Na prośbę udostępniam ponownie mój skonsolidowany proces odłączania akumulatora 12V/TCAM, aby można go było przypiąć. Oprócz moich własnych zdjęć, ponownie publikuję zdjęcia udostępnione wcześniej przez @Artem92115. Zdjęcia autorstwa @Poleatl są dostępne tutaj. Proszę postępować zgodnie z tymi krokami na własne ryzyko. W żaden sposób nie jestem ekspertem i nie gwarantuję żadnych rezultatów. Bądź ostrożny.
PROCES ODŁĄCZANIA AKUMULATORA 12V/TCAM
Narzędzia:
Ostateczne kroki:
PROCES ODŁĄCZANIA AKUMULATORA 12V/TCAM
Narzędzia:
- Klucze nasadowe 7 mm i 11 mm
- Długi płaski element (nożyczki lub śrubokręt) do zwolnienia akumulatora TCAM
- Latarka (najlepiej montowana na głowie, chociaż musiałem użyć telefonu)
- Mały kawałek kartonu
- Bardzo mały śrubokręt płaski
- Upewnij się, że samochód nie jest podłączony do źródła zasilania i znajduje się w dobrze oświetlonym miejscu
- Odblokuj drzwi, otwórz tylną klapę i schowek
- Złóż tylne siedzenia i zdejmij osłonę bagażnika/bagażnika, aby pozostawić otwartą przestrzeń roboczą.
- Usuń wszystkie klucze z dala od pojazdu.
- W schowku znajdź duży plastikowy panel, który rozciąga się na szerokość pojazdu i znajduje się najbliżej przedniej szyby. Panel ma po każdej stronie dwa czarne plastikowe elementy mocujące, które utrzymują go na miejscu.
- Włóż element do środka każdego mocowania, aby je zwolnić, a następnie wyciągnij mocowanie.
- Przechowuj plastikowe elementy mocujące
- Stojąc po stronie kierowcy (może być inaczej w przypadku pojazdów z kierownicą po prawej stronie), zdejmij duży plastikowy panel. Zauważ, że nie ma potrzeby usuwania całego panelu; tylko strona, na której znajduje się akumulator 12V
- Trzymaj panel z dala podczas pracy. Po prostu włożyłem głowę pod panel.
- Zlokalizuj zacisk ujemny akumulatora 12V. Ma dwie nakrętki/śruby, które go mocują. Zobacz dołączony obrazek dla odniesienia.
- Nakrętka/śruba skierowana w stronę przodu pojazdu i pod kątem to ta, którą chcesz poluzować. Używając klucza nasadowego 11 mm, poluzuj zacisk ujemny.
- Po poluzowaniu zacisku podnieś cały element i powinien łatwo się zsunąć.
- Weź mały kawałek kartonu (użyłem rękawicy) i umieść go między usuniętym elementem a zaciskiem ujemnym, aby pozostał odłączony podczas pracy. Ponownie, zobacz dołączony obrazek.
- Potwierdź pomyślne odłączenie, upewniając się, że w pojeździe nie świecą się żadne światła, w tym kontrolka ładowania w zewnętrznym porcie ładowania.
- W tylnym słupku bocznym za tylnymi drzwiami kierowcy (ponownie, może być inaczej w przypadku pojazdów z kierownicą po prawej stronie), zlokalizuj plastikowy symbol poduszki powietrznej Volvo (jest to zaokrąglony prostokąt) i podważ go.
- Używając klucza nasadowego 7 mm, odkręć śrubę, która jest odsłonięta pod plastikowym elementem, który usunąłeś.
- Zdejmij cały panel, który powinien być teraz luźny.
- Po usunięciu panelu zlokalizuj poziomy owalny otwór w blasze (patrz załączony obrazek)
- Użyj latarki, aby zaświecić do środka otworu i zlokalizować plastikowy klips, który będziesz musiał zwolnić.
- Weź długi płaski element (użyłem nożyczek) i wciśnij plastikowy klips w kierunku przodu pojazdu, aby zwolnić akumulator TCAM.
- Teraz, gdy akumulator TCAM został zwolniony, powinien swobodnie wisieć. Spójrz na akumulator TCAM, aby zrozumieć, z czym pracujesz. Ponownie, latarka będzie niezbędna, aby zobaczyć, co się dzieje. Prawdopodobnie będziesz musiał odsunąć i opuścić panel boczny z tkaniny/filcu, aby uzyskać dobry dostęp.
- Ta część jest trudna, więc rób to powoli - na końcu akumulatora TCAM, gdzie znajduje się połączenie przewodów, znajduje się małe zwolnienie. Jest to płaski zaczep w małym plastikowym kwadracie obok przewodów.
- Używając bardzo małego śrubokręta płaskiego, włóż go do małego kwadratu i wciśnij zaczep W KIERUNKU przewodów, aby zwolnić.
- Wyjmij śrubokręt płaski i powinieneś teraz móc zwolnić połączenie akumulatora TCAM.
Ostateczne kroki:
- Poczekaj kilka minut, aby wszystko się zresetowało. Niektórzy sugerują 10 lub więcej minut, ale ja pozwoliłem na to tylko kilka minut.
- Podłącz ponownie wszystkie połączenia, panele, elementy mocujące itp. Zalecam odwrócenie powyższych kroków sekwencyjnie (tj. ponownie podłącz akumulator TCAM, wymień panele w bagażniku/bagażniku, ponownie podłącz akumulator 12V, wymień panel schowka itp.)
- Weź kluczyk i włącz pojazd. Przejdzie przez standardowe kontrole systemu.
- Jeśli Twój LTE jest w tym momencie nadal wyłączony, rozważ reset ekranu dla bezpieczeństwa i upewnij się, że Twoje dane są włączone.