Polestar Forum banner
61 - 77 of 77 Posts
Ze względu na popularne zapotrzebowanie ponownie publikuję mój skonsolidowany proces odłączania akumulatora 12V/TCAM, aby można go było przypiąć. Oprócz moich własnych zdjęć, ponownie publikuję zdjęcia udostępnione wcześniej przez @Artem92115. Zdjęcia autorstwa @Poleatl są dostępne tutaj. Proszę postępować zgodnie z tymi krokami na własne ryzyko. W żaden sposób nie jestem ekspertem i nie gwarantuję żadnych rezultatów. Bądź ostrożny.

PROCES ODŁĄCZANIA AKUMULATORA 12V/TCAM

Narzędzia:
  1. Klucze nasadowe 7 mm i 11 mm
  2. Długi płaski przedmiot (nożyczki lub śrubokręt) do zwolnienia akumulatora TCAM
  3. Latarka (najlepiej montowana na głowie, chociaż musiałem użyć telefonu)
  4. Mały kawałek kartonu
  5. Bardzo mały śrubokręt płaski
Kroki przed odłączeniem:
  1. Upewnij się, że samochód nie jest podłączony do źródła zasilania i znajduje się w dobrze oświetlonym miejscu
  2. Odblokuj drzwi, otwórz tylną klapę i frunk
  3. Złóż tylne siedzenia i zdejmij osłonę bagażnika/bagażnika, aby pozostawić otwartą przestrzeń roboczą.
  4. Usuń wszystkie klucze z dala od pojazdu.
Kroki odłączania akumulatora 12V:
  1. W frunku znajdź duży plastikowy panel, który rozciąga się na szerokość pojazdu i znajduje się najbliżej przedniej szyby. Panel ma po każdej stronie dwa czarne plastikowe elementy mocujące, które utrzymują go na miejscu.
  2. Włóż narzędzie w środek każdego mocowania, aby je zwolnić, a następnie wyciągnij mocowanie.
  3. Przechowuj plastikowe elementy mocujące
  4. Stojąc po stronie kierowcy (może być inaczej w przypadku pojazdów z kierownicą po prawej stronie) podważ duży plastikowy panel. Należy pamiętać, że nie ma potrzeby usuwania całego panelu; tylko strona, na której znajduje się akumulator 12V
  5. Trzymaj panel z dala podczas pracy. Po prostu włożyłem głowę pod panel.
  6. Zlokalizuj ujemny zacisk akumulatora 12V. Ma dwie nakrętki/śruby, które go mocują. Zobacz dołączony obrazek jako odniesienie.
  7. Nakrętka/śruba skierowana w stronę przodu pojazdu i pod kątem to ta, którą chcesz poluzować. Używając klucza nasadowego 11 mm, poluzuj zacisk ujemny.
  8. Po poluzowaniu zacisku podnieś cały element i powinien łatwo się zsunąć.
  9. Weź mały kawałek kartonu (użyłem rękawicy) i umieść go między usuniętym elementem a zaciskiem ujemnym, aby pozostał odłączony podczas pracy. Ponownie, zobacz dołączony obrazek.
  10. Potwierdź pomyślne odłączenie, upewniając się, że w pojeździe nie świecą się żadne światła, w tym kontrolka ładowania w zewnętrznym porcie ładowania.
Kroki odłączania akumulatora TCAM**:
  1. W tylnym słupku bocznym za tylnymi drzwiami kierowcy (ponownie, może być inaczej w przypadku pojazdów z kierownicą po prawej stronie) zlokalizuj plastikowy symbol poduszki powietrznej Volvo (jest to zaokrąglony prostokąt) i podważ go.
  2. Używając klucza nasadowego 7 mm, odkręć śrubę, która jest odsłonięta pod plastikowym elementem, który usunąłeś.
  3. Podważ cały panel, który powinien być teraz luźny.
  4. Po usunięciu panelu zlokalizuj poziomy owalny otwór w blasze (patrz załączony obrazek)
  5. Użyj latarki, aby zaświecić do środka otworu i zlokalizować plastikowy klips, który będziesz musiał zwolnić.
  6. Weź długi płaski przedmiot (użyłem nożyczek) i popchnij plastikowy klips w kierunku przodu pojazdu, aby zwolnić akumulator TCAM.
  7. Teraz, gdy akumulator TCAM został zwolniony, powinien swobodnie zwisać. Spójrz na akumulator TCAM, aby zrozumieć, z czym masz do czynienia. Ponownie, latarka będzie niezbędna, aby zobaczyć, co się dzieje. Prawdopodobnie będziesz musiał odsunąć i opuścić trochę materiał/filcowy panel boczny, aby uzyskać dobry dostęp.
  8. Ta część jest trudna, więc rób to powoli - na końcu akumulatora TCAM, gdzie znajduje się połączenie przewodów, znajduje się małe zwolnienie. Jest to płaski zaczep w małym plastikowym kwadracie obok przewodów.
  9. Używając bardzo małego śrubokręta płaskiego, włóż go do małego kwadratu i popchnij zaczep W KIERUNKU przewodów, aby zwolnić.
  10. Wyjmij śrubokręt płaski i powinieneś teraz móc zwolnić połączenie akumulatora TCAM.
** Jeśli szukasz bardziej dogodnego sposobu odłączenia akumulatora TCAM bez zdejmowania tylnej listwy bocznej, sprawdź PROCES ODŁĄCZANIA AKUMULATORA 12V/TCAM - METODA RON SWANSONA przez @kkonstan!

Ostateczne kroki:
  1. Poczekaj kilka minut, aby wszystko się zresetowało. Niektórzy sugerują 10 lub więcej minut, ale pozwoliłem tylko na kilka minut.
  2. Ponownie podłącz wszystkie połączenia, panele, elementy mocujące itp. Zalecam odwrócenie powyższych kroków sekwencyjnie (tj. ponownie podłącz akumulator TCAM, wymień panele w bagażniku/bagażniku, ponownie podłącz akumulator 12V, wymień panel frunk itp.)
  3. Weź kluczyk i włącz pojazd. Przejdzie przez standardowe kontrole systemu.
  4. Jeśli Twój LTE jest w tym momencie nadal wyłączony, rozważ reset ekranu dla bezpieczeństwa i upewnij się, że Twoje dane są włączone.
Tak wdzięczny za ten post. Dziękuję, @mtg35! Właśnie wykonałem pomyślne odłączenie akumulatora TCAM, nie byłoby to możliwe bez tych szczegółowych wskazówek. (A teraz, gdy jest zrobione, to było całkiem fajne hakowanie samochodu!)

Bardzo losowa myśl, aby dodać do tego wątku. Miałem problem z TCAM po raz drugi na początku tego roku - utrata 3G w moim samochodzie i niemożność korzystania z aplikacji do zdalnych funkcji. Zanim wykonałem reset opisany tutaj, byłem w podróży i używałem Apple Car Play przez cały dzień, ponieważ potrzebowałem wskazówek dojazdu. W drodze powrotnej zauważyłem, że 3G w moim samochodzie wróciło. 3 dni później nadal działa. Korelacja oczywiście nie jest równoznaczna z przyczynowością, ale być może warto spróbować dla każdego, komu nie chce się robić resetu? Nie miałem łączności od ponad miesiąca, więc wydaje się bardzo dziwnym zbiegiem okoliczności, że wróciła w jedynym momencie, gdy używałem Car Play przez kilka godzin.

Bardzo losowa myśl do dodania do tego wątku. Miałem problem z TCAM po raz drugi na początku tego roku - utrata 3G w moim samochodzie i niemożność korzystania z aplikacji do zdalnych funkcji. Przed wykonaniem resetu opisanego tutaj byłem w podróży i używałem Apple Car Play przez cały dzień, ponieważ potrzebowałem wskazówek. W drodze powrotnej zauważyłem, że 3G w moim samochodzie wróciło. 3 dni później nadal działa. Korelacja oczywiście nie jest równoznaczna z przyczynowością, ale może warto spróbować dla każdego, komu nie odpowiada reset? Nie miałem łączności przez ponad miesiąc, więc wydaje się bardzo dziwnym zbiegiem okoliczności, że wróciła w jedynym momencie, kiedy używałem Car Play przez kilka godzin.
Obawiam się, że to losowe. Miałem 2-tygodniową awarię i byłem zmuszony używać CarPlay codziennie (kiepskie stacje radiowe tutaj, więc muszę przesyłać strumieniowo muzykę), czego normalnie nie robię. Mój również wrócił spontanicznie - do tego czasu zrezygnowałem z resetowania oprogramowania.

Bardzo przypadkowa myśl, którą można dodać do tego wątku. Miałem problem z TCAM po raz drugi na początku tego roku - utrata 3G w moim samochodzie i niemożność korzystania z aplikacji do zdalnych funkcji. Przed wykonaniem resetu opisanego tutaj byłem w podróży i używałem Apple Car Play przez cały dzień, ponieważ potrzebowałem wskazówek dojazdu. W drodze powrotnej zauważyłem, że moje 3G w samochodzie wróciło. 3 dni później nadal działa. Korelacja oczywiście nie jest równoznaczna z przyczynowością, ale być może warto spróbować dla każdego, komu nie podoba się reset? Nie miałem łączności od ponad miesiąca, więc wydaje się bardzo dziwnym zbiegiem okoliczności, że wróciła w jedynym momencie, gdy używałem Car Play przez kilka godzin.
Z tego, co rozumiem, reset TCAM jest naprawdę potrzebny, gdy tracisz całkowitą łączność, nie tylko 3G lub LTE, ale także Bluetooth, a nawet klucze.
Kiedy to się dzieje, otrzymasz również komunikat ostrzegawczy na desce rozdzielczej.

Miałem więc brak łączności LTE i wróciłem do 2.5, poszedłem dzisiaj do mojego miejsca i powiedzieli, że muszę wymienić jednostkę TCAM. Co zrobili w ramach gwarancji. Przeskoczyli mnie również do 2.9. W drodze do domu... wciąż brak LTE widocznego na centralnym wyświetlaczu informacyjno-rozrywkowym 🤷‍♂️, ale wydawało się, że nie działa z opóźnieniami jak wcześniej z mapami lub Spotify.

Miałem brak łączności LTE i wróciłem do wersji 2.5, pojechałem dzisiaj do mojego miejsca i powiedzieli, że muszę wymienić jednostkę TCAM. Co zrobili w ramach gwarancji. Przeskoczyli mnie również do wersji 2.9. W drodze do domu.... nadal brak LTE na centralnym wyświetlaczu informacyjnym 🤷‍♂️, ale wydawało się, że nie działa z opóźnieniami jak wcześniej z mapami lub Spotify.
Spróbuj zresetować system informacyjno-rozrywkowy. Z jakiegoś powodu musiałem go zresetować po serwisie samochodu. Po zresetowaniu LTE wraca. GPS działał, tak jak u ciebie.

Mam problemy z oprogramowaniem wyświetlacza centralnego. Po długim tygodniu rozwiązywania problemów z obsługą klienta powiedziano mi, że muszę przywieźć samochód na twardy reset (odłączenie akumulatora). Najbliższy salon znajduje się 4 godziny drogi stąd. Czy mogę zastosować tę metodę bez resetowania TCAM? Nie mam żadnych problemów z TCAM.

Dzięki z góry.

Mam problemy z oprogramowaniem centralnego wyświetlacza. Po długim tygodniu rozwiązywania problemów z obsługą klienta powiedziano mi, że muszę przywieźć samochód na twardy reset (odłączenie akumulatora). Najbliższy dealer jest 4 godziny drogi stąd. Czy mógłbym zastosować tę metodę bez resetowania TCAM? Nie mam żadnych problemów z TCAM.

Dzięki z góry.
Jakie masz problemy?

Najpierw spróbowałbym wyciągnąć bezpiecznik od systemu informacyjno-rozrywkowego, jeśli to nie wystarczy, możesz spróbować to zrobić, w najgorszym przypadku obijesz sobie ręce próbując sięgnąć do akumulatora zapasowego i nie rozwiążesz swojego problemu :)

Jakie masz problemy?

Spróbowałbym najpierw wyciągnąć bezpiecznik systemu informacyjno-rozrywkowego, jeśli to nie wystarczy, możesz spróbować to zrobić, w najgorszym przypadku obijesz sobie ręce próbując sięgnąć do baterii zapasowej i nie rozwiążesz problemu :)
Zatem za każdym razem, gdy próbuję zalogować się na konto Polestar na wyświetlaczu samochodu, natychmiast otrzymuję błąd z informacją: „Coś poszło nie tak. Spróbuj ponownie później”. To tak, jakby ta czynność powodowała awarię tej konkretnej funkcji. To samo dzieje się, gdy próbuję uzyskać dostęp do ustawień prywatności Polestar. Wykonałem wszystkie możliwe funkcje resetowania (oprócz twardego resetu), a problem nadal występuje. Obsługa klienta twierdzi, że dopóki nie rozwiążę problemu z awarią podczas logowania, nie będę mógł włączyć klucza cyfrowego ani żadnych funkcji zdalnych. Myślisz, że obejście z bezpiecznikiem rozwiązałoby ten problem?

Zatem za każdym razem, gdy próbuję zalogować się na konto Polestar na wyświetlaczu samochodu, natychmiast otrzymuję błąd z informacją: „Coś poszło nie tak. Spróbuj ponownie później”. To tak, jakby ta czynność powodowała awarię tej konkretnej funkcji. To samo dzieje się, gdy próbuję uzyskać dostęp do ustawień prywatności Polestar. Wykonałem wszystkie możliwe funkcje resetowania (poza twardym resetem), a problem nadal występuje. Obsługa klienta twierdzi, że dopóki nie rozwiążę problemu z awarią podczas logowania, nie będę mógł włączyć Digital Key ani żadnych funkcji zdalnych. Myślisz, że obejście z bezpiecznikiem rozwiązałoby ten problem?
Cóż, wyjęcie bezpiecznika odetnie zasilanie do systemu informacyjno-rozrywkowego i uruchomi się on ponownie po ponownym włożeniu, dokładnie tak, jakbyś odłączył akumulator 12 V, ale nie jestem przekonany, że zrobiłoby to coś więcej niż tylko miękki restart dla problemu, który opisałeś. Zdecydowanie warto spróbować.

Powodem, dla którego zapytałem o objawy, jest to, że łączność, GPS i niektóre inne funkcje są obsługiwane przez jednostkę TCAM, która ma inny bezpiecznik i własny akumulator zapasowy, więc aby prawidłowo wyłączyć zasilanie, musiałbyś odłączyć zarówno 12 V, jak i jego akumulator zapasowy.

Osobiście wyciągnąłbym bezpiecznik na krótko, aby uruchomić system informacyjno-rozrywkowy na zimno, a jeśli to nie pomoże, rozważyłbym odłączenie akumulatora 12 V + akumulatora zapasowego, jeśli uchroniłoby mnie to przed długą podróżą do warsztatu.

Musiałem tego dzisiaj użyć - dzięki wszystkim, którzy sprawiają, że to forum jest najlepszym źródłem wsparcia i wiedzy o Polestar!

Jakie były Twoje objawy?
Rano aplikacja myślała, że bagażnik jest otwarty, więc go sprawdziłem - wszystko otwierało się, zamykało i blokowało normalnie, ale aplikacja nadal pokazywała, że bagażnik jest otwarty. Pomyślałem, że aplikacja nie komunikuje się tak, jak czasami.

Zostawiłem samochód na 8 godzin.
Poszedłem otworzyć bagażnik, żeby włożyć do niego rzeczy - odblokował się, ale się nie otworzył. Otworzyłem go na siłę. Nie opuszczał się po naciśnięciu przycisków klapy.

Próbowałem przycisku klapy przy kierownicy, to nie zadziałało, a siedząc na fotelu kierowcy, zauważyłem, że ekran informacyjno-rozrywkowy, przycisk odtwarzania, przycisk awaryjny, przyciski rozmrażania były puste/ciemne.

Ekran kierowcy pokazywał mnóstwo błędów/awarii w sekwencji. W tym brak wykrywania klucza. Klimatyzacja uruchamiała się na krótko, a następnie wyłączała (ustawiona na 72 w dzień 83 stopni).

Skończyło się na tym, że partner AAA podłączył 12v (musiałem tego użyć, żeby zdjąć osłonę i innego zasobu, żeby znaleźć plus). Samochód powoli odzyskiwał przytomność.
Udało się wrócić do domu i podłączyć. Jeszcze dzisiaj się tym nie zajmowałem.

Pomoc drogowa Polestar powiedziała, że będę musiał zapłacić z własnej kieszeni, a wszystko, co zrobią, to holowanie, ponieważ mój ma ponad 50 tys. mil, więc poprosiłem AAA o pomoc.

Partner AAA nigdy o tym nie słyszał i przyznał, że po drodze słuchał filmów Polestar na YouTube, ale ten wątek i inne źródło, które znalazł mój mąż, dały Partnerowi potrzebne informacje.

Aktualizacja: dzisiaj żadnych problemów. Zastanawiam się, czy Polestar jest zamknięty w weekendy, żeby mogli mieć kilka dni bez narzekania i dać gremlinom czas na opuszczenie samochodu.

Użyłem innych metod z naszym pierwszym Polestarem. Jednak te metody nie działały dla tego, który wymieniłem. Musiałem użyć tej metody i cała komunikacja wydaje się znowu działać. Dzięki.

61 - 77 of 77 Posts