Polestar Forum banner
221 - 240 of 250 Posts
Błąd dopadł mnie wczoraj przy 1700 milach. Byłem przygotowany z moim dezaktywowanym PAK, więc nie było problemów z używaniem samochodu, dopóki nie wróciłem do domu, a potem 10 minut później znowu działał. Dzięki wszystkim za przygotowanie mnie do tego problemu, jeszcze zanim kupiłem samochód!
Miej szczęście, że miałeś PAK. Połowa z nas w ogóle nie może tego konsekwentnie uruchomić :rolleyes:

Po raz pierwszy od 8 miesięcy i 25 tys. km, odkąd mam ten samochód, dopadł mnie potwór TCAM.
Zaczęło się od komunikatu "Wymagana usługa eCall" kilka dni temu, ale od wczoraj brak reakcji na fizyczne klucze i brak GPS. Na szczęście mam włączone PAK, co pozwala mi nadal korzystać z samochodu.

Dealer Volvo wydaje się być zawalony, więc może wypróbuję tę metodę...

Po raz pierwszy od 8 miesięcy i 25 000 km, odkąd mam samochód, dopadł mnie potwór TCAM.
Zaczęło się od komunikatu „wymagana usługa eCall” kilka dni temu, ale od wczoraj brak reakcji na fizyczne klucze i brak GPS. Na szczęście mam włączony PAK, co pozwala mi nadal korzystać z samochodu.

Dealer Volvo wydaje się być zawalony, więc może wypróbuję tę metodę...
Zadziałało jak urok.
Mimo że moja ręka wygląda teraz tak, jakbym bawił się z kociakiem, ale przynajmniej wszystko znowu działa, dzięki za jasny opis!

Jedyne, co się liczy, to to, że najnowszy OTA nadal ma błąd po nieudanej instalacji, miałem nadzieję, że reset to naprawi.

Na 2.4 i ku mojemu zaskoczeniu, TCAM uległ awarii dziś rano. LTE, a następnie GPS. Przycisk odszraniania nie reaguje. Wyjęcie obu akumulatorów naprawiło problem.

Przejechałem około 5000 mil od czasu zainstalowania 2.4 i to jest moja pierwsza awaria na 2.4, piąta awaria od czasu, gdy mam samochód. Oprócz zapomnienia o otwarciu tylnej klapy przed wyjęciem 12V, zresetowałem w około trzy minuty.

Trzymaj te 10 mm i długie śrubokręty w samochodzie.

Czy dostałeś 2.4 ze sklepu czy OTA? Myślę, że wersja OTA 2.4 jest nowsza i powinna mieć poprawkę TCAM.
OTA. Z radością myślałem, że mamy to za sobą, ale wydaje się to mniej powszechne. I nie czekałem dzień lub dwa. Jutro zaczynam wycieczki, więc musi działać (fajnie było rozpakować klapę, a potem spakować!)

Aktualizacja: Informacje o wydaniu P2.3 sugerowały ulepszenia stabilności związane z klawiszami fizycznymi:

Jednak została wycofana wkrótce po wydaniu (wrzesień 2022). Kolejna aktualizacja OTA to 2.5 (zaplanowana na grudzień 2022) i ma ten sam punkt w informacjach o wydaniu, więc miejmy nadzieję, że tym razem nie zostanie wycofana.

Nawet jeśli tak się nie stanie, trudno będzie to potwierdzić, biorąc pod uwagę, że w przypadku niektórych samochodów problem wystąpił po raz pierwszy ponad rok, a w niektórych przypadkach prawie dwa lata po zakupie, więc najlepiej być przygotowanym.

Istnieje doskonały post na temat prawidłowego odłączania zarówno akumulatora 12V, jak i akumulatora zapasowego TCAM 3,6V, co trzeba zrobić w pewnych okolicznościach, aby rozwiązać pewne problemy (np. samochód nie reaguje na klawisze fizyczne).

Oto on:

Jakiś czas temu napisałem, że inżynier Volvo, który zrobił to dla mnie po raz pierwszy, gdy moje klucze przestały działać, nie zadał sobie trudu usunięcia żadnych elementów wykończeniowych, ani ja, kiedy to się powtórzyło.

Niestety, zdarzyło się to po raz kolejny i tym razem zrobiłem zdjęcia.

Przede wszystkim wyjaśnię, kiedy będziesz musiał to zrobić.

Inni zgłaszali, że ten proces rozwiązał brak łączności LTE, brak poprawki GPS i niemożność regulacji szybkości ładowania - nie wiem o tym, ale jeśli spróbowałeś wszystkiego innego, warto spróbować tego również i zobaczyć, czy to pomoże.

Jestem pewien, że ten proces naprawia to, co dzieje się z moim samochodem. Co kilka miesięcy TCAM wchodzi w stan, w którym nie rozpoznaje klawiszy fizycznych. Kiedy to się dzieje, dotknięcie klamki w celu wejścia bezkluczykowego lub naciśnięcie przycisków na klawiszach nic nie daje, jednak Phone as Key nadal działa. Ponieważ PAK jest nadal funkcją beta, trzymam swój skonfigurowany, ale wyłączony, więc mogę go użyć jako kopii zapasowej, jeśli np. zgubię klucze lub wydarzy się to.

Jeśli to jeszcze Ci się nie przydarzyło, gorąco polecam:

• Skonfiguruj PAK, nawet jeśli nie zamierzasz go używać, możesz go zostawić wyłączonego tak jak ja, jako kopię zapasową

• Zawsze noś duży fizyczny klucz z grotem, przynajmniej podczas wypraw z dala od domu

• Noś klucz w bagażniku (#10 dla mojego samochodu, inni na forum zgłaszali #11, co jest dziwne, więc sprawdź)

• Opcjonalnie noś jumpstarter w bagażniku (np. NOCO GB20/GB40 lub równoważny)

Teraz, jeśli Twój samochód kiedykolwiek nie odblokuje się, pierwszą rzeczą, którą musisz sprawdzić, jest to, czy samochód jest faktycznie całkowicie martwy z powodu rozładowanego akumulatora 12V. Najłatwiejszym sposobem, aby to zrobić, jest spojrzenie na czerwoną diodę LED na środku deski rozdzielczej, aby sprawdzić, czy miga.

- Jeśli nie miga, Twój 12V jest najprawdopodobniej martwy i musisz uruchomić samochód, co jest łatwe, po prostu postępuj zgodnie z procedurą w instrukcji. Mam nadzieję, że masz jumpstarter w bagażniku!

- Jeśli miga, 12V jest w porządku, więc albo bateria Twojego klucza jest rozładowana (mało prawdopodobne, chyba że masz ją od kilku lat, ale warto sprawdzić, jeśli jesteś w domu i masz drugi klucz pod ręką), albo masz ten konkretny problem z TCAM.

Zakładając, że masz ten problem, wtedy:

- jeśli masz skonfigurowany i wyłączony PAK, możesz go ponownie aktywować. Powinieneś wtedy móc chwycić za klamkę, aby odblokować i jechać normalnie, ale spodziewaj się wyskakującego okienka "eCall service required" i utraty poprawki GPS wkrótce. Kiedy będzie to dogodne (np. zaparkowane bezpiecznie, najlepiej w domu), możesz poświęcić 5-10 minut, aby to naprawić, wykonując ten proces.

- Jeśli nie masz skonfigurowanego PAK, ale masz przy sobie grot klucza, możesz użyć grota klucza do otwarcia drzwi i powinieneś być w stanie wyciszyć alarm i prowadzić samochód, umieszczając klucz w transponderze w uchwycie na kubek pod podłokietnikiem i wybierając jazdę lub wsteczny, naciskając pedał hamulca jak zwykle. Jeśli to nie zadziała, usuń wszelkie dodatkowe etui/ochrony itp., które może mieć klucz i spróbuj obu stron, jeśli nadal nie działa, rozważ usunięcie wkładki uchwytu na kubek i umieszczenie jej jak najdalej (patrz tutaj).

- Jeśli nie masz skonfigurowanego PAK i nie masz przy sobie grota klucza, to ani Ty, ani pomoc drogowa nie możecie wiele zrobić, dopóki ktoś nie przyniesie fizycznego klucza (dlatego zalecam zawsze noszenie go przy sobie, planując jazdę z dala od domu).

W każdym razie wracając do procesu, zakładając, że użyłeś PAK do odblokowania samochodu i chcesz tylko naprawić problem, aby Twoje klucze znów działały.

Najpierw musisz odłączyć akumulator 12V.

Aby się do tego przygotować:

• upewnij się, że samochód nie jest podłączony

• otwórz bagażnik i tylną klapę, aby był otwarty przed odłączeniem akumulatora

• zamknij wszystkie drzwi

• czekaj, aż samochód zaśnie (dioda LED portu ładowania jest przydatnym wskaźnikiem, poczekaj, aż zgaśnie)

Kiedy będziesz gotowy, wykonaj następujące kroki:

Krok 1: Wciśnij środek tych dwóch elementów mocujących, aby móc je wyciągnąć. Staraj się ich nie zgubić w czeluściach komory silnika, jak ja często:

View attachment 13831

Krok 2: Nie zawracaj sobie głowy drugą stroną i po prostu podnieś wiotki plastik, aby odsłonić akumulator 12V, a przynajmniej tę połowę, która ma biegun ujemny, co jest wszystkim, czego potrzebujesz:

View attachment 13730

Krok 3: Użyj klucza, aby odkręcić nakrętkę, która mocuje złącze do bieguna akumulatora, aż będziesz mógł je wyciągnąć i odłożyć na bok:

View attachment 13731

Teraz idź i sprawdź, czy samochód jest naprawdę martwy, ponieważ jeśli konwerter DC-DC był aktywny w tym czasie (mało prawdopodobne, ale zdarzyło mi się to raz), odłączenie 12V nic nie da, poza ostrzeżeniem, że wystąpiła usterka w systemie ładowania 12V. Zignoruj to, usterka polega na tym, że właśnie odłączyłeś akumulator, więc podłącz go ponownie i odczekaj kilka minut przed ponowną próbą odłączenia.

Najprostszym rozwiązaniem jest obserwowanie diody LED portu ładowania i czekanie, aż zgaśnie, ale jeśli masz pod ręką multimetr, możesz monitorować napięcie i czekać, aż spadnie z >13V do <13V.

Jeśli udało Ci się to zrobić i samochód jest całkowicie martwy, nadszedł czas, aby odłączyć akumulator TCAM.

Krok 1: Wróć do bagażnika/bagażnika (jakkolwiek to się nazywa na Twoim kontynencie) i po prostu chwyć za wykładzinę dywanową po lewej stronie i pociągnij:
View attachment 13732

Krok 2: Tak naprawdę nie ma czego zepsuć, to głównie metalowe klipsy zatrzaskujące się na szczelinach na karoserii. Znajdziesz baterię wsuniętą pod słupek C, możesz spróbować ją odłączyć na miejscu, ale uważam, że łatwiej jest po prostu odpiąć ją i wyjąć:
Oto zdjęcie po odpięciu:
View attachment 13733

Oto zdjęcie baterii:
View attachment 13734

Oto jedno z boku, aby zobaczyć, jak zatrzaskuje się na samochodzie, lewa strona zdjęcia jest skierowana w stronę tyłu samochodu i to jest to, co musisz nacisnąć, jeśli chcesz wyjąć go z samochodu.
View attachment 13735

Jeśli oba zostały odłączone na kilka sekund w tym samym czasie, to gotowe, po prostu podłącz je ponownie i sprawdź, czy Twoje klucze znów działają. Jeśli tak, świetnie, włóż wszystko z powrotem na swoje miejsce i miejmy nadzieję, że nie wydarzy się to ponownie przez kilka miesięcy!

Jeśli masz problem z wciśnięciem zakładki baterii od dołu, spróbuj zamiast tego tego podejścia:

Ponieważ może się to powtórzyć, możesz chcieć zamontować ponownie akumulator zapasowy w bardziej dostępnym miejscu:

Aktualizacja: @mxs znalazł ten film, który może pomóc:

View attachment 13739
Trochę smutne, że właściciele Polestar muszą uciekać się do tej procedury, aby rozwiązać swoje problemy z łącznością. Polestar musi znaleźć trwałe rozwiązanie i przeprowadzić odpowiednie wycofanie. Obecnie są tak zajęci wypuszczaniem nowych pojazdów, ale niech ten bardzo poważny problem zszarga ich markę. Zakładam, że ten problem jest przenoszony na każdy nowy model, który sprzedają. Im więcej pojazdów sprzedają, tym głośniejsze stają się skargi. Jeden z właścicieli może w pewnym momencie wnieść pozew zbiorowy. Czy tego chce Polestar?

Na 2.4 i ku mojemu zaskoczeniu, TCAM uległ awarii dziś rano. LTE, a następnie GPS wyłączone. Przycisk odszraniania nie reagował. Wyjęcie obu akumulatorów naprawiło problem.
Czy twoje klucze również zawiodły? Też jestem na 2.4 i kilka razy miałem wyłączenie LTE, ale zawsze wracało samo, najpóźniej przy następnej jeździe.

Discussion starter · #231 ·
2.4 i ku mojemu zaskoczeniu, TCAM uległ awarii dziś rano. LTE, a następnie GPS wyłączone. Przycisk odszraniania nie reagował. Wyjęcie obu akumulatorów naprawiło problem.
Przypadkowo wczoraj pomyślałem, że minęło wiele miesięcy, odkąd słyszeliśmy, żeby ktoś miał ten problem, więc może jednak został naprawiony :/

Czy twoje klucze działały przy okazji?

Czy Twoje klucze również zawiodły? Też mam 2.4 i kilka razy miałem problemy z LTE, ale zawsze wracało samo, najpóźniej przy następnej jeździe.
Używam pełnowymiarowego breloka i nie miałem problemów z zamykaniem samochodu ani ponownym do niego wsiadaniem. LTE i GPS nie działały przez około trzy godziny, a przez jedną z tych godzin samochód był zaparkowany i mnie przy nim nie było. Chociaż wcześniej reset demistera działał u mnie na 2.4, tym razem w ogóle nie działał jako reset, nawet gdy trzymałem go przez ponad 60 sekund. Ponieważ mam doświadczenie w wykonywaniu resetu i mam pracowity tydzień, nie zostawiłem go na noc, żeby zobaczyć, czy sam się naprawi, co być może by się stało. 2.5/2.5.1 mogą również zawierać poprawki. Mówiąc to wszystko, GPS i LTE natychmiast wróciły do ​​pracy po zakończeniu resetu baterii.

Volvo było oczywiście również nękane awariami TCAM, ale szybki rzut oka na stronę Swedespeed nie wykazuje ostatnio dużej aktywności w związku z awariami TCAM. Mimo to, ponieważ awarie stanowią zagrożenie dla bezpieczeństwa, jeśli kierowca jest zależny od łączności w nagłym wypadku, jeśli miałoby dojść do jakiegoś wezwania do naprawy, wczorajsze wiadomości powinny wywierać pośrednią presję, aby się tym zająć (Volvo Group to podmiot zajmujący się ciężarówkami/autobusami, więc jest to dość pośrednie, ale wciąż istotne): U.S. hits Volvo Group North America with $130 mln penalty over delayed recalls

10 lutego jestem w warsztacie, aby zainstalować czujnik kopnięcia i zająć się kilkoma innymi sprawami. Porozmawiam tam z technikami, którzy dobrze znają procedurę resetowania (ostatnio porównywaliśmy zestawy naprawcze TCAM) i oczywiście będą wiedzieć, jak często nadal widzą samochody z tym problemem. Wyślę również zrzuty ekranu awarii do obsługi klienta w celach ewidencyjnych. Oczywiście z aktywności tutaj wynika, że ​​jest to znacznie mniej powszechne, jeśli w ogóle nie zostało wyeliminowane, ale jednocześnie, jeśli nadal może się zdarzyć, jest to problem.

Even so, as the failures are a safety concern if the driver is depending upon the connectivity in an emergency, if there should be a recall of some sorts then yesterday's news should have some indirect pressure to address it
Mimo to, ponieważ awarie stanowią zagrożenie dla bezpieczeństwa, jeśli kierowca polega na łączności w nagłych wypadkach, jeśli powinien nastąpić jakiś rodzaj wezwania do naprawy, wczorajsze wiadomości powinny wywierać pośrednią presję, aby się tym zająć.
To nie tak, że zawodzą hamulce lub poduszka powietrzna, więc jest to ledwie problem bezpieczeństwa. Może to problem bezpieczeństwa pierwszego świata. Ale wielu z nas przejechało setki tysięcy mil bez sygnałów GPS lub LTE ;)

Z tego, co zrozumiałem, nie jest to coś, co można łatwo wycofać, ponieważ przyczyny są różne i unikalne. Gdyby istniało pojedyncze rozwiązanie, prawdopodobnie wydaliby TSB (a nie wezwanie do naprawy) i byłoby po sprawie.

To nie jest tak, że zawiodą hamulce lub poduszka powietrzna, więc to w zasadzie nie problem bezpieczeństwa. Może to problem bezpieczeństwa pierwszego świata. Ale wielu z nas przejechało setki tysięcy mil bez sygnałów GPS lub LTE ;)

Z tego, co zrozumiałem, nie jest to coś, co można łatwo odwołać, ponieważ przyczyny są różne i unikalne. Gdyby istniało jedno rozwiązanie, prawdopodobnie wydaliby TSB (a nie wezwanie do naprawy) i byłoby po sprawie.
Oczywiście zgadzam się. Jednak jeśli kupiłeś samochód z pewnymi funkcjami bezpieczeństwa, a one nie zostały aktywowane, byłoby to problemem dla tych, którzy mają swędzące pióra prawne.

Mój pierwszy samochód to był Mustang z 1966 roku z pasami biodrowymi i bez zagłówków. Martwiłem się o łączność innego rodzaju podczas jazdy.

Jednak jeśli kupiłeś samochód z określonymi funkcjami bezpieczeństwa i nie zostały one aktywowane, byłoby to powodem do niepokoju dla osób z swędzącymi piórami prawnymi.
Uważam tę funkcję za coś, co sprawia, że czujesz się bezpieczniej, ale nie jest to konkretna funkcja bezpieczeństwa. Bardziej funkcja wygody. Jeśli Twój telefon komórkowy ulegnie awarii, nie możesz pozwać Apple/ATT, ponieważ jesteś mniej bezpieczny.

Widzę tę funkcję jako coś, co sprawia, że czujesz się bezpieczniej, ale nie jest to konkretna funkcja bezpieczeństwa. Bardziej funkcja wygody. Jeśli Twój telefon komórkowy zawiedzie, nie możesz pozwać Apple/ATT, ponieważ jesteś mniej bezpieczny.
Cóż, technicznie rzecz biorąc, zarówno „Pomoc w nagłych wypadkach z Polestar Connect”, jak i „Automatyczne powiadomienie o wypadku” byłyby uważane za funkcje bezpieczeństwa, prawda? Zwłaszcza ta druga.

Odpowiadam tylko dla „punktu odniesienia” — szczegóły jak poniżej:

To mój drugi P*2, a moja żona ma 30 000 mil na Volvo XC40 P8 Recharge z 2021 roku. W jej Volvo resetowanie systemu informacyjno-rozrywkowego i/lub TCAM za pomocą przycisku rozmrażania ZAWSZE działało. Nigdy w ciągu 30 000 mil/2 lat nie byliśmy bez TCAM, ponieważ zawsze działało. Mój pierwszy P*2 był krótkotrwały, więc brak punktów danych TCAM.

Ten samochód ma 4300 mil, ma 90 dni — 2023 Polestar 2 LRDM. Zaktualizowano do wersji v2.7 kilka tygodni temu, a samochód był bez zarzutu pod względem łączności. Brak problemów z TCAM do tej pory — czyli 3+ miesiące w porządku, zaktualizowano v2.7 w porządku itp. Potem 2 dni temu brak LTE. Próbowałem zresetować system informacyjno-rozrywkowy, bezskutecznie. Próbowałem metody z przyciskiem rozmrażania, bez pomocy. Próbowałem odłączyć akumulator TCAM, odłączając jednocześnie kilka bezpieczników, to też nie zadziałało.

Dzisiaj po pracy zrobiłem metodę tutaj — „łatwy” sposób bez zdejmowania paneli, tylko odklejanie (mam naprawdę małe dłonie/ramiona, więc to ułatwiło zadanie). Dziesięć minut odłączone (akumulator 12 V/akumulator TCAM). I zadziałało jak urok! LTE zostało przywrócone! Jeszcze raz, po prostu dzielę się moimi ustaleniami na wypadek, gdyby ktoś inny na v2.7 z '23 chciał tego spróbować. Zdaję sobie sprawę, że ustalenia były nieregularne dla tego, co działa dla których samochodów, kiedy; ale dane to dane, więc dlaczego nie udostępnić, prawda? :)

Dobry punkt - jeśli jesteś w domu lub masz jeden w samochodzie, to tak, to zagwarantowałoby, że zrobisz to dobrze za pierwszym razem, ale szczerze mówiąc, w większości przypadków wystarczy zamknąć drzwi i poczekać minutę. Używam diody LED portu ładowania jako wskaźnika, że ​​samochód śpi, zgaśnie, gdy to zrobi, więc to dobry moment na odłączenie akumulatora.

Zaktualizuję post ponownie.

Przy okazji, myślałem, że wyjęcie bezpiecznika 26 spod schowka zamiast odłączenia akumulatora 12 V powinno zadziałać, ale szczerze mówiąc, jest tak irytująco umieszczony, że zdecydowałem, że odłączenie 12 V jest łatwiejsze.

Coś, co mogę wypróbować następnym razem, gdy to się stanie, ponieważ dla niektórych może być łatwiej to zrobić i oznacza to, że nie potrzebujesz klucza.
Co robię źle? Zielone światło na moim porcie ładowania pozostaje zapalone!
Maska ​​i bagażnik otwarte, drzwi zamknięte, ale odblokowane, zielone światło pozostaje. To samo, jeśli zablokuję drzwi.

Ok - po 30 minutach zgasły światła portu ładowania. Znalezienie i odłączenie akumulatora 12 V zajęło mi więcej niż 5 minut, moje ramiona wyglądają, jakbym próbował zaprzyjaźnić się z dzikim kotem, ale znów mam łączność. Dzięki @kkonstan et al

Discussion starter · #240 ·
Ok - po 30 minutach zgasły kontrolki portu ładowania. Znalezienie i odłączenie akumulatora 12 V zajęło mi więcej niż 5 minut, moje ramiona wyglądają, jakbym próbował zaprzyjaźnić się z dzikim kotem, ale znów mam łączność. Dzięki @kkonstan et al
Minęło trochę czasu, odkąd ten wątek miał post, miałem nadzieję, że nikt inny nie będzie musiał tego robić, cieszę się, że w końcu zadziałało.

Dla jakiego problemu to zrobiłeś? Nie działają klawisze czy coś innego?

221 - 240 of 250 Posts