemy z ogniwami akumulatora zniechęciły Cię do kupna absolutnie pięknego i wyjątkowego samochodu. Ludzie wciąż podchodzą co kilka dni i pytają, co to jest i mówią, jak świetnie wygląda. Nie dostajesz tego zbyt wieloma samochodami.