Polestar Forum banner

Powiedz mi wszystko, co złe w P4

1 reading
1.2K views 23 replies 11 participants last post by  nbvolks  
#1 ·
Nasz P3 był więc niezłą katastrofą i wygląda na to, że Polestar może wykupić nas z naszej umowy leasingowej. Zamówiliśmy P4 w dniu otwarcia zamówień w USA w kwietniu 2024 roku, ale kiedy dostawy były stale przesuwane, zdecydowaliśmy się na dostępny P3, ale zachowaliśmy nasze zamówienie na P4.

#2 ·
Posiadam P4 LRDM Plus od lutego – nie miałem wielu problemów, głównie to, co nazwałbym problemami kosmetycznymi lub problemami z oprogramowaniem, które wydają się powszechne, ale niezbyt poważne. Oto moja lista:

Bardzo zauważalne grzechotanie z prawych przednich drzwi (rozwiązane przez Polestar wymieniający całą tapicerkę drzwi) – normalnie bym o tym nie wspominał, poza tym, że wydaje się to bardzo powszechne

Hałas i wibracje od czegoś, co uważam, że jest pompą ciepła podczas uruchamiania – nie mówię o zwykłym hałasie podczas pracy, tego się spodziewałem. Pompa ciepła działa jednak dobrze, więc zastanawiam się, co z tym zrobić – zdecydowanie uważam, że to nie jest normalne, ale nie jestem pewien, czy moja konkretna skarga jest powszechna, czy nie, ale wielu narzeka na ogólnie głośny system pompy ciepła w P4

Okazjonalne problemy z kluczykiem lub kartą kluczykową, które nie rejestrują się za pierwszym razem, ale zawsze udawało się obudzić samochód w końcu

Okazjonalne problemy z systemem infotainment, długie uruchamianie, awarie Google Maps, były poprawki i ulepszenia, ale niektóre problemy nadal nie zostały rozwiązane

Była/jest jakaś szalona funkcja/błąd, przez który samochód pełza, jeśli pas bezpieczeństwa jest zapięty, ale drzwi nie są prawidłowo zamknięte – doświadczyłem tego raz i prawie spowodowało to problem. Słyszałem, że P2 miały/mają takie samo zachowanie, może to jakaś pomoc w parkowaniu? Ostatnio nie testowałem, czy to nadal się dzieje. Jestem teraz bardzo ostrożny, aby prawidłowo zamknąć drzwi, co prawdopodobnie i tak jest dobrym pomysłem...

#3 ·
fwiw, miałem lrdm / zamówiony mar, dostarczony kwiecień przy około 6000 km. wszystko jest w porządku, ale oto moje początkowe irytacje;
1. parowanie telefonu i konfiguracja profilu
2. pilot assist udoskonalany przez trzy aktualizacje, mam nadzieję, że będzie lepiej.
3. okno pasażera zapomniało, gdzie była górna pozycja, wymagało resetu.

i jedyny, który nie został rozwiązany.
Pilot assist wyłącza się na stałe, jeśli nie interweniujesz na kierownicy, i można go zresetować dopiero po zatrzymaniu się. Teraz wierzę, że jest to standardowy tryb pracy dla Tesli, ale jako codzienny kierowca Volvo nie jest to opisane w instrukcji obsługi i jest to głupie zachowanie. Powinienem móc wznawiać Pilot tyle razy, ile chcę.

#4 ·
Mamy go od 19 grudnia 2024 roku. Miałem pęcherzyk w podłokietniku, którego wymiana zajęła około 8 miesięcy (obwiniam Volvo za to opóźnienie). Cierpiał z powodu problemu z wibracjami kierownicy przy prędkości 3-4 mil na godzinę, co było irytujące, ale nic poważnego, i zostało to niedawno naprawione. Polestar był jak zwykle unikający odpowiedzialności, pisząc w notatkach do aktualizacji "Poprawiliśmy kierowanie przy niskich prędkościach", ale tego można się dzisiaj spodziewać.
Poza kilkoma drobnymi błędami oprogramowania, które zostały już naprawione, nie było innych problemów. Naprawdę jeden z najlepszych samochodów, jakie kiedykolwiek miałem.

#5 ·
Powiedziałbym, że uzyskasz bardzo różne odpowiedzi w zależności od samochodu, serwisu, dealerów i oczekiwań użytkowników.

Dla mnie oprogramowanie i aplikacje są dość niedokończone.

Zasięg - mój regularny dojazd do pracy 95% autostradą przy 110 km/h daje 370 km z 20% zapasu w lecie, ale adaptacyjny tempomat zależny od znaków drogowych i Pilot Plus są niebezpieczne i nieużywalne. Czyli nie jest to zaleta, której oczekiwałem.

Otwieranie drzwi zawodne - i mówię tak, ponieważ zasadniczo nie mogę podejść do samochodu i mieć go odblokowanego, gdy stoję obok niego, gwarantowane w 100% za każdym razem. Musiałem dwa razy skorzystać z aplikacji na telefon.

Aplikacje są żałosne
Użyłem opcji strumieniowania Bluetooth dla Spotify lub 'własnej' muzyki, ponieważ aplikacja USB Music jest absolutnie bezużyteczna. Spotify jest w porządku, ale brakuje mu kilku funkcji (i różni się od implementacji w P2 i P3).
Ogromne ograniczenie liczby aplikacji.
Tylny ekran to w dużej mierze chwyt.

Mapy Google regularnie umieszczają mnie 30 m na zachód od miejsca, w którym faktycznie jestem.

Aplikacja aparatu, cóż, lol. Nie uruchamia się automatycznie. Tyle wystarczy. Zatrzymuje się, gdy karta jest pełna (wtedy trzeba ją ręcznie ponownie uruchomić).

Brak fizycznych przycisków jest po prostu uciążliwy, potrzebujesz ekranu, aby dostosować nawiewy powietrza...
Skróty i ulubione są znacznie ograniczone, mimo że na ekranie jest mnóstwo wolnego miejsca (ale jest to duży ekran, a podczas jazdy w Wielkiej Brytanii nierówności sprawiają, że dokładne dotknięcie jest chybił-trafił, a potem pojawia się komunikat 'nie zwracasz uwagi').

Osiągi w wersji dwusilnikowej są świetne, ale nigdy nie zszedłem poniżej 4,1 sekundy do 100 km/h. Biorąc pod uwagę brak zmian biegów, jest to o 10% wolniejsze niż reklamowano. (Używając aplikacji Performance, odpuszczając hamulec przy 100% gazu, tryb Performance, miękkie zawieszenie, podgrzany płyn chłodzący itp.)

Wnętrze jest luksusowe, a pasażerowie uwielbiają styl wnętrza i nadwozia.

Serwis i wsparcie bezużyteczne.
Miałem ostrzeżenie o awarii hamulców pierwszego i drugiego dnia. Dealer nie chciał pomóc, kazał mi skorzystać z pomocy drogowej. Pomoc drogowa nie udostępnia danych technicznych Polestarowi.
Serwis dba i nic nie robi (przeinstalowuje istniejące oprogramowanie).

Diagnostyka pokazana mi przez inżyniera pomocy drogowej dowodzi, że oprogramowanie jest dalekie od kompletnego i działającego (wiele błędów CRC itp.). (Jeśli wiesz, na co patrzysz, a nie są to błędy kaskadowe, które zazwyczaj widzisz).

Czy kupiłbym kolejny? Nie, chętnie zamieniłbym ten na Lexusa, ponieważ zdaję sobie sprawę, że dla samochodu do codziennych dojazdów potrzebuję czegoś, co po prostu działa w 100%. Mam 4 inne pojazdy i 1 samochód wyścigowy, jeśli chcę się bawić samochodami.

#9 ·
Powiedziałbym, że uzyskasz bardzo różne odpowiedzi w zależności od samochodu, serwisu, dealerów i oczekiwań użytkowników.

Dla mnie oprogramowanie i aplikacje są dość niedokończone.

Zasięg - mój normalny dojazd do pracy 95% autostrada @ 70 mph daje 230 mil z 20% pozostałym w lecie, ale ACC związane ze znakami drogowymi i pilot plus jest niebezpieczne i nieużywalne. Więc nie jest to zaleta, której oczekiwałem.

Wejście do drzwi zawodne - i powiedziałbym, że dlatego, że zasadniczo nie mogę podejść i mieć gwarancji 100% odblokowania samochodu, gdy stoję obok niego. Musiałem dwa razy skorzystać z aplikacji na telefon.

Aplikacje są żałosne
Używałem opcji strumieniowania Bluetooth dla Spotify lub 'własnej' muzyki, ponieważ aplikacja USB Music jest absolutnie bezużyteczna. Spotify jest w porządku, ale brakuje mu kilku funkcji (i różni się od implementacji w P2 i P3).
Ogromne ograniczenie liczby aplikacji.
Tylny ekran to w dużej mierze chwyt.

Mapy Google regularnie umieszczają mnie 30 metrów na zachód od miejsca, w którym faktycznie jestem.

Aplikacja kamery, cóż lol. Nie uruchamia się automatycznie. Wystarczy.
Zatrzymuje się, gdy karta jest pełna (wtedy trzeba ją ręcznie ponownie uruchomić).

Brak fizycznych przycisków jest po prostu uciążliwy, potrzebujesz ekranu, aby dostosować swoje nawiewy...
Skróty i ulubione są znacznie ograniczone, mimo że na ekranie jest dużo wolnego miejsca (ale jest to duży ekran, a podczas jazdy w Wielkiej Brytanii wstrząsy sprawiają, że dokładne dotknięcie jest chybił-trafił, a potem pojawia się komunikat 'nie zwracaj uwagi').

Wydajność w wersji dwusilnikowej jest świetna, ale nigdy nie zszedłem poniżej 4,1 sekundy do 60. Biorąc pod uwagę brak zmian biegów, jest to 10% wolniejsze niż podano w reklamie. (Używając aplikacji performance, odpuszczając hamulec przy 100% przepustnicy, tryb performance, miękkie zawieszenie, podgrzany płyn chłodzący itp.)

Wnętrze jest luksusowe, a pasażerowie kochają styl wewnątrz i na zewnątrz.

Serwis i wsparcie bezużyteczne.
Miałem ostrzeżenie o awarii hamulców pierwszego i drugiego dnia. Dealer nie pomógł, kazał mi skorzystać z pomocy drogowej. Pomoc drogowa nie udostępnia danych technicznych Polestar.
Serwis dba i nic nie robi (ponownie flashuje istniejące oprogramowanie).

Diagnostyka pokazana mi przez inżyniera pomocy drogowej dowodzi, że oprogramowanie jest dalekie od kompletnego i działającego (wiele błędów CRC itp.). (Jeśli wiesz, na co patrzysz, a nie są to błędy kaskadowe, które zazwyczaj widzisz).

Czy kupiłbym kolejny? Nie, chętnie zamieniłbym ten na Lexusa, ponieważ zdaję sobie sprawę, że dla samochodu do dojazdów do pracy wolę coś, co po prostu działa w 100%. Mam 4 inne pojazdy i 1 samochód wyścigowy, jeśli chcę się bawić samochodami.
Mam 3,5 sekundy i regularnie 3,6 sekundy.

#20 ·
Muszę przyznać, że dziwi mnie, że jest wielu ludzi z wieloma problemami, podczas gdy ja żadnych nie miałem. Chyba podobnie jak w przypadku 3? Są poważne problemy z kontrolą jakości.
Tak, muszę przyznać, że nie miałem żadnych problemów (a przynajmniej niczego, co osobiście nazwałbym problemem).

Jeśli chodzi o wsiadanie do samochodu za pomocą cyfrowego kluczyka, czasami muszę dotknąć klamki, aby wyskoczyły, ale zazwyczaj dzieje się tak, gdy nie używałem samochodu przez jakiś czas i prawdopodobnie właśnie wszedł w tryb głębokiego uśpienia. Nigdy nie musiałem otwierać aplikacji, aby uzyskać dostęp do samochodu!

Myślę, że irytujące jest to, że nie ma ostrzeżenia o płynie do spryskiwaczy...

#7 ·
Mamy naszego LRSM od lipca i do tej pory żadnych problemów ze sprzętem, trzymajmy kciuki. Piękny samochód do jazdy. Pochodząc z Tesli, powiedziałbym, że oprogramowanie jest bardzo w tyle i nie tak częste z aktualizacjami, ale zakładam, że to się poprawi.
Oto nasze wrażenia po zaledwie kilku miesiącach posiadania:
  • Samochód jest bardzo szeroki i jeszcze się do tego nie przyzwyczailiśmy. Nadal byłby to przestronny samochód, gdyby był o 6 cali węższy
  • Nadal brak dostępu do kluczyka Android, jak wspominasz, ale uwaga: będzie działać tylko na telefonach z Androidem z wyższej półki z UWB. Dostajesz jeden brelok i jedną kartę kluczyka, co jest trochę tanie.
  • Zbyt wiele manipulacji, aby wyłączyć ostrzeżenia dla kierowcy przed wyruszeniem w podróż i bardzo podstawowa kamera samochodowa, która również wymaga wielu manipulacji, aby się uruchomić
  • Ładowanie profilu kierowcy trwa wieki, a skrótów jest zbyt mało (tylko 7) jak na tak duży ekran

#8 ·
Miałem samochód dwa tygodnie i dla nas był idealny. Musiałem wykonać jeden miękki reset, ale wszystkie standardowe problemy (klucz cyfrowy, ładowanie profilu itp.) nie istnieją. Jeśli poświęcisz czas na jego konfigurację, jest idealny. Samochód jest wspaniały. Obsługa klienta jest trochę niepewna, ale dobrze życzliwa, gdy się z nimi skontaktujesz. Ogólnie niesamowite doświadczenie.

#10 ·
Musiałem wykonać jeden miękki reset, ale wszystkie standardowe niedociągnięcia (klucz cyfrowy, ładowanie profilu itp.) nie istnieją. Jeśli poświęcisz czas na jego skonfigurowanie, jest idealny.
Jedną z rzeczy, które ostatnio zauważyłem, jest opcja zmiany asystenta pasa ruchu na wibracje, a nie automatyczne kierowanie (nie mam pojęcia, kiedy to zostało dodane, musiałem przegapić jakieś notatki z poprawek), więc szczerze mówiąc, teraz zostawiam włączonego asystenta pasa ruchu i alerty prędkości, więc jest to jedna mniej przycisk do wyłączenia.

Tak, nadal muszę nacisnąć cztery/pięć przycisków, aby włączyć kamerę samochodową, ale hej, ile samochodów ma wbudowaną kamerę samochodową! 😆

#16 ·
Och, zgadzam się, że denerwujące jest ciągłe naciskanie przycisków, myślę, że to kwestia prawna związana z kamerą OEM w różnych krajach (ponieważ jest wbudowana), ale kto wie 😆
Łatwo jest zaimplementować geolokalizację (dla niektórych) - tj. nawet tanie systemy nawigacyjne wyłączają alerty o fotoradarach we Francji, ale ponownie włączają je w Niemczech.

Myślę, że to prawdopodobnie tylko MVP - minimalnie opłacalny produkt, aby zaspokoić wszystkich, którzy chcieli kamery samochodowej, nie mówiąc dokładnie, czego chcieli (automatyczne uruchamianie kamery samochodowej z opcjami nadzoru). Dostaliśmy to, o co prosiliśmy....

#21 ·
Moim największym zarzutem w tej chwili jest niemożność efektywnego wykorzystania Pilot Assist na autostradach. Samochód konsekwentnie nieprawidłowo wykrywa ograniczenia prędkości i niepotrzebnie hamuje. Jest jeszcze gorzej, jeśli system jest ustawiony na automatyczne dostosowywanie maksymalnej prędkości podróżnej do wykrytego limitu - to wręcz niebezpieczne! Kiedy naciskasz pedał przyspieszenia, aby tymczasowo przekroczyć maksymalną prędkość podróżną (np. podczas wyprzedzania itp.), samochód gwałtownie hamuje w momencie, gdy zdejmujesz stopę, zamiast stopniowo wracać do ustawionego limitu. Jest to bardzo niepokojące, a także niewygodne dla pasażerów. Mój poprzedni Tesla zwalniał płynnie i naturalnie. Moim drugim największym problemem jest wciąż nierozwiązane fałszywe uruchamianie alarmu samochodowego. Muszę pamiętać, aby za każdym razem, gdy wychodzę z samochodu, włączyć zredukowany alarm. A nawet to nie zawsze powstrzymuje alarm przed uruchomieniem. Chociaż jest to piękny i wygodny samochód, nie mogę, w dobrej wierze, polecić go nikomu.

#22 ·
Mój największy zarzut w tej chwili to niemożność efektywnego wykorzystania Pilot Assist na autostradach. Samochód konsekwentnie nieprawidłowo wykrywa ograniczenia prędkości i niepotrzebnie hamuje. Jest jeszcze gorzej, jeśli system jest ustawiony tak, aby automatycznie aktualizować maksymalną prędkość podróży na podstawie wykrytego limitu - to jest po prostu niebezpieczne! Kiedy naciskasz pedał przyspieszenia, aby tymczasowo przekroczyć maksymalną prędkość podróży (np. podczas wyprzedzania itp.), samochód gwałtownie hamuje w momencie, gdy zdejmujesz stopę, zamiast stopniowo wracać do ustawionego limitu. Jest to bardzo niepokojące, a także niewygodne dla pasażerów. Mój poprzedni Tesla zwalniał płynnie i naturalnie.

Mój drugi największy problem to wciąż nierozwiązane fałszywe uruchamianie alarmu samochodowego. Muszę pamiętać, aby za każdym razem, gdy wychodzę z samochodu, włączyć zredukowany alarm. I nawet to nie zawsze powstrzymuje alarm przed uruchomieniem się.

Chociaż jest to piękny i wygodny samochód, nie mogę go z czystym sumieniem nikomu polecić.
Tak, ACC zwalnianie - prawie czuć, jakby profil jazdy został zmieniony na jazdę jednym pedałem, gdy to robisz. Zamierzałem zmierzyć siły hamowania dziś wieczorem podczas mojej 4-godzinnej jazdy i zobaczyć, czy uda mi się uzyskać jakąś korelację.

I całkowicie się zgadzam, inteligentne ACC związane z ograniczeniem prędkości jest po prostu niebezpieczne.