Polestar Forum banner

What has been your preferred setting for the 'One Pedal Drive' feature?

• 'One Pedal Drive' Standard profile v2.4.

Votes: 25 17%
  • 'One Pedal Drive' Standard profile v2.7.

Votes: 8 5.5%
  • 'One Pedal Drive' Standard profile v2.9.

Votes: 43 29%
  • 'One Pedal Drive' Low profile v2.4.

Votes: 3 2.1%
  • 'One Pedal Drive' Low profile v2.7.

Votes: 5 3.4%
  • 'One Pedal Drive' Low profile v2.9.

Votes: 11 7.5%
  • 'One Pedal Drive' Off.

Votes: 36 25%
  • I would prefer to set my own value. (added later)

Votes: 10 6.8%
  • 'One Pedal Drive' Standard profile v1.8. (added later)

Votes: 5 3.4%
  • 'One Pedal Drive' Low profile v1.8. (added later)

Votes: 0 0%
141 - 160 of 176 Posts
Mogę kupić lusterko z przyssawką, żeby widzieć światło stopu podczas normalnej jazdy. A potem będę wiedział, o ile muszę podnieść pedał, zanim zaświeci się światło stopu :) Nie chcę, żeby ktoś wjechał mi w tył, bo moje światło stopu się nie włączyło.
po prostu jeździć w nocy, gdzie nie ma latarni, bardzo łatwo jest zobaczyć i nauczyć się, kiedy zapalają się światła stopu.

zapala się prawdopodobnie bardziej, jeśli NIE używasz OPD.

I sterowanie, mapowanie przepustnicy i OPD zmieniły się z każdą aktualizacją od czasu, gdy dostaliśmy samochód 6 miesięcy temu, największą zmianą była 2.7.
Najmniejszą zmianą było teraz 2.8-2.9. Bardzo zmęczony tym, ale pewnie, zmienili rzeczy na lepsze, ale to miało cenę, która sprawiła, że ​​samochód jest ogólnie mniej wciągający i zabawny.
OPD po 2.9 jest w porządku, chciałbym, żeby było jak 2.5, ale dopóki nie zrobią tego gorzej niż to, nie mam z tym dużego problemu.
Układ kierowniczy jest w tej chwili największym problemem, a mapowanie przepustnicy straciło zabawę z 2.7, odzyskało ją z 2.8 i straciło ponownie z 2.9.
Teraz mapowanie jest jakąś dziwną mieszanką między 2.7 i 2.8 i nie ma nic dobrego z żadnego z nich!
Było nudne na 2.7, ale bardzo liniowe i łatwe do modulacji podczas przyspieszania, wiedziałeś, że ostatni kawałek ruchu pedału zawsze da najmocniejsze pchnięcie, jak w samochodzie wolnossącym!
Ale zabawa z 2.5 polegała na tym, że budował prędkość/moc na pół przepustnicy jak w silniku turbo i miałeś to małe zachowanie pocketrocket, które było fantastyczne przy małych pociągnięciach.
To wróciło z 2.8, ale 2.9 przesunęło to z powrotem na pedał i zepsuło wszystko.
I układ kierowniczy stracił pewność siebie, a to jest wielkie nono, ale od 2.8 jest lepszy niż kiedykolwiek (stabilny) przy dużych prędkościach, jeśli masz twardy układ kierowniczy i lka!

i dla wszystkich, którzy jeszcze nie zaktualizowali swojego samochodu do 2.10, zacznijcie zauważać, jak czuje się wasz samochód na różnych drogach i ustawieniach oraz ile gazu potrzeba przy jakiej prędkości i jak opd gryzie i KIEDY gryzie, ponieważ największa różnica w opd to „martwa strefa” między przepustnicą a hamowaniem, kiedyś była bardzo cienka! Teraz tak nie jest!
To jest zarówno dobre, jak i złe, ale na pewno jest mniej zabawne.
Ale zacznijcie zauważać, żebyście mogli zauważyć, co się zmieniło! Ponieważ 2.10 ZNOWU to zmieni, ponieważ jak zwykle mówi oprogramowanie Volvo, i mówi się, że dla każdego oprogramowania, o którym Polestar mówi, że tego nie zrobił!

Discussion starter · #144 · (Edited)
Jeśli więc jedziesz 100 km/h, najmniejsze zwolnienie nacisku to wyzwoli.

Jeśli ledwo się poruszasz, w zasadzie będziesz musiał zdjąć stopę z pedału.
Poszedłem do serwisu i przedstawiono mi dokumenty projektowe architektury dla podsystemu OPD i jest on obecnie ograniczony w wersji 2.9 do 0,25 G, bez względu na to, jak szybko lub wolno jedziesz, samochód nigdy automatycznie nie zastosuje dużej siły hamowania, która przekracza tę wartość, musisz teraz wcisnąć pedał hamulca. Możesz otworzyć aplikację Performance i przetestować, aby to potwierdzić.

W wersji 2.4 pamiętam, że czułem się jak 0,4 G, co zmieniło się w wersji 2.7 na około 0,3~0,35 G. Nie mam teraz mojego samochodu w tej wersji i nigdy bym sobie nie wyobrażał, że to zostanie zmienione, tworząc takie niepożądane zachowanie podczas jazdy, więc nie mierzyłem tego w tych momentach. Ale każdy na forach z samochodem, który nadal używa którejkolwiek z tych wersji, mógłby przesłać nam film, aby to potwierdzić lub nie.

Poszedłem do serwisu i przedstawiono mi dokumenty projektowe architektury dla podsystemu OPD i jest on obecnie ograniczony w wersji 2.9 do 0,25 Gs, bez względu na to, jak szybko lub wolno jedziesz, samochód nigdy automatycznie nie zastosuje większej siły hamowania, która przekracza tę wartość, musisz teraz nacisnąć pedał hamulca. Możesz otworzyć aplikację Performance i przetestować to, aby to potwierdzić.

W wersji 2.4 pamiętam, że czułem się jak 0,4 Gs, co zmieniło się w wersji 2.7 na około 0,3~0,35 Gs. Nie mam teraz mojego samochodu w tej wersji i nigdy bym sobie nie wyobrażał, że to się zmieni, tworząc takie niepożądane zachowanie podczas jazdy, więc nie mierzyłem tego w tych momentach. Ale każdy na forach z samochodem, który nadal używa którejkolwiek z tych wersji, mógłby przesłać nam wideo potwierdzające to.
Odpowiadałem na pytanie, jak duże opóźnienie powoduje zapalenie się świateł hamowania.

Zamierzam wyjść tutaj na prostą i powiedzieć, że albo twój samochód jest zepsuty, albo masz bardzo bujną wyobraźnię.
Czy teraz do mnie mówisz?
Czy naprawdę potrzebuję tego za każdym razem, gdy próbuję rozmawiać o zmianach w samochodach?!
Ile czerwonych samochodów widziałeś dzisiaj?!
Prawdopodobnie żaden! Ponieważ twój mózg ich nie szuka!
Ale teraz, kiedy cię zapytałem, wokół ciebie będzie albo mnóstwo czerwonych samochodów, albo zauważysz brak czerwonych samochodów!
Ja szukam czerwonych samochodów 24/7 i robiąc to, zauważę każdy wzrost lub spadek moich obserwacji, aż do x kwoty.
Dlatego mówię ci, żebyś zauważył, jak czuje się i zachowuje twój samochód, w przeciwnym razie nie zauważysz żadnej zmiany, jeśli nie jest ogromna.
Ale mimo to większość ludzi całkowicie pomija ogromne zmiany w tym samochodzie!
Jak problemy ze sterowaniem lka, które teraz zniknęły! Ale zniknęło również dobre sterowanie bez lka.

Jeśli tego nie zauważasz, to w porządku! Nie obchodzi mnie to! Ale mówienie mi, że sobie wyobrażam, ponieważ ty lub twój samochód nic nie czujecie, O TO mi chodzi!
Wrócisz, gdy zaczniesz dbać o to, jak samochód jeździ, czuje się, zachowuje się!
I powinniśmy dodać, że ten samochód potrzebuje bardzo krętej drogi 50-70 km/h, aby ożyć, zacznij tam, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś i BĄDŹ ŚWIADOMY zachowania samochodu i swoich wejść!
A następnie zaktualizuj samochód i sprawdź, czy wszystko jest DOKŁADNIE takie samo.
Powodzenia!
Opuszczam ten wątek, więc nie zawracaj sobie głowy odpowiadaniem!

W v2.4 pamiętam, że czułem się jak 0,4 G, co zmieniło się w v2.7 na około 0,3~0,35 G. Nie mam teraz mojego samochodu w tej wersji i nigdy bym sobie nie wyobrażał, że to się zmieni, tworząc takie niepożądane zachowanie podczas jazdy, więc nie mierzyłem tego w tych momentach. Ale każdy na forach z samochodem, który nadal używa którejkolwiek z tych wersji, mógłby przesłać nam potwierdzenie wideo.
I wiele z tego "pamiętania, że czułem się jak..." może być po prostu twoim własnym doświadczeniem, ponieważ doświadczenie było nowe. Rzeczy zawsze wydają się bardziej intensywne, gdy są nowe. Użyję jako przykładu prysznica w mojej głównej łazience. Po remoncie zainstalowałem wodospad oprócz zwykłej głowicy. Na początku moja żona nienawidziła tego, ponieważ mówiła, że czuła, że jest po prostu za dużo wody i że się dusi (jej słowa) podczas brania prysznica. Teraz, około 8 lat później, narzeka, gdy musi podróżować i zatrzymywać się w hotelu, ponieważ po prostu "nie czuje, że myje mnie tak czysto jak nasz prysznic w domu". Nowe doświadczenie było bardziej intensywne, ale gdy się do niego przyzwyczaiła, naprawdę je polubiła.

Mam swój samochód od 2.0 dni... Wydaje mi się, że mój samochód przyjechał z 1.8, a następnie wkrótce po tym, jak go dostałem, otrzymałem aktualizację 2.0. W każdym razie zauważyłem tylko jedną znaczącą zmianę w spowolnieniu OPD, która miała miejsce, gdy uczynili zaangażowanie regeneracji łagodniejszym. Jednak nie używam dziś pedału hamulca więcej niż wtedy, gdy dostałem samochód i w rzeczywistości zauważyłem w 2.7, że regeneracja OPD stała się nieco bardziej "intensywna". Jeżdżę dziś mniej więcej tymi samymi trasami co kiedyś i nie miałem żadnych problemów z OPD. To nie jest tak "nowe" i masz rację, nie czuje się tak "intensywne" jak kiedyś, ale przypisałem to mojemu "zmęczeniu doświadczeniem" ze spowolnieniem, a nie rzeczywistym zmniejszeniem spowolnienia po podniesieniu pedału.

Discussion starter · #150 ·
Sprawy zawsze wydają się bardziej intensywne, gdy są nowe.
Prawdopodobnie zgodziłbym się z tobą, gdybym rzeczywiście był nowy, ale po posiadaniu samochodu przez miesiące, prawie rok, i z dnia na dzień po zrobieniu aktualizacji musiałem wcisnąć hamulce podczas mojej pierwszej jazdy kilka dni temu, czego nigdy nie musiałem robić w ciągu ostatnich 8 miesięcy, odkąd mam samochód... to po prostu nie wyjaśnia, dlaczego brakuje siły hamowania.

Prawdopodobnie zgodziłbym się z tobą, gdybym rzeczywiście był nowy, ale po posiadaniu samochodu przez miesiące, prawie rok, i z dnia na dzień po zrobieniu aktualizacji musiałem zablokować hamulce podczas mojej pierwszej jazdy drugiego dnia, czego nigdy nie musiałem robić w ciągu ostatnich 8 miesięcy, odkąd mam samochód... to po prostu nie wyjaśnia, dlaczego brakuje siły hamowania.
Następnie istnieje niezerowa szansa, że masz jakiś problem z oprogramowaniem. Może jakiś rejestr się uruchomił lub coś w tym stylu. Przypuszczam, że próbowałeś zmieniać poziomy siły OPD tam i z powrotem, aby zobaczyć, czy jest jakaś różnica?

Myślę, że ogólny konsensus wydaje się być taki, że problemem jesteś albo ty, albo twój samochód, a nie jakiś inherentny problem z samochodem lub aktualizacją. Może warto porozmawiać z Polestar i zobaczyć, co powiedzą, ponieważ twoje doświadczenie wydaje się nie pasować do ogólnego doświadczenia. W rzeczywistości po krótkiej przejażdżce moim samochodem (musiałem iść po karmę dla psa) mogę powiedzieć, że moim zdaniem hamowanie regeneracyjne jest lepsze niż w niektórych momentach podczas mojego posiadania i na pewno nie gorsze niż wtedy, gdy dostałem mój samochód. Teraz znowu, jak zauważyłem, część z tego może być złagodzona faktem, że mogę nie postrzegać tego całkowicie poprawnie, ale mogę powiedzieć, że nie dotknąłem pedału hamulca ani razu podczas dzisiejszej jazdy... więc jest ten punkt danych :)

Discussion starter · #153 · (Edited)
Założę, że próbowałeś zmieniać poziomy siły OPD w przód i w tył, żeby zobaczyć, czy jest różnica?
Tak!! Próbowałem tego bezskutecznie, włączam i wyłączam, zmieniłem profil, który rzeczywiście wydaje się jeszcze bardziej miękki, nawet w profilu Low, jeśli dobrze pamiętam, profil Low jest teraz ograniczony do 0,1 Gs, być może ma więcej miejsc po przecinku, ale nie wyświetlają takiego poziomu dokładności w aplikacji Performance.

Myślę, że ogólny konsensus jest taki, że problemem jesteś albo ty, albo twój samochód, a nie jakiś inherentny problem z samochodem lub aktualizacją.
Myślę, że przegapiłeś kilka komentarzy, LOL, nie winię cię, wątek ma 152 komentarze od wszystkich, którzy wyrazili swoje wrażenia na temat OPD.
Ale mogę wskazać ci ten inny przykład: Gdzie inni doświadczyli "hamulca paniki"
Więc to nie dotyczy mojego samochodu.

Warto porozmawiać z Polestar i zobaczyć, co powiedzą, ponieważ twoje doświadczenie wydaje się nie pasować do ogólnego doświadczenia.
Już to zrobiłem: Zabrałem samochód na wizytę do serwisu.
Powiedzieli, że nic nie mogą zrobić.

ale mogę powiedzieć, że nie dotknąłem pedału hamulca ani razu podczas dzisiejszej jazdy... więc jest ten punkt danych :)
Jest też fakt, że porównaliśmy zachowanie mojego LRDM, który hamuje w wolniejszym czasie w porównaniu do wersji z jednym silnikiem!!! co jest absolutnie szalone: Testy hamowania porównawczego obok siebie.

Ale tak, to w zasadzie podsumowanie tego wątku. Więc jeśli nie czujesz, że się zmieniło, zasadniczo zaczynasz hamować wcześniej niż wcześniej i dostosowałeś się do tego nieświadomie, albo to, albo twój samochód rzeczywiście nie miał żadnych zmian, w którym to przypadku może to być błąd dotykający tylko niektórych z nas. Czy jesteś już w wersji 2.9? Ta wersja jest wtedy, gdy OPD stało się zbyt miękkie, przynajmniej w moim samochodzie.

Funkcja 'One Pedal Drive' staje się bezużyteczna po aktualizacji 2.9, ponadto stała się zbyt miękka w tej aktualizacji, mimo że osobiście napisałem do Polestar o pierwszej zmianie, jaką wprowadzili w tym pasie, kiedy zmienili go z dobrego, niezawodnego i sztywnego 2.4 na bardziej miękkie 2.7, tak jakby nie było 'Low Profile'. Wersja 2.7 miała bardziej miękki hamulec regeneracyjny nawet w 'Standard Profile', co jest najsilniejszą wartością, jaką można dla niego ustawić, która jest skierowana do użytkownika.

W ciągu pierwszych 24 godzin po użyciu aktualizacji oprogramowania v2.9 musiałem dwa razy gwałtownie zahamować tego dnia, w przeciwnym razie rozbiłbym się na samochodzie przede mną z powodu tej zmiany.

Co nasuwa pytania:
  1. Jaki jest sens posiadania funkcji 'One Pedal Drive', jeśli trzeba używać 2 pedałów? Żaden.
  2. Czy jesteśmy bezpieczniejsi dzięki tej zmianie? Nie, potrzebujemy więcej dystansu i przestrzeni przed nami, aby w pełni zahamować.
  3. Co się stało z pamięcią mięśniową kierowcy po otrzymaniu aktualizacji, która zmienia sposób, w jaki zaadaptowaliśmy się do nauki? Pamięć mięśniowa jest teraz bezużyteczna.

Przejrzyjmy, jak to ustawienie wyglądałoby w świecie, w którym kierowcy mogliby faktycznie dostosować swoje preferencje dotyczące jazdy:
View attachment 24230

Lewy dolny róg, na wypadek gdyby pozostał niezauważony.

Dodanie ankiety w celu zwrócenia uwagi na preferencje kierowców w tym zakresie.
Czy używacie również Low profile?

W moim przypadku wolałbym wartość pomiędzy 2.4 a 2.7, ale interfejs użytkownika nie zapewnia sposobu na ustawienie preferowanego, dostosowanego stylu jazdy w tej kwestii.
Niezwiązane, ale ponieważ funkcja znajduje się na tym samym ekranie i zadałem również pytanie zespołowi wsparcia: Jaki jest cel funkcji Creep bez 'automatycznego hamowania'? Jeszcze brak odpowiedzi.
Funkcja 'One Pedal Drive' staje się bezużyteczna po aktualizacji 2.9, ponadto stała się zbyt miękka w tej aktualizacji, mimo że osobiście napisałem do Polestar o pierwszej zmianie, jaką wprowadzili w tym pasie, kiedy zmienili go z dobrego, niezawodnego i sztywnego 2.4 na bardziej miękkie 2.7, tak jakby nie było 'Low Profile'. Wersja 2.7 miała bardziej miękki hamulec regeneracyjny nawet w 'Standard Profile', co jest najsilniejszą wartością, jaką można dla niego ustawić, która jest skierowana do użytkownika.

W ciągu pierwszych 24 godzin po użyciu aktualizacji oprogramowania v2.9 musiałem dwa razy gwałtownie zahamować tego dnia, w przeciwnym razie rozbiłbym się na samochodzie przede mną z powodu tej zmiany.

Co nasuwa pytania:
  1. Jaki jest sens posiadania funkcji 'One Pedal Drive', jeśli trzeba używać 2 pedałów? Żaden.
  2. Czy jesteśmy bezpieczniejsi dzięki tej zmianie? Nie, potrzebujemy więcej dystansu i przestrzeni przed nami, aby w pełni zahamować.
  3. Co się stało z pamięcią mięśniową kierowcy po otrzymaniu aktualizacji, która zmienia sposób, w jaki zaadaptowaliśmy się do nauki? Pamięć mięśniowa jest teraz bezużyteczna.

Przejrzyjmy, jak to ustawienie wyglądałoby w świecie, w którym kierowcy mogliby faktycznie dostosować swoje preferencje dotyczące jazdy:
View attachment 24230

W moim przypadku wolałbym wartość pomiędzy 2.4 a 2.7, ale interfejs użytkownika nie zapewnia sposobu na ustawienie preferowanego, dostosowanego stylu jazdy w tej kwestii.
Niezwiązane, ale ponieważ funkcja znajduje się na tym samym ekranie i zadałem również pytanie zespołowi wsparcia: Jaki jest cel funkcji Creep bez 'automatycznego hamowania'? Jeszcze brak odpowiedzi.

Co nasuwa pytania:

View attachment 24230

OPD to moja ulubiona "funkcja" w samochodzie. Moim zdaniem nie tylko zwiększa bezpieczeństwo, ale także sprawia, że jazda samochodem jest o wiele przyjemniejsza. Moją największą obawą przy odejściu od mojego 325i z drążkiem było utrata połączenia z "doświadczeniem jazdy"; to jest najbliższe przywróceniu tego aspektu do jazdy bez kontroli nad przełożeniami (co oczywiście nie jest częścią doświadczenia jazdy EV). Jeździłem kilkoma IV podczas kupowania mojego Polestar i stwierdziłem, że jego OPD najbardziej mi odpowiada.

To powiedziawszy, uważam, że twój pomysł jest genialny i z pewnością mam nadzieję, że firma zaktualizuje oprogramowanie, aby to umożliwić.

Zrobiłem to już: Zabrałem samochód na wizytę do serwisu.
Powiedzieli, że nie mogą nic zrobić.
Może powinieneś spróbować jazdy testowej Polestar 2 w najbliższym salonie Polestar. Zobacz, czy masz takie samo doświadczenie w tym samochodzie, jak w swoim obecnym samochodzie. To może pomóc Ci ustalić, czy coś jest nie tak z OPD w Twoim samochodzie.

Po przeczytaniu tego wątku kilka dni temu, zacząłem aktywnie monitorować, jak często musiałem używać pedału hamulca. (Jazda LRDM + standard/full OPD + bez pełzania + tryb sportowy wyłączony)

Zrobiłem 6 przejazdów, które obejmowały mieszankę jazdy po autostradzie i w mieście (ponad 50% czasu w mieście). W sumie w tym czasie około 2 godzin jazdy. Nie zrobiłem nic specjalnego/nietypowego, po prostu jechałem normalnie.

Przez cały ten czas użyłem pedału hamulca dokładnie raz. To było wtedy, gdy jechałem agresywnie do znaku stopu i musiałem szybko zwolnić. Poza tym nie potrzebowałem hamulców ani razu, na autostradzie, znakach stopu, progach zwalniających ani światłach. Nie jestem pewien, dlaczego Twoje doświadczenia są inne, ale z pewnością nie pasują do moich doświadczeń z jazdą moim AWD P2.

Na koniec dodam, że jestem w 15-20 percentylu agresywnych kierowców i niezwykle rzadko zdarza mi się nawet w pełni zdjąć nogę z pedału przyspieszenia podczas jazdy, więc maksymalna siła G dostępna z OPD nie jest nawet wykorzystywana.

Discussion starter · #157 ·
i że niezwykle rzadko zdarza mi się w ogóle musieć całkowicie zdjąć nogę z pedału przyspieszenia podczas jazdy, więc maksymalna dostępna siła G z OPD nie jest nawet wykorzystywana.
Jednym z testów, które można wykonać, aby sprawdzić, czy maksymalna dostępna siła nie jest wykorzystywana, jest wybranie dowolnej prędkości, np. 40 km/h, może być 60 km/h, otwarcie aplikacji Performance, a następnie całkowite podniesienie nogi, nie robiąc nic innego i pozwolenie, aby samochód sam się zatrzymał. Jeśli jesteś w profilu Standard, nigdy nie zobaczysz, aby przekroczył 0,2 G w aplikacji Performance, jeśli jesteś w profilu Low, nigdy nie zobaczysz, aby przekroczył 0,1 G.

Jeśli użyjesz hamulców, zobaczysz, że przekracza to automatyczny limit maksymalny i może wynosić od 0,3 do 0,5 w zależności od tego, jak szybko jedziesz i jak mocno hamujesz.
Ale w automatycznym systemie OPD Twój samochód rzeczywiście spróbuje wykorzystać skonfigurowaną maksymalną siłę G, jeśli natychmiast usuniesz nogę. To właśnie stwierdziłem powyżej, 0,2 G dla Standard, i 0,1 G dla Low, 0 oczywiście, gdy OPD jest wyłączone. Tak to działa teraz w v2.9.

Jednym z testów, które można wykonać, aby to zweryfikować, jest wybranie dowolnej prędkości, może to być 40 km/h, może to być 60 km/h, podniesienie nogi w całości, nie robiąc nic innego i pozwolenie, aby samochód sam się zatrzymał. Jeśli jesteś w profilu Standard, nigdy nie zobaczysz, aby przekroczył 0,2 G w aplikacji Performance, jeśli jesteś w profilu Low, nigdy nie zobaczysz, aby przekroczył 0,1 G.

Jeśli wciśniesz hamulce, zobaczysz, że przekracza to automatyczny limit i może wynosić od 0,3 do 0,5 w zależności od tego, jak mocno jedziesz i jak mocno wciskasz hamulec.
Ale w automatycznym systemie OPD Twój samochód rzeczywiście spróbuje wykorzystać maksymalną skonfigurowaną siłę G, jeśli natychmiast usuniesz nogę. To właśnie stwierdziłem powyżej, 0,2 G dla Standard i 0,1 G dla Low, 0 oczywiście, gdy OPD jest wyłączone. Tak to działa teraz w wersji 2.9.
Bardzo rzadko zdejmuję całkowicie nogę z pedału przyspieszenia, więc nie jestem pewien, jak przydatne jest to do zbadania. Czy robiłeś to często przed zmianami, które zauważyłeś w wersji 2.9?

141 - 160 of 176 Posts